У Кіровограді розповіли вразливим групам, як діяти при затриманні поліцейськими

, Олена Сідорова

5938В обласному наркологічному диспансері Кіровоградська регіональна група з протидії порушенням прав вразливих груп населення за сприяння громадської організації «Експертний центр з прав людини» провела тренінг з підвищення правової спроможності для представників вразливих груп, зокрема, пацієнтам замісної підтримуючої терапії.

Участь у тренінгу зголосилося взяти близько двох десятків слухачів. Серед них – пацієнти ЗПТ, люди, вразливі до інфікування ВІЛ, адвокати, громадські активісти, члени регіональної команди.

Впродовж тренінгу учасники отримали інформацію та поради про те, як краще спілкуватися з поліцейськими, яким має бути порядок виклику до відділку поліції, як проводиться обшук у житлі та як при цьому поводитись, які бувають особливості адміністративного та кримінального затримання, як протидіяти недозволеним методам слідства та зловживанням превентивними заходами.

– Спілкування проходило у вільній формі – питання/відповіді. Учасники ЗПТ озвучували, з чим вони стикалися нещодавно, у відповідь чули поради адвокатів. Пройшло все живо, пізнавально і продуктивно, – наголосила член регіональної команди, директор ВБО «Легалайф-Україна» Наталія Ісаєва.

За словами адвокатів – Еміля Багіряна та Володимира Буряка, які проводили тренінг, правова грамотність для вразливих груп вкрай необхідне, оскільки саме вразливі групи часто стають «крайніми» у будь-яких злочинах, бо майже не чинять спротив і не завжди наважуються оскаржувати незаконні дії поліцейських.

Лектори наголошували, що під час затримання варто поводитися спокійно і впевнено, спитати посвідчення особи, яка затримує, а також не створювати конфліктних ситуацій.

«Одразу після того, як вас привезли до відділу поліції, треба звернутися до чергового, який сидить при вході, і вимагати, щоб вас записали в журналі обліку доставлених, відвідувачів та запрошених. Навіть якщо поліція відмовляється реєструвати, все одно наполягати на своєму, оскільки дата та час вашого прибуття і виходу може бути суттєвим доказом у подальшому, якщо вас безпідставно тримали тривалий час у відділку», – наголосили адвокати.

Всю необхідну правову підтримку можна безкоштовно отримати за телефоном кіровоградської гарячої лінії: 050-450-77-74.

Також можна звертатися за допомогою на всеукраїнську гарячу лінію: 0-800-213-103. Лектори наголосили: важливо, аби постраждалий звернувся по допомогу якнайшвидше, тоді можна швидко і без ускладнень вирішити ситуацію.


Нагадаємо, за сприяння ГО «Експертний центр з прав людини» (ЕЦПЛ) у Кіровоградській області була сформована регіональна команда з протидії порушенням прав вразливих груп, до складу якої увійшли адвокати, журналісти, представники вразливих груп та сервісних організацій, які опікуються проблемами цих осіб. У взаємодії з експертами ЕЦПЛ учасники команди збирають інформацію про порушення прав вразливих груп, приймають участь у громадських розслідуваннях таких випадків, а також проводять освітні заходи.

e-max.it: your social media marketing partner