Літні субсидії призначатимуть автоматично

,

07730Субсидії на літній період призначатимуться автоматично. Шикуватися у черги у відділах надання субсидій не потрібно, наголосила очільниця відділу соціальної допомоги, грошових виплат та компенсацій департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олена Михальченко.

– Це основна зміна, яку вніс Кабмін у призначення субсидій на літній період. Раніше людям потрібно було особисто звертатися у відділи призначення субсидій для отримання державної допомоги на неопалювальний період. Тепер цього робити не треба. Всі перерахунки будуть автоматичними, – пояснила Олена Михальченко і додала, ця норма діятиме і в жовтні, коли призначатимуться субсидії на опалювальний період.

Утім є категорії громадян, яким необхідно звернутися особисто у відділи призначення субсидій, зазначила посадовиця. Це, перш за все, орендарі житла, переселенці, власники домогосподарств, де сталися зміни у складі сім’ї, родини, у яких відсутні доходи.

– У таких ситуаціях людям треба звернутися з відповідною заявою на призначення субсидії. Якщо допомогу буде призначено вперше – її надаватимуть у безготівковій формі. У решті випадків субсидію виплачуватимуть готівкою через «Ощадбанк». Пенсіонери отримають виплату разом із пенсією, – уточнила Олена Михальченко і зауважила, відтепер люди можуть самі обирати, як їм краще отримувати субсидію – готівкою чи у безготівковковій формі.

Чиновниця нагадала, субсидія не призначається, якщо житлова площа власника домогосподарства перевищує 120 квадратних метрів, якщо у власності є автотранспорт, із дня випуску якого минуло менше п’яти років, якщо члени родини отримувача субсидії не мають доходів, або не сплачують єдиний соціальний внесок, якщо у родині є боржник із виплати аліментів, якщо хтось із членів родини перебував за кордоном більше 60 днів, або наявна заборгованість за комунальні послуги за один місяць. У такому разі рішення про призначення державної допомоги прийматиме спеціальна комісія.

Крім того, з 1 жовтня відбудеться монетизація усіх пільг. Кошти можна буде отримати за таким же принципом, як і субсидії, або готівкою в «Ощадбанку», або у безготівковій формі.

– За нашими розрахунками, в області субсидію на літній період призначать майже 80 тисячам домогосподарств, ще 80 тисяч осіб отримають пільги, а це 26 категорій пільговиків. Тим громадянам, яким не нарахують субсидію, автоматично призначать пільгу. Крім того, відтепер люди можуть самі обирати, яку державну допомогу їм вигідніше отримувати – субсидію чи пільгу. Для цього треба звернутися з відповідною заявою у відділи соціального захисту, – підсумувала Олена Михальченко.

 

фото: ОДА

e-max.it: your social media marketing partner