Студентам педагогічного університету презентували «Силу життя»

, Олена Сідорова

6560Студентам факультету історії та права і фізико-математичного факультету Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка презентували видання «Сила життя / Force of life» сьогодні, 18 жовтня. Збірник містить історії бійців, які пройшли пекло на сході і нині надихають своїм прикладом інших.

Над проектом працювала команда активістів, які зібрали дванадцять історій про героїв та створили три відеоролики, покликані повернути військових до мирного життя.

– Можна з упевненістю сказати, що це перше видання в Кіровоградській області, яке розповідає історії життя 12 учасників бойових дій, як вони адаптувалися і чим нині займаються, як повернулися до нормального життя, – розповіла практикуючий психолог, керівник Кіровоградського відділення ГО «Українська асоціація фахівців з подолання наслідків психотравмуючих подій» та координатор Центру медико-психологічної реабілітації на базі обласного госпіталю ветеранів війни Анна Колєва.

– Нас цей проект зацікавив тим, що він є абсолютно аполітичним. Рушійним стимулом стало те, що це була можливість писати історію сьогодні і зі слів тих, хто творить цю історію, нічого вигадувати не довелося. З хлопцями працювати було досить легко. Так, були такі, які відмовлялися, не йшли на контакт, бо не готові ще відкрито говорити про свої переживання, – наголосила співавтор проекту Жанна Петрович.

– Про війну розповідати – це як фільм дивитися, – каже герой проекту, боєць третього окремого полку спецпризначення Юрій Козачінський. – Тому не дуже хочеться саме розповідати про війну. Хочеться наголосити на назві книжки – «Сила життя». Вона символічна, бо коли ти повертаєшся з війни, тобі потрібно продовжувати жити. Цей стан неможливо описати. Це треба тільки уявити, що в один момент у тебе помирає хтось із дуже близьких родичів. От вчора він був, а сьогодні немає, а тобі з цим треба продовжувати жити. Тільки таким чином можна уявити той наш стан, коли повертаємося з війни.

Нині активісти вже віддрукували всього 600 примірників видання. Перший тираж – 300 примірників вийшов на початку вересня, другий – нещодавно. Частину коштів на реалізацію проекту виділила Британська рада в рамках програми «Активні громадяни», витрати на додатковий тираж повністю покрив перший заступник голови Кіровоградської обласної ради Юрій Гугленко.

В подальшому активісти планують презентувати видання в районах.

 

фото: Катерина Колєва

6561

6562

6563

6565

6564

e-max.it: your social media marketing partner