В області замало стаціонарів для смертельнохворих

,

6231В Україні нині півмільйона людей потребує паліативної допомоги, 80 тисяч щороку помирає від невиліковних хвороб. На Кіровоградщині надають знеболення пацієнтам із хронічним больовим синдромом не гірше, ніж в інших областях, проте цього замало, аби сказати, що всі хворі мають необхідні препарати, зауважує представник регіонального відділення благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть із ВІЛ/СНІД» Володимир Бочаров­-Туз.

Нам відомо майже про 2,5 тисячі паліативних пацієнтів, із яких 84 дитини. При цьому найбільше таких у Кіровограді – 57 і Добровеличківському районі – 18. Однак 17 районів вказали, що у них таких хворих узагалі немає, – каже Бочаров­Туз і припускає, що деякі лікарі навіть не розуміють, хто такі паліативні пацієнти і якої допомоги потребують.

Співрозмовник «КП» зауважує, в області лише п’ять районів відкрили кабінети протибольової терапії.

– Аби поліпшити надання паліативної допомоги, громадські активісти пропонують відкрити та забезпечити функціонування закладів для паліативної та хоспісної допомоги або створити необхідну кількість спеціалізованих ліжок, у тому числі у лікарнях. Сьогодні в області є потреба у сотні паліативних ліжок, натомість таких – лише половина, – підкреслив Бочаров­-Туз.
e-max.it: your social media marketing partner