У Кіровограді презентували оновлену «Сковородку» (ФОТО)

, Олена Сідорова

4208В обласному відділенні Національного банку України презентували оновлену банкноту номіналом в 500 гривень сьогодні, 12 квітня. Втім в обігу вона з’явилася відучора. Купюра майже не змінилася зовні, звичними залишилися розміри та кольорова гама, але вона має відмінності дизайну і удосконалену систему захисту.

Основна причина оновлення цієї банкноти – забезпечення максимальної безпеки готівкового обігу в країні і таким чином мінімізація спроб шахраїв підробити гроші.

– Коли берете купюру в руки, перший візуальний контроль засобів захисту – це так звана «віконна» захисна стрічка, яка частково введена в товщу паперу і має яскравий кінематичний ефект. При зміні кута нахилу ми бачимо рух фонового зображення в обох напрямках. Наступний візуальний захисний елемент – SPARK-елемент. Це зображення, на окремих секторах якого спостерігаються поступові переходи від зеленого до синього кольору. Інші захисні елементи є традиційними, але вони вдосконалюються, – розповідає представник Національного банку України в області Віктор Томашин.

Щодо дизайну, то портрет Григорія Сковороди трохи зміщений до центру. До того ж, із зворотної сторони прибрали зображення у вигляді людського ока в трикутнику, який декому нагадував масонський знак.

– Ця банкнота буде одночасно перебувати в обігу з банкнотою зразка 2006 року, які перебуватимуть в одночасному обігу. Тому обмінювати старі купюри на нові не треба, – каже він і прогнозує, що нові купюри повністю замінять старі мінімум через чотири роки.

Крім того, для виготовлення банкноти Нацбанк розробив інноваційну технологію – замінив імпортовану бавовняну сировину, яка є дефіцитним товаром, на вітчизняну лляну.

– Перша партія купюр, виготовлених за цією технологією, направили на банкнотно-монетний двір для випробувань. За попередніми оцінками, така імпортозаміна дозволить знизити витрати на виготовлення банкнотного паперу на 10-15%. Візуально банкноти із волокон льону не відрізняються від банкнот із вмістом бавовни, – зазначив Томашин.

 

4209

e-max.it: your social media marketing partner