СБУ: У Знам’янському районі завербований агресором чоловік шукав роботу у військовій частині

,

08305Контррозвідка обласного управління СБУ викрила факт вербування жителя Знам’янського району російськими спецслужбами. Той отримав завдання влаштуватися на будь-яку роботу у військову частину, повідомив перший заступник начальника управління, полковник Микола Сумак.

– В умовах підвищення розвідувальної діяльності спецслужб країни-агресора особливо вразливими на сьогодні є військові об’єкти, державні органи, держустанови, підприємства та об’єкти критичної інфраструктури, – констатує Сумак.

За словами полковника, протягом останніх років Служба безпеки України неодноразово встановлювала громадян, у той чи інший спосіб завербованих спецслужбами Росії або «Д/ЛНР».

– Як приклад, хочу згадати про один із випадків, що стався минулого року у Кропивницькому. Працівницю однієї з державних установ області завербували у Донецьку під час відвідування родичів. Від неї вимагали регулярно звітувати про діяльність установи та надавати конфіденційну інформацію. Жінку звільнили від кримінальної відповідальності, бо вона добровільно повідомила про інцидент у СБУ, – розповідає перший заступник начальника управління.

Згідно з інформацією Сумака, на Кіровоградщині нараховується понад сто суб’єктів режимно-секретної діяльності.

– Особи, які отримують допуск до держтаємниці, повинні мати бездоганну репутацію. Тому ми надаємо допуск тільки після здійснення спеціальної перевірки. З початку року СБУ перевірила більше півтисячі громадян. Із них відмову отримали тридцять шість, – зазначає правоохоронець і додає, управління постійно здійснює планові та позапланові перевірки усіх без винятку установ, у яких зберігається й обробляється секретна інформація. За результатами таких перевірок фахівці надають пропозиції та методичну допомогу про покращення системи охорони секретної інформації.

– Слідчі управління з лютого цього року відкрили кримінальне провадження за фактом втрати документів із грифом «таємно» співробітниками однієї з державних структур, діяльність якої пов’язана саме з захистом інформації. З 2017 року здійснювалось досудове розслідування стосовно колишньої завідувачки таємним діловодством однієї із військових частин області, яка протягом семи років без оформлення допуску до держтаємниці неправомірно видавала одному зі співробітників фальшиві приписи на виконання секретних робіт. А з 2018-го розпочато ще два кримінальні провадження за фактами порушень, пов’язаних із виконанням секретних робіт на військових об’єктах без належного допуску до держтаємниці, – уточнює Сумак.

Перший заступник начальника управління СБУ Кіровоградщини підкреслює, у випадку виявлення значних порушень правоохоронці вимагають їхнього усунення, а вин­­них осіб рекомендують притягти до відповідальності чи позбавляють їх допуску до державної таємниці.
e-max.it: your social media marketing partner