СЕС закликає населення не купувати харчі у стихійників

,

4177Очільниця головного управління Держсанепідслужби в області Тамара Ланкмілєр закликає жителів регіону не купувати харчові продукти у стихійників, бо можна підчепити серйозні інфекції.

– Основною причиною захворювань є вживання молока, м'яса, грибів, ковбас, риба в’яленої, консервів домашнього виготовлення, придбаних з рук у місцях стихійної торгівлі, у тому числі вздовж автодоріг та на пляжах. Існує ризик захворіти на інфекційні захворювання, які передаються від людини до людини, а також на ті, на які хворіють тварини, – сальмонельози, бруцельоз, трихінельоз, сибірська виразка, інші. Особливо небезпечно вживати куплені в місцях несанкціонованої торгівлі продукти влітку, коли зростає кількість харчових отруєнь та захворювань на гострі кишкові інфекції, – пояснює Ланкмілєр.

За її словами, чинників впливу на стихійників у її відомства немає, оскільки це не передбачено законами.

– Чинне законодавство не надає Держсанепідслужбі адміністративних важелів впливу на суб’єктів. Навіть у випадках реєстрації випадків харчових отруєнь та інфекційних захворювань, які постраждалі пов’язують із вживанням продуктів, придбаних на стихійних ринках, розслідування не може бути проведене в повному обсязі через відсутність даних щодо осіб, які реалізовували продукцію, та щодо її походження. Тому найефективніший спосіб боротьби зі стихійною торгівлею – не купувати продукти харчування у невстановлених місцях, – зауважила в.о.начальника.

– Не буде попиту – не стане і пропозиції, – підсумувала Ланкмілєр.
e-max.it: your social media marketing partner