Кіровоградщина – у розпад «епохи Януковича»: відставки, повалені пам’ятники й очікування нового лідера

,

870Події, що відбувалися у нашій державі та безпосередньо в кіровоградському регіоні останніми днями, з кожною годиною, а то й хвилиною змінювали хід нашої історії. Для когось вони стали перемогою, для когось – глибоким розчаруванням. У цьому матеріалі «КП» не даватиме оцінку подіям цих кількох, хвилюючих для всієї країни, днів. Ми публікуємо хронологію фактів, що сталися наприкінці минулого та на початку нового тижня на Кіровоградщині.


ЧЕТВЕР, 20 ЛЮТОГО
15:00
Голова облдержадміністрації Андрій Ніколаєнко запрошує до себе опозицію і громадськість. Говорять про ситуацію у державі. Емоції зашкалюють у всіх. Зрештою, не витримує активний громадський діяч, директор «Друкмашцентру» Людмила Шубіна. Зі сльозами на очах і тремтінням голосу вона знімає з шиї хустину і кладе її на стіл між опозицією і владою. Пояснює: так на Кавказі просять примирення. Присутні у той момент самі теж ледь стримують сльози.
На тій же зустрічі Ніколаєнко обіцяє вийти увечері до мітингувальників, а ще один громадський діяч Олександр Дануца закликає створити координаційну раду, яка б сприяла врегулюванню кризи.

19:30
Андрій Ніколаєнко виходить до людей на площі. Там пропонує представникам місцевої опозиції створити Мирну раду при ОДА, яка вирішуватиме складні питання шляхом перемовин. Мітингувальники його не чують. Вимагають відставки. На це Ніколаєнко відповідає коротко: не піду!
– У відставку я не піду. Я несу відповідальність і за вас, і за мільйон жителів регіону, – заявляє він.

П’ЯТНИЦЯ, 21 ЛЮТОГО
9:00
Ранок п’ятниці починається з новини про вихід Станіслава Березкіна із фракції Партії регіонів. Повідомлення про таке рішення нардепа з’являється на його інформаційному ресурсі. У коментарі «КП» екс-регіонал підтверджує інформацію і повідомляє: залишатиметься позафракційним. Поки що.
Пізніше стає відомо і про вихід з ПР міського голови Знам’янки Ігоря Крижановського.  Він засуджує дії Віктора Януковича

10:00
З’являється інформація про чергове барикадування будівлі обласної ради і обласної адміністрації. Таке рішення приймає голова облради Микола Ковальчук. Він заявляє, що ситуація не стабільна, тож «краще убезпечити майно і вжити всіх заходів пожежної безпеки».

18:00
Уперше за три місяці протистоянь представники опозиції блокують адмінбудівлю. Вони перекривають усі входи-виходи з приміщення обладміністрації та облради. За якийсь час таки дозволяють вийти працівникам. У заручники беруть голів обладміністрації та облради, а також заступника керівника ОДА Олександра Чернявського. Вимагають їхньої відставки.
Тим часом на офіційному сайті облдержадміністрації з’являється заява Андрія Ніколаєнка.
– Сьогоднішня ситуація вкотре довела, що опозиція абсолютно не зацікавлена у мирному вирішенні ситуації в Україні. Не минуло й двох годин після підписання угоди про врегулювання кризи у державі з Президентом, засвідченої, до речі, спостерігачами-дипломатами з Євросоюзу, як лідери опозиційних партій її зрадили. Або опозиція веде подвійну гру, або вона зовсім не контролює те, що відбувається в областях. Опозиційні лідери обіцяли звільнити адмінбудівлі, не займати площі, припинити протистояння… У Кіровограді усіма домовленостями грубо знехтували, – зазначає він і закликає не чинити правопорушень.

 

СУБОТА, 22 ЛЮТОГО
6:00
Серед ночі за лічені хвилини активісти зносять пам’ятник Леніну у Ковалівському парку Кіровограда. Комуністам вдалося забрати свого вождя.
У той же час кіровоградські євромайданівці ночують під стінами облдержадміністрації. Для нічної варти активісти з вечора запаслися бочками та дровами для обігріву.

10:00
Представники фракції Партії регіонів у Кіровоградській міськраді оголошують про саморозпуск та вихід з ПР. Документ підписує голова фракції Юрій Тітов.
– Усвідомлюючи свою відповідальність перед жителями міста Кіровограда, фракція Партії регіонів засуджує та відмежовується від тих дій та наказів, які призвели до людських жертв. Вважаємо, що всі винуватці кровопролиття повинні понести покарання. Фракція оголошує про свій саморозпуск і вихід з Партії регіонів, – йдеться у заяві.

12:00
Від пам’ятника Ангелу-охоронцю кіровоградці йдуть ходою на площу Кірова. Таким чином городяни прощаються із загиблим на Майдані бобринецьким фермером Віктором Чміленком. Далі його супроводжують на малу батьківщину, у Бобринець, а наступного дня – ховають у рідному селі Борисівка.

13:00
Міський голова Кіровограда Олександр Саінсус подає у відставку. Заява про таке рішення з’являється на сайті міської ради. Повідомляється, що Саінсус звернувся з особистою заявою до Кіровоградської міської ради про складання ним повноважень голови.
– Я прийшов у місцеве самоврядування, щоб здійснити якісні зміни в розвитку рідного міста, реалізувати в Кіровограді такі необхідні соціально-економічні програми. У реальності сьогодні міський голова є заручником політичних сценаріїв, до участі у яких я не хочу мати жодного стосунку, – зазначає Саінсус.

15:00
Представники кіровоградського Майдану домовляються з правоохоронцями частково зняти облогу Кіровоградської ОДА та спільно охороняти будівлю. Охорона по периметру приміщення переходить до Державної служби охорони та Самооборони кіровоградського Майдану.
Біля усіх входів активісти створюють коридори, через які з приміщення ОДА виходять з півсотні правоохоронців.

17:00
Голова Кіровоградської облради Микола Ковальчук та очільник ОДА Андрій Ніколаєнко пишуть заяви про вихід з Партії регіонів.
– Сьогодні Україна переживає, мабуть, найбільш тяжкі моменти за весь час своєї незалежності. Країна знаходиться на межі розколу і всі політичні сили повинні докласти максимум зусиль для того, щоб не допустити цього. Я вважаю для себе неприпустимим надалі залишатися членом Партії регіонів та робитиму все залежне від мене, щоб зберегти цілісність України! – йдеться у заяві Ніколаєнка.

18:00
Сергій Ларін звертається до жителів Кіровоградщини. Він повідомляє, що залишив посаду в Адміністрації Президента, але не збирається йти з політики. Ларін закликає «перезавантажити» обласну раду, склавши мандати.
– У цей непростий час не можна допускати, щоб з’являлися охочі стати «революційними» суддями та поділити все на чорне і біле, на «хороших» і «поганих». Переконаний, що весь народ має повне конституційне право самому вирішувати шляхом виборів, кому довіряти, а кому – ні. Зокрема, повне «перезавантаження» обласної ради і нові вибори дозволили б зняти градус напруги на Кіровоградщині, надавши мандат народної довіри новому складу облради. Як депутат Кіровоградської обласної ради шостого скликання я складаю депутатські повноваження і закликаю своїх однодумців з фракції Партії регіонів та колег з інших фракцій вчинити так само. А через два місяці хай люди скажуть своє слово на виборах! – заявляє Ларін.

22:00
У своєму блозі Олександр Шаталов заявляє, що не збирається зраджувати тих, хто підтримував Партію регіонів, і обіцяє захистити прихильників політсили, які вже зараз зазнають морального тиску.
– Сьогодні може комусь здатися, що вони повністю контролюють ситуацію, що вони в праві все вирішувати за виборців. Але я хочу сказати, що ті, хто так думає, – глибоко помиляються! Ми бігати і втікати не будемо! Ми не будемо зраджувати тих, хто за нас голосував, хто надавав нам підтримку, хто нам повірив. Ми не будемо під тиском натовпу приймати рішення. У Кіровоградській області – мільйон людей і ми готові перед ними нести відповідальність. Всіх депутатів закликаю не бути кон'юнктурниками і пристосуванцями й відмовитися від мандатів. Через два місяці відбудуться вибори і тоді люди скажуть своє слово. Мені відомо, що сьогодні наші прихильники зазнають моральному тиску. Але я попереджаю: ми не дамо образити наших людей,  – заявив Шаталов.

Станом на 23:00
У Кіровоградській області звалено близько десятка пам'ятників Леніну – у Знам’янському, Маловисківському, Олександрівському, Добровеличківському районах, Олександрії та Кіровограді.

НЕДІЛЯ, 23 ЛЮТОГО
10:00
На позачерговій сесії облради Ковальчук заявляє про свою відставку. Проте мандат депутата залишає при собі.
Тим часом депутати обласної ради 63-ма голосами підтримують його відставку. Наступна заява на сесії надходить від фракції Партії регіонів в облраді, яка оголошує про свій саморозпуск.

12:00
Голова ОДА Ніколаєнко йде у відставку та радить те ж саме зробити головам райдержадміністрацій.
– Враховуючи відсутність чіткої вертикалі влади в країні та для запобігання конфронтації і подальшого протистояння, глибоко усвідомлюючи свою відповідальність за стабільність ситуації в області, я прийняв рішення про свою відставку з посади голови Кіровоградської обласної державної адміністрації. Розуміючи невідворотність та необхідність змін в системі місцевого самоврядування, вважаю за потрібне запропонувати зробити такі ж заяви всім головам районних державних адміністрацій, – заявляє Ніколаєнко.

13:00
Головою облради депутати обирають Олександра Чорноіваненка – очільника обласного осередку «Батьківщини». За нього голосує 63 обранці. Інших кандидатур у виборчому бюлетені немає.
Олександр Чорноіваненко заявляє, що готовий взяти на себе відповідальність за дотримання порядку в області.
Тим часом у Новоархангельську церква, яку торішньої весни «свободівці» намагалися відібрати у православної громади, все-таки переходить до УПЦ Київського патріархату. Під час передачі ключів храму охорону правопорядку здійснюють місцеві загони самооборони та правоохоронці. Нові «господарі» служать панахиду.

14:00
Депутати обласної ради – Андрій Бродський, Вікторія Крамарова, Ольга Шелест, Сергій Ларін і Олександр Шаталов – складають свої депутатські повноваження.
Обласна рада приймає рішення відкликати повноваження, делеговані раніше облдержадміністрації, та підпорядкувати собі всі органи виконавчої влади на території регіону. За це рішення голосує 64 депутати.
Утім юристи дивуються, яким чином рада могла взагалі взяти на розгляд проект, якщо його не оприлюднила у визначеному законом порядку – за 20 робочих днів.
Наприкінці засідання екс-регіонал Микола Корецький повідомляє депутатам, що у Кіровоградській обласній раді створено депутатську групу «Кіровоградщина». Наразі до групи ввійшло 24 обранці, переважно – екс-регіонали.

16:00
У Кіровограді на головній площі міста зносять пам’ятник Кірову. Таке рішення приймають не депутати, не місцеві посадовці, а… народне віче. Городяни обурюються, що кількадесят людей, які зібралися там, вирішили себе уповноваженими приймати рішення за всіх жителів обласного центру. У соцмережах ті, хто активно підтримує Майдан, називають такі дії злочинними і варварськими.
На місці пам’ятника радянському діячу активісти хочуть встановити меморіал героям Майдану.
А тим часом голова фракції «Батьківщина» Іван Марковський у Кіровоградській міській раді заявив, що осередки опозиційних партій «Батьківщина», «Свобода», «УДАР» не причетні до повалення жодного пам’ятника комуністичного періоду на Кіровоградщині.

17:00
Екс-депутат обласної ради Олександр Шаталов заявляє, що не виходитиме з Партії регіонів.
– Я не виходитиму з Партії регіонів. Я в ній 10 років. Прийшов туди не через лідерів. Усі, хто зараз кидають свої партквитки, доводять, що є співучасниками злочинів Януковича. Я ні в чому незаконному участі не брав. У партії багато достойних людей і я залишаюся з ними. На 100% підтримую заяву фракції Партії регіонів у Верховній раді. Під кожним словом готовий підписатися, – заявляє він.

ПОНЕДІЛОК, 24 ЛЮТОГО
10:00
Новообраний голова облради Олександр Чорноіваненко скликає апаратну нараду замість Ніколаєнка. Щоправда, веде її перший заступник голови облдержадміністрації Віктор Серпокрилов. Сам Чорноіваненко сидів справа від Серпокрилова. Зліва від першого заступника сів нардеп Валерій Кальченко. На нараді прозвучало, що останній є уповноваженним від парламенту, якого в регіон направила «Батьківщина». Кальченко заявив, що до влади прийшла опозиція і тепер її представники відповідають за те, щоб ситуація у державі була, як мінімум, не гіршою. Проте, як вдалося з’ясувати сайту «Весь Кіровоград», народний депутат Микола Катеринчук спростував інформацію про існування таких уповноважених. За його словами, він мав особисту розмову з цього приводу з головою Верховної ради Олександром Турчиновим, і той категорично заперечив існування такої практики.
На нараді Чорноіваненко порадив усім головам райдержадміністрацій написати заяви на звільнення. Замість звільнених голів РДА фінансові документи підписуватимуть їхні заступники (які мають на це право) та керівники апаратів.

e-max.it: your social media marketing partner