Ларін направив депутатське звернення Яценюку і Павелку через ситуацію з безкоштовними ліками для дітей-інвалідів

,

Екс-очільник області, народний депутат Сергій Ларін направив на голову Кабміну Арсенія Яценюка та голову бюджетного комітету Верховної ради Андрія Павелка звернення щодо вирішення критичної ситуації, яка склалася у Кіровограді з забезпеченням дітей-інвалідів безкоштовними протисудомними препаратами. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

– Я звернувся до глави уряду з проханням розглянути можливість збільшити субвенцію на медицину міському бюджету Кіровограда, а також внести відповідні зміни до Держбюджету. Аналогічне звернення направив і главі бюджетного комітету Верховної Ради Андрію Павелку, – написав Ларін.

За словами парламентаря, позбавлення хворих дітей законного права на лікування – верх цинізму!

Як уже повідомляла «КП», влада Кіровограда довела до відчаю батьків дітей-інвалідів. З 5 лютого протисудомні препарати для малих пацієнтів, що обслуговуються у міській дитячій поліклініці №1 стали майже недоступними – безкоштовні рецепти видавати припинили. Відтак батьки вимушені їх купувати власним коштом. У коментарі «КП» вони зауважили, що суми на ліки просто непідйомні, а припинити прийом – для дітей украй небезпечно.

– Ліки нам не виписують з цього місяця. Досі все було нормально. Бувало таке, що в грудні не приймався бюджет, і ми чекали. А зараз сказали, що вже не виписують рецепти. Що ж нам тепер робити – не пити ліки? Для дітей це смертельно! Якщо одразу відмовитися від препаратів, то це реанімація. Це як інсулінозалежність, їх не можна пропускати, не те, що припиняти пити. Нам сказали купувати за свої кошти. Я питаю, де ж узяти ці кошти?! Ліки коштують від п’ятиста гривень і більше, – обурювалася мама дев’ятирічного хлопчика, хворого на ДЦП, Наталія Петречук.

Як вдалося з’ясувати «КП», причина у відмові в безкоштовних рецептах – кредиторська заборгованість Кіровоградської міської дитячої поліклініки №1 у 163 тисячі гривень перед постачальники медикаментів.

Тим часом міська влада заявляє, що проблема – всеукраїнського масштабу.

– Прикро, але така проблема виникла не лише у Кіровограді, вона притаманна всій Україні через наджорсткий режим економії бюджетних коштів, – заявили з-поміж іншого на сайті міськради.

Проте в обласному департаменті охорони здоров’я пояснили, що безкоштовні рецепти для діток із інвалідністю не виписують лише в одному медзакладі Кіровограда.

– У Кіровограді у більшості медзакладів вистачило коштів, і їм продовжують отоварювати ці ліки. Тому й резонанс виникає, що дві третини міста отримують рецепти саме в дитячій поліклініці, де якраз і виникла така ситуація, – прокоментував директор департаменту Олег Рибальченко.
e-max.it: your social media marketing partner