У Кропивницькому сімейні лікарі вдосконалювали досвід роботи з ветеранами війни

, КП

17460В обласній універсальній науковій бібліотеці імені Чижевського провели захід MeetUP «Шлях повернення», де сімейним лікарям розповіли про актуальні запити роботи з ветеранами війни.

Лікарям розповіли методику роботи з ветеранами на первинній ланці медичної допомоги, як правильно надавати психологічну та психіатричну допомогу, знайомили з маршрутом військовослужбовця, у якого є травми, отримані на війні.

Директор комунального закладу обласної ради «Центр-Ветеран» Інесса Колпак зазначила, що військовослужбовці, які прийшли з передової, рідко розповідають про свої проблеми, тому сімейним лікарям важливо знати правильний підхід.

17461– Необхідно знати правильний підхід до ветеранів і ветеранок, які повертаються до цивільного життя. Важливо розпізнати проблеми, їхні переживання, щоб можна було надати необхідну допомогу. Цим наразі займається «Центр-Ветеран». Проте найчастіше, перші хто зустрічають військових – це сімейні лікарі, тому потрібно, щоб в них були знання роботи з ветеранами для подальшого направлення їх на лікування і реабілітацію, – розповіла Інесса Колпак.

В.о. директора Знам’янської бальнеологічної лікарні Андрій Табачук у своєму виступі наголосив, що для ефективної реабілітації військовий має пройти увесь шлях під контролем лікарів майже усіх направлень.

17467– Позиція нашої лікарні – реабілітація не диво, це наука. Мова йде про те, що кожен профільний лікар розробляє план, враховуючи індивідуальний підхід до кожного військовослужбовця. Це складна робота як фізично, так й інтелектуально. У спілкуванні з ветеранами сімейні лікарі мають наголошувати на необхідності проходження реабілітації, навіть за відсутності травм, пов’язаних з війною , – зазначив Андрій Табачук.

Учасники також обговорили юридичні основи психіатричної допомоги, холістичний підхід у роботі з ветеранами, маршрут військовослужбовця до моменту проходження огляду МСЕК, питання протезування та ортезування.

Серед спікерів: Андрій Фоменко - заступник директора «Центр-Ветеран» та кризовий психолог; Оксана Лета – сімейна лікарка; Сергій Ярославцев – кандидат медичних наук, завідувач відділення психологічної реабілітації ветеранів при обласній психіатричній лікарні; Ігор Заставний – сімейний лікар; Олена-Анастасія Ходан – сімейна лікарка; Наталія Гавриш – голова міжрайонної МСЕК №2; Євген Дуда – заступник медичного директора з амбулаторно-поліклінічної допомоги обласної лікарні; Павло Баев – інженер-протезист; Альона Урсолова – лікар-реабілітолог; Андрій Табачук – керівник Знам’янської бальнеологічної лікарні та Надія Оперчук – гендиректор Кіровоградського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

 

174631746617462174641746917468

e-max.it: your social media marketing partner