Кіровоградським журналістам показали маршрут хворого на туберкульоз

,

3907У першій міській поліклініці та протитуберкульозному диспансері кіровоградським журналістам у рамках місячника боротьби з туберкульозом «Туберкульоз STOP» показали маршрут хворого на туберкульоз – від профілактики, обстеження та виявлення хвороби вчора, 15 березня, повідомляють в обласному відділенні ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД».

– Це захворювання піддається лікуванню. Головне – вчасне виявлення туберкульозу. З 1995 року в світі оголошено епідемію туберкульозу. Були прийняті відповідні державні програми, залучено кошти Глобального фонду. Останні роки ми бачимо тенденцію до зниження. Але рівень смертності не зменшився протягом кількох років, – повідомила начальник управління охорони здоров’я міської ради Оксана  Макарук.

Туберкульоз найбільш розповсюджене супутнє захворювання у ВІЛ-позитивних людей.

– Соціальні працівники надають  супровід та здійснюють патронаж до лікувального закладу ВІЛ-позитивних. У разі підозри на туберкульоз, пацієнтів направляють на додаткове обстеження згідно медичного протоколу. Їх беруть на облік, проводять додаткове обстеження, призначають лікування. Ми постійно співпрацюємо з тубдиспансером. Торік наші фахівці залучили до обстеження чотири сотні людей. Паличку Коха виявили у трьох осіб та відправили їх на лікування за державні кошти, – зазначила заступник голови організації Юлія Чабанюк.

Фахівці наголошують, флюорографічне або рентгенологічне обстеження кіровоградці мають робити щороку.

 

3908

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3909

e-max.it: your social media marketing partner