На біометричні паспорти різко підняли ціни

, Олена Сідорова

4436Посередники, які заробляють на оформленні біометричних закордонних паспортів, різко підняли ціни після того, як посадовці від ЄС висловили наміри скасувати візи для українців відучора, 25 квітня, повідомляє «Intermarium».

Попередній стрибок цін на послуги оформлення закордонних паспортів у посередників був перед новим роком у зв’язку з очікуваннями безвізового режиму найближчим часом. Тоді зростання становило 150-200 гривень. Зараз нова хвиля ажіотажу.

Так, оформлення за три-чотири робочих дні буде коштувати 2700 гривень (раніше було близько 2000 гривень). Планка за терміновість у п’ять-сім днів встановилася на 1750 гривень (раніше можна було знайти за 1500 гривень).

Для порівняння, у ДП «Документ» (діє електронна черга, оформити документи допоможуть службовці, а про готовність повідомляють по СМС) вартість оформлення в семиденний термін — 1168 гривень, за 20 днів — 911 гривень.

– Ціни ми підняли тому, що став більший попит і зросло держмито, – обгрунтували тарифи в декількох конторах-посередниках.

У міграційній службі кажуть: жодні мита не зросли, а за законом прискорена процедура оформлення паспорта займає до семи днів (а не три-чотири, як обіцяють автори оголошень).

– Строк залежить від того, наскільки швидко ми можемо провести перевірки. Ланцюжок досить довгий – з територіального підрозділу документи йдуть у центральний апарат, потім – у поліграфкомбінат «Україна», звідти готовий паспорт передають на місце. Щоб прискорити процедуру, довелося б підкуповувати величезну кількість людей, а нас постійно перевіряють. Тож посередники беруть величезні суми просто в надії, що документи прийдуть не строго за сім днів, а трохи швидше. Для оформлення закордонного паспорта потрібно звертатися виключно в міграційну службу. Ніякі пропозиції консультаційних центрів не потрібні. Ми впроваджуємо електронну чергу, у Києві вона вже працює, тож ніяких проблем немає, – сказав речник Держміграційної служби України Сергій Гунько.
e-max.it: your social media marketing partner