Долинська райрада перевірить, чи не забагато отримують журналісти районки

, КП

6237Долинська районна рада не задоволена зарплатами працівників редакції комунальної газети «Долинські новини» та вирішила перевірити кожного журналіста, повідомляє «Детектор медіа» з посиланням на Національну спілку журналістів України. Працівники редакції припускають, що перевірку проводять для того, аби звільнити головного редактора напередодні роздержавлення та помститися за критичні матеріали, які публікувалися у виданні.


«Чиновники вирішили не тільки «привести посадові оклади працівників комунального підприємства у відповідність до Постанови Кабінету Міністрів № 377 від 15.03.1999 року, прирівнявши їх до посадових окладів працівників органів місцевого самоврядування», а й перевірити діяльність всіх журналістів міста шляхом отримання через пенсійні органи влади та податкову службу інформації стосовно доходів кожного долинського журналіста, який працює у ЗМІ. Таке доручення було дано 7 вересня. А вже 13 вересня голова райдержадміністрації видає нове розпорядження про перевірку», – йдеться у повідомлені Національної спілки журналістів України.


Головний редактор газети «Долинські новини» Вадим Кащєєв розповідає, що редакція працювала, керуючись тим, що оклад редактора прирівнюється до окладу заступника голови райдержадміністрації. У цьому році ці оклади були підвищені. Виходячи із окладу редактора, розраховуються заробітні плати інших працівників газети. Відтак, у райдержадміністрації почали висловлювати претензії, що в газеті зависокі зарплати.


– Це при тому, що за перше півріччя з бюджету ми отримали 155 тисяч гривень у березні, а самі заробили станом на 1 червня 244 тисячі гривень. Якби нас фінансували повною мірою, то ще були б зрозумілі такі претензії. А до всього, з нами досі не укладено угоди на висвітлення діяльності районною радою та райдержадміністрацією. Звинувачували в тому, що ми керуємося неправильними документами і зарплата редактора має бути прирівняна не до заступника, а просто до працівника органу місцевого самоврядування. Я просив надати мені про це документальне підтвердження, чого не було зроблено. Але прислали перевірку, – розповідає Кащєєв.


Головний редактор зазначає, що у травні в редакції вже була перевірка управління Держпраці.


– Так, ми визнаємо, що є недоліки в нашій роботі. Але таке враження від цих перевірок, наче спустили зграю собак, – каже Кащєєв.
За словами редактора, влада не хоче, аби газета ставала незалежною.


– Спочатку нас не пустили в перший етап роздержавлення, ми відстояли, щоб прийняли рішення про другий. Але всі ці дії доводять – коли газета має стати незалежною, це геть не подобається владі, – зазначає головред.


Вадим Кащєєв додає, що збирається оскаржувати дії посадовців щодо перевірок заробітних плат журналістів у суді. Та поки що для цього чекає відповідне офіційне рішення.


Тим часом Долинська територіальна організація Національної спілки журналістів України оприлюднила звернення, у якому висловили протест проти дій влади.


«Ми хотіли б упередити від незаконних дій чиновників щодо розголошення персональних даних та конфіденційної інформації про особу і закликаємо припинити вчиняти тиск на журналістів, зупинити агресивне ставлення до критичних зауважень, якщо вони стосуються не особистих образ, а є критичною оцінкою дій влади, зокрема, щодо використання бюджетних коштів, вчинення тих чи інших дій… Ми закликаємо поважати закон і припинити тиск на журналістів і надати правоохоронним органам відповідну правову оцінку діям владі Долинської райдержадміністрації, владі районної ради, упередити надалі порушення закону», – ідеться у зверненні.


Нині ситуацію в «Долинських новинах» також контролюють юристи, які працюють у рамках «Гарячої лінії» Національної спілки журналістів України.

e-max.it: your social media marketing partner