Кіровоградські профспілки долучаться до всеукраїнської акції протесту через «драконівські» тарифи

,

5188Під прикриттям «вирівнювання ціни на газ для всіх категорій споживачів», встановлення їх на європейському рівні, уряд грубо порушив норми статті 12 Закону України «Про ціни і ціноутворення», згідно з якою державні регульовані ціни, які мають істотну соціальну значущість, повинні бути економічно обгрунтованими. Кіровоградські профспілки вважають, що в умовах падіння реальної заробітної плати та збільшення заборгованості з неї, поширення бідності серед працюючого населення, скорочення робочих місць і зростання безробіття, прийняття рішення про двократне підвищення ціни на газ є «геноцидом українського народу».

– Анонсовані урядом субсидії поширюються лише на найбідніші категорії громадян, ставлять у чергу за державною допомогою дев’ять мільйонів українців і не вирішують проблеми більшості працюючих. Федерація профспілок України здійснила критичний аналіз рішень органів влади про підвищення цін на газ та житлово­комунальних тарифів і направила до Кабміну та парламенту заперечення проти таких дій, які посилюють зубожіння громадян України, зокрема працюючих. Крім того, з метою підтримки платоспроможності людини праці в умовах зростання цін і тарифів, забезпечення гарантованого Конституцією України права на достатній життєвий рівень профспілки підготували та направили урядовцям і парламентаріям законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку встановлення мінімальних гарантій в оплаті праці», – каже голова Федерації профспілок Кіровоградської області Максим Баланенко.

Вирішено також організувати збір підписів членів профспілок під заявою до Кабінету Міністрів з вимогами:

– встановити мораторій на підвищення цін, тарифів на житлово­комунальні послуги, допоки не буде забезпечено належне підвищення розмірів доходів громадян;

– вирішити питання поширення роздрібних цін на природний газ, встановлений для релігійних організацій, на населення,  бюджетні і неприбуткові організації, теплогенеруючі підприємства та повернення до диференційованих норм споживання природного газу, які діяли до 1 січня 2014 року, в період із 1 травня 2016 року;

– підвищити не пізніше 1 жовтня 2016 року (до початку опалювального сезону) розміри мінімальної заробітної плати та мінімальної пенсії до рівня фактичного прожиткового мінімуму;

«Зараз в області організації профспілок активно проводять цю роботу. Спрямовуються звернення до народних депутатів про підтримку профспілкового законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку встановлення мінімальних гарантій в оплаті праці», який має за мету привести рівень зарплати до норм чинного законодавства.

Планується надіслати запити до відповідних центральних органів виконавчої влади про публічне надання інформації ресурсів газу, води, електроенергії, їхній потенціал, експлуатацію, структуру цін і тарифів, а також використання ресурсів в інтересах громадян.

Зважаючи на відсутність в Україні на державному рівні дієвого соціального діалогу паралельно активно триває підготовка до всеукраїнської акції протесту, якої вимагають члени профспілок», – ідеться у повідомленні Федерації профспілок області.
e-max.it: your social media marketing partner