На закон начхати: Долинська мерія опублікувала персональні дані містян, які мають борги за комірне

,

Долинська міська рада на своєму офіційному сайті опублікувала списки боржників за комунальні послуги станом на 1 липня, оприлюднивши при цьому вулицю та прізвище з ініціалами городян. Таким чином міська влада оприлюднила персональні дані людей.

Правознавці наголошують, за оприлюднення персональних даних особи без її згоди передбачена відповідальність.

5301

Щоб не поширювати персональні дані людей, «КП» застосувала фільтр


– Зокрема, за незаконне поширення конфіденційної інформації передбачена кримінальна відповідальність (стаття 182 КК України). Крiм того, за порушення порядку обробки та використання персональних даних можлива адмiнiстративна вiдповiдальнiсть у виглядi штрафу вiд 5100 до 17000 грн. Водночас публiчний психологiчний тиск на особу, може бути розцiнений як примус до виконання цивiльно-правових зобов'язань, за що встановлено вiдповiдальнiсть у виглядi ув'язнення (стаття 355 КК України), – пояснює юрист Ярослав Турчин і радить жителям Долинської невідкладно звертатися до правоохоронних органів iз заявами про кримiнальне правопорушення та зi скаргами до Секретарiату Уповноваженого Верховної ради з прав людини.

Нагадаємо, міським головою Долинської є Віра Тернавська («Батьківщина»).
 

Довідка:
Стаття 32 Конституції України: «Ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України».
Не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.
Кожний громадянин має право знайомитися в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, установах і організаціях з відомостями про себе, які не є державною або іншою захищеною законом таємницею.
Кожному гарантується судовий захист права спростовувати недостовірну інформацію про себе і членів своєї сім'ї та права вимагати вилучення будь-якої інформації, а також право на відшкодування матеріальної і моральної шкоди, завданої збиранням, зберіганням, використанням та поширенням такої недостовірної інформації.

e-max.it: your social media marketing partner