Цьогоріч громадам Кіровоградщини планують передати майже 20 тисяч гектар землі

,

08077Торік 13 об’єднаних громад Кіровоградської області отримали у комунальну власність 25 тисяч 910 гектар землі сільськогосподарського призначення. Ще сімом об’єднаним громадам, які утворилися нещодавно, цього року Уряд планує передати 18 тисяч 962 гектар землі за межами населених пунктів у комунальну власність.

Люди і земля є найважливішим ресурсом для розвитку громад. Однак донедавна громади розпоряджалися лише тією землею, що є в межах забудови їх населених пунктів. Землею за їх межами розпоряджалася держава. Громади не завжди знали, хто поруч з ними орендує землю і чи платить податки. Таким чином вони втрачали чималі кошти, які могли спрямовувати на розвиток своїх територій.


Ситуацію кардинально змінила децентралізація, ініційована Володимиром Гройсманом. В свій час в парламенті так і не підтримали урядовий законопроект, який би внормував питання передачі земель за межами населених пунктів у комунальну власність спроможних громад. Тоді Уряд Володимира Гройсмана знайшов оптимальне юридичне рішення в межах діючого законодавства щодо передачі земель об’єднаним громадам. Результат – вже 2018 році 647 об’єднаних громад отримали у комунальну власність 1,45 мільйона гектар землі.


«Уряд наповнює децентралізацію конкретним змістом. Хто і які б перепони не чинив, ми зробили все для того, щоб спроможні громади набули право володіти землями, наповнювати бюджет, прозоро і раціонально використовувати ці землі. Це той ресурс, який приведе в громади бізнес, інвесторів, нові робочі місця», – сказав Глава Уряду.


У цьому році процес передачі земель громадам продовжується. Адже формування нових об’єднаних громад продовжується. Сьогодні 108 громад чотирьох областей України отримали сертифікати на користування земельними ділянками поза межами населених пунктів. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман привітав громади з цією подією і закликав їх максимально прозоро, ефективно і з користю для людей використовувати переданий ресурс.


Так минулоріч 13 об’єднаних громад Кіровоградської області отримали у комунальну власність 25 тисяч 910 гектар землі сільськогосподарського призначення. Ще сім об’єднаних громад в області створилися нещодавно – Дмитрівська, Новопразька, Добровеличківська, Мар’янівська Піщанобрідська, Попельнастівська, Приютівська. Тож цього року Уряд планує їм передати 18 тисяч 962 гектар землі за межами населених пунктів у комунальну власність.

e-max.it: your social media marketing partner