Під петицією про встановлення пам’ятника Захисникам України у Ковалівському парку триває збір підписів

, Олена Сідорова

8210У Ковалівському парку на залишках постаменту пам’ятника Іллічу волонтери обласного центру просять встановити пам’ятник Захисникам України. Петицію до міської влади зареєструвала волонтерка, координатор громадської ініціативи «Армія SOS Кіровоград» Оксана Червоная. Нині триває збір підписів.

Як розповіла «КП» Оксана Червоная, пам’ятник хочуть встановити саме в Ковалівському парку, бо військові третього окремого полку спецпризначення та громада вже давно там зробили місце, яке вважають священним і приносять туди квіти, запалюють свічки, приводять туди школярів і студентів для вшанування пам’яті наших захисників.

– Хлопці говорять про встановлення такого пам’ятника ще з 2014 року. Вони самі облаштували імпровізоване місце для вшанувань, самостійно роздрукували фотографії загиблих побратимів. Але це ж не вихід, потрібне комплексне рішення, щоб це рукотворне місце, яке вважають особливим і священним, стало таким для усіх. Переконана, наші хлопці заслужили на це. На тому місці нічого іншого – фонтана або порожнього місця – не має бути, бо бійці не дадуть це зробити, – каже волонтер.

На думку Оксани Червоної, пам’ятник має бути не скорботним, а життєстверджуючим, оскільки саме заради миру і продов­ження життя нині воюють захисники.

– Вважаю, було б доречно, аби там встановили фігуру військового у сучасному спорядженні. Може додати символічні крила, як у Архангела Михаїла. Але пам’ятник гармонійно має вписатися у контекст Ковалівського парку, – ділиться Червоная.

Ідею встановлення такого пам’ятника, зауважує співрозмовниця «КП», підтримало безліч містян. Але ініціатива, наголошує, мала йти не від бійців і не від волонтерів, а від держави.

– Кіровоградщина дала державі багато гідних захисників (із двох тисяч воїнів, які загинули, 179 – з нашої області, четверо вважаються зниклими). Три роки – це вже достатній термін, щоб зрозуміти, що такий монумент врешті-решт має з’явитися. Встановити гідний пам’ятник Захисникам України – це наша справа честі, – підкреслює волонтер.

Станом на сьогодні петицію підписало 200 осіб із 450 необхідних. До кінця збору підписів – трохи більше місяця. Якщо звернення набере потрібну кількість голосів, його розглянуть у міськраді.

Аби підтримати петицію, треба перейти за посиланням.
e-max.it: your social media marketing partner