У Малій Висці відкрили друге в області гемодіалізне відділення (ФОТО)

, Олена Сідорова

7814У Маловисківській центральній районній лікарні відкрили гемодіалізне відділення вчора, 22 лютого. Відтепер хворі, яким доводилося кілька разів на тиждень їздити до обласного центру на процедуру, зможуть отримувати її недалеко від свого дому.


За словами головного лікаря Костянтина Чурпія, який був головним ініціатором відкриття ввідділення, тестову роботу відділення запустили тиждень тому, роботи по облаштуванню відділення тривали з травня минулого року – провели ремонтні роботи, замінили вікна, двері, закупили апаратуру, підготували персонал.


Лікарі планують надавати допомогу по гемодіалізу пацієнтам з трьох районів – Маловисківського, Новомиргородського і Новоархангельського.


Нині в області замісну ниркову терапію (гемодіаліз) хворі з нирковою недостатністю отримують на базі відділення інтенсивної терапії екстракорпоральних методів детоксикації обласної лікарні. Відділення у Малій Висці – єдине серед районів.


– Це подія обласного масштабу. Це прорив! – зазначив Чурпій.


Заклад має дві функціональні діалізні палати, які розраховані на шість ліжок. Із техніки лікарі мають чотири апарати для проведення гемодіалізу і апаратуру для проведення водоочистки. Відділення укомплектоване медичним персоналом. Інвестори надали апаратуру, місцева влада забезпечуватиме заробітною платою працівників і необхідні ремонти, а обласна – фінансуватиме найдорожчу складову – витратні матеріали. Аби забезпечити пацієнта однією процедурою, потрібно майже півтори тисячі гривень.


– Якщо працювати в одну зміну, то ми зможемо обслуговувати 12 хворих. Тим більше, пацієнтам у нас краще отримувати гемодіаліз, оскільки в обласній лікарні вони отримували його два рази на тиждень, а потребували три. Плануємо в майбутньому розширитися і обслуговувати 24 хворих.


На оснащення гемодіалізних ліжок торік виділили з обласного бюджету три мільйона гривень.


Нині пацієнти, які вже отримують гемодіаліз, проводять за процедурою чотири години двічі на тиждень. Аби вони не проводили цей час, дивлячись у стелю, очільник області Сергій Кузьменко подарував у діалізні палати два плазмові телевізори.


За словами Кузьменка, нині в області потребує гемодіалізу 270 осіб. Втім потужність гемодіалізного центру в обласній лікарні складає приблизно 130 пацієнтів. Багато хворих вимушені були їздити в сусідні області для отримання процедур.

 

 

782078157821781978177822

e-max.it: your social media marketing partner