Жителі села Наливайка не дали закрити школу

, КП

6538У селі Наливайка Голованівського району близько півсотні батьків згуртувалися, щоб не допустити закриття тамтешньої школи. Батьки скаржаться, що у школі досі не включили опалення, бо вчасно не замінили несправний котел. Вони вважають, що керівництво району вирішило навмисно закрити школу, аби не опалювати приміщення і зекономити кошти.

– У нас немає опалення. Котел дуже старий, його ремонтували багато разів, а тепер він зовсім вийшов із ладу. У школі холодно. Районне керівництво вирішило учнів молодших класів поки перевести у приміщення дитячого садочка, а старших – у школи сусідніх сіл. Так буде до Нового року, а що потім – не відомо, – розповідають «КП» батьки учнів Наливайківської школи.

– Усі батьки проти такого рішення. Дітей переведуть, а школа залишиться порожня. Її закриють і ніхто там нічого не ремонтуватиме. Приміщення дитячого садочка маленьке. Молодшим класам там буде затісно, – продовжують батьки.

Наливайківський сільський голова Надія П’яничук домовилася з тамтешнім підприємцем, щоб він виділив кошти на придбання нового котла. Батьки вирішили, поки ремонтуватимуть котел, діти підуть на вимушені канікули, а потім надолужуватимуть згаяне.

За словами батьків, голова райдержадміністрації Олег Голімбієвський запевняв, що школа в цілому непридатна до навчання та найгірша в районі.

– Голімбієвський усю відповідальність перекладав на інших, мовляв, сільська рада не виділяє коштів, приватне підприємство, яке є на території села, не підтримує навчальний заклад, що наша школа – найгірша у районі. У класах немає нормальних штор, штукатурка осипається, а школа непридатна до навчання. Але ми відстояли, щоб заклад закрили лише на час ремонту, а потім поновили навчання, – розповідають батьки.

Голова Наливайківської сільської ради Надія П’яничук каже, на утримання школи потрібно 900 тисяч гривень. Половину коштів виділяє сільська рада, решта – з державного бюджету.

– Фінансування школи – це замкнене коло. Сільська рада має перерахувати кошти на утримання школи. 115 тисяч уже виділили, 310 тисяч ще заборгували. У середу депутати на сесії мають розглянути це питання. Але не відомо, чи проголосують. У районному бюджеті коштів не вистачає. Все впирається у брак грошей, – розповідає Надія П’яничук.

Колишній директор школи Людмила Швець, яку нещодавно звільнили, каже, школу можуть закрити не через брак коштів чи несправне опалення, а через створення класів­комплектів.

– Усього в школі навчається 41 дитина. У другому класі – три дитини, в третьому – чотири. А згідно постанови Кабінету міністрів, через низьку наповнюваність треба створювати класи­комплекти. Тому батьки й піднялися, – розповіла колишня очільниця закладу.

– Кажуть, що згідно з тією постановою ми повинні створити класи­комплекти. Вчителі хвилюються, щоб цей комплект не був одним класом. Вони згодні поділити ставку­півтори між собою, аби тільки діти навчалися в окремих класах. Якщо їх об’єднають, залишиться­ всього кілька класів, а далі школу взагалі закриють, – розповідає вчитель Наливайківської школи Тамара Река.

Голова Голованівської райдерж­адміністрації Олег Голімбієвський запевняє, школу закривати не збиралися.

– Ніхто школу у Наливайці не закриває. Там котел потік, протягом тижня­двох це питання вирішать. Учні поки що пішли на канікули. Вся проблема була лише у несправному котлі, який найближчим часом замінять і діти навчатимуться далі, – пообіцяв Голімбієвський.
e-max.it: your social media marketing partner