Новації 2018-го. Які зміни чекають на українців у новому році

,

01897У 2018 році зросла мінімалка, набули чинності обмеження швидкості руху автівок у місті, стартувала медична реформа. А ще – подорожчала електроенергія… Новий рік – нові виклики й перспективи.

Зросли зарплати

З 1 січня 2018 року зросла мінімальна заробітна плата. Замість 3200 роботодавці тепер нараховуватимуть 3723 гривні.

Водночас зріс на 156 гривень до 1700 гривень прожитковий мінімум. Для дітей до шести років він становить 1492 гривні, для дітей із шести до 18 років – 1860 гривень, для працездатних осіб – 1762 гривні, а для осіб, які втратили праце­здатність – 1373 гривні.

Освітянам цьогоріч мають підняти зарплати на 25%. Наприклад, учителі найнижчої кваліфікаційної категорії повинні отримувати зарплатню не менше чотирьох прожиткових мінімумів, тобто до 6800 гривень.

Водночас на зростання окладів очікують військові.

У зв’язку зі зростанням мінімальної зарплати зросли і штрафи за порушення трудового законодавства юридичними та фізичними особами-підприємцями.

Нова пенсійна система

У новому році набула чинності змінена система нарахування пенсій. Віднині мінімальний страховий стаж для виходу на пенсію становить 25 років. Наступні десять років (до 2028-го року) він збільшуватиметься щороку на рік.

Також із 1 січня розширився список професій, які надають право вийти на пенсію за віком на пільгових умовах. До існуючих пільговиків додалися зайняті пов­ний робочий день:

– ремонтом обладнання в умовах діючого виробництва і капітальним ремонтом свердловин;

– на роботах у зоні відчуження, де сумарна щільність забруднення території радіонуклідами становить 100 кБк/м2 і більше;

– пайкою виробів припоями, що містять свинець або шкідливі речовини першого/другого класу небезпеки або канцерогени;

– на видобутку і збагаченні уранової руди 50 і більше відсот­ків робочого часу; на складах і базах зберігання і поставки пестицидів і хімічної продукції, безпосередньо зайняті навантаженням, розвантаженням і складуванням пестицидів.

Медична реформа

З 1 січня починаються зміни у медицині. Відтак кожен українець має украсти угоду з сімейним лікарем.

Як повідомляла «КП», у 2018 році держава передбачила для Кіровоградщини 110 мільйонів гривень місцевим бюджетам на реалізацію заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості. Зокрема, на ці кошти у районах заплановане будівництво 24 нових типових сільських лікарських амбулаторій із урахуванням площі для житла лікарям.

Комуналка битиме по кишені

З нового року у два етапи дорожчатиме електроенергія – з 1 січня на 9,5%, а з 1 квітня – ще на 6,1%. Відтак сумарно підвищення тарифів становитиме майже 16%.

Одночасно Кабмін зменшив соціальні норми на споживання електроенергії. Наприклад, у житлових приміщеннях (будинках) вони становитимуть 70 кіловат-годин на місяць на домогосподарство з однієї людини + 30 кіловат-годин на місяць на кожного члена сім’ї (домогосподарства), але не більше, ніж 190 кіловат-годин на місяць.

У житлових приміщеннях, обладнаних стаціонарними електроплитами за наявності централізованого постачання гарячої води – 110 кіловат-годин на місяць на домогосподарство з однієї людини + 30 кіловат-годин на місяць на кожного іншого члена сім’ї або домогосподарства, але не більше, ніж 230 кіловат-годин на місяць.

У житлових приміщеннях, обладнаних стаціонарними електроплитами за відсутності центрального гарячого водопостачання до – 130 кіловат-годин на місяць на домогосподарство з однієї людини + 30 кіловат-годин на місяць на кожного іншого члена сім’ї, але не більше, ніж 250 кіловат-годин на місяць.

У житлових будинках, не обладнаних стаціонарними електроплитами за відсутності централізованого постачання гарячої води і газових водонагрівальних пристроїв – 100 кіловат-годин на домогосподарство з однієї людини + 30 кіловат-годин на кожного іншого члена сім’ї, але не більше, ніж 220 кіловат-годин на місяць.

У селах і селищах для громадян, яким держава відповідно до законодавства забезпечує безоплатне освітлення житла – 30 кіловат-годин на місяць на людину.

Одержувачі субсидій і пільг платитимуть за електрику більше, якщо перевищать ці норми.

Окрім електроенергії, у 2018-му можуть зрости тарифи на опалення, воду і газ. Експерти припускають, мова йде про ще плюс 20%.

А поки до збільшення тарифів на воду готуються жителі обласного центру, водопостачання яким здійснює Інгульська шахта. З 1 лютого люди платитимуть 10,668 гривні за кубометр води проти ще чинних 9,216 гривні.

При цьому з 1 січня розпочався процес монетизації субсидій на рівні підприємств – віднині вони отримуватимуть реальні кошти від держави.

Максимум 50 кілометрів на годину

Тепер максимальна дозволена швидкість руху автотранспорту в населених пунктах зменшилася з 60 кілометрів на годину до 50. За перевищення водієві загрожує штраф розміром 3400 гривень.

Зросли штрафи і за інші порушення на дорогах. Зокрема, нетверезий водій отримає штраф у розмірі 10 200 гривень за умови, якщо це було вперше. При цьому, його позбавлять права кермувати авто на рік. У випадку рецидиву доведеться сплатити 20 400 гривень і позбутися прав на три роки.

Однак, як пояснили у Міністерстві внутрішніх справ, нові штрафи не діятимуть без внесення парламентом відповідних змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Разом із тим набули чинності зміни до порядку видачі водійських посвідчень. Згідно з новаціями, перше посвідчення водія видаватиметься на два роки з правом обміну на постійне у разі, якщо протягом двох років із дня його видачі особа не вчинила три і більше адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху. Якщо таких порушень було не більше двох, або взагалі не було – громадянин обмінює тимчасове посвідчення на постійне.

Додадуть у ціні зв’язок і цигарки

З 1 січня граничні тарифи на фіксовану телефонію підвищаться на 7-15%. Для жителів міст абонплата за стаціонарний телефон за тарифом «Домашній без ліміт» від «Укртелекому» становитиме 73 гривні на місяць, а для жителів сіл – майже 68 гривень на місяць. Тариф «Домашній базовий» зросте до 68 і 63 гривень відповідно.

Піднімає тарифи на свої послуги й «Укрпошта». Зокрема за поштові відправлення в межах України додадуть у ціні 12,3%, а за кордон – на 43,2%.

Загалом збільшення граничних тарифів на універсальні послуги поштового зв’язку очікується в середньому на 16%.

Тютюнові вироби здорожчають на 2-7 гривень внаслідок підвищення акцизів.

Молочне питання

З початком нового року селяни готувалися до найгіршого. Відповідно до угоди про Асоціацію з ЄС, із 1 січня 2018-го держава мала вилучити з ДСТУ молоко другого сорту. Тобто саме те молоко, яке здебільшого населення здає переробникам. Відтак назрівав колапс, значний стрибок цін на продукцію і загроза серйозних втрат у галузі. Однак держава відтермінувала на півроку набуття чинності нових стандартів.

Паралельно нині готується документ, обов’язковий до виконання учасниками молочного ринку. Згідно з ним, вимоги до молочної сировини зрівняють із європейсь­кими. Водночас передбачатиметься­ перехідний період.

Обов’язкове сортування сміття

Як уже повідомляла «КП», з нового року українці мають почати сортувати відходи за типами матеріалів: органіка, метал, скло, пластик і папір. Проте, як заявили посадовці, поки для реалізації законодавства у цьому напрямку в області практично нічого не готове.
e-max.it: your social media marketing partner