Онкохворі жителі Кіровоградщини зможуть контролювати ліки в режимі онлайн

, Олена Сідорова

3700Відтепер онкохворі жителі Кіровоградщини, які отримують ліки, закуплені за державні кошти, зможуть контролювати їх наявність у медичних закладах в режимі реального часу. Для цього в Україні запустили систему моніторингу наявності ліків для онкохворих в лікарнях «Ліки-контроль».

Окрім того, хворий, який придбав ліки за власний кошт, зможе перевірити, чи цей препарат не перепродається недобросовісними медиками – завдяки спеціальному коду партії, вказаному на упаковці.

Система «Ліки-контроль», розроблена «Центром протидії корупції», збирає інформацію про кількість та розподіл у регіонах ліків, закуплених за державний кошт для онкохворих, моніторить та оновлює залишки препаратів у лікарнях. Сайт покликаний протидіяти перепродажу онкохворим пацієнтам ліків, що вже були закуплені за державний кошт.

За даними Національного Канцер-реєстру, станом на 31 грудня 2014 року кількість онкохворих, що перебували на обліку в Кіровоградській області, становила більше ніж 24 тисяч осіб, у тому числі 120 неповнолітніх. За словами лікарів, на сьогоднішній день ця картина особливо не змінилась.

– На сайті розміщено перелік препаратів, які держава закуповує для онкохворих за бюджетний кошт. Кожен з цих препаратів має видаватися в лікарнях безкоштовно. На сайті знаходиться 112 унікальних найменувань препаратів для дорослих та дітей, а також інформація про їх наявність у 76 лікарнях 24 регіонів України, – говорить член правління «Центру протидії корупції» Олександра Устінова.

– Наші волонтери особисто стикалися з тим, що медичний персонал перепродавав ліки, куплені нашим благодійним фондом для хворих дітей, – розповідає Ірина Литовченко з благодійного фонду «Таблеточки», який допомагає онкохворим дітям. – На жаль, є велика кількість нечистих на руку посадовців та лікарів, які перепродають ліки, що мають видаватися пацієнтам безкоштовно.

Для випадків, коли лікарі відмовляють хворим у видачі безкоштовних ліків, активісти розробили форму, яку можна завантажити з сайту та надіслати до органів державної влади, із вимогою надати інформацію щодо конкретних препаратів.

Контактна особа: 067-550-15-70 або [email protected] (Олександра Устінова).
e-max.it: your social media marketing partner