Кіровоградську ОДА очолив невідомий приїжджий

,

882Як уже повідомляла «КП», учора Кіровоградській області призначили нового керівника. Ще буквально кілька днів тому говорилося, що регіон очолить тутешній Віктор Демченко, якого активно лобіювала місцева опозиція, однак в.о. президента Олександр Турчинов прийняв інше рішення – територією знову керуватиме приїжджий. А це може означати дві речі: кіровоградську опозицію у центрі серйозно не сприймають, а сама область для Києва не становить жодної ваги.

Аби дізнатися, хто такий новопризначений Олександр Петік, журналістам «КП», як і іншим колегам по медіа-цеху, довелося добряче шукати в інтернеті. Інформації про нього – мізер. А фото – взагалі відсутнє.

Востаннє про Петіка писали київські журналісти, коли той очолював Головне управління з питань внутрішньої політики тамтешньої міськадміністрації. Після його звільнення звідти – нуль даних.

Щоправда кіровоградська «Свобода» каже, що Петік є помічником нардепа Святослава Ханенка. Останній, до речі, торік прославився на всю країну своїм фото ню. Там також зауважують, що новий губернатор кілька разів зі своїм екс-шефом навіть був у Кіровограді…

«КП» поцікавилася у голови міської організації «Свободи» Сергія Запорожана, чому в.о. президента зробив такий вибір і чому не призначив на посаду голови ОДА кіровоградця?

- Мені важко сказати, бо я особисто в доборі кандидатури не брав участі. Наскільки я розумію, була не одна кандидатура, але Турчинов і Кабмін в цілому зупинилися на кандидатурі Петіка. Можливо, зважаючи на те, що у нього є досвід все-таки в системі влади працювати, - пояснив Запорожан.

Однак, якщо вибір Турчинова не може толком пояснити однопартієць Петіка, то іншим рішення в.о. президента взагалі здається нелогічним. Представники кіровоградської опозиції обурені таким рішенням, бо мали інші плани. Так само не хочуть приїжджого і активісти Майдану. Останні кажуть, що боролися з одними приїжджими, а тут їм знову присилають «варяга».

- З області тільки поїхали «донецькі», як нам прислали «київського». У нас що своїх кадрів немає? Ми не за це боролися! – заявляють майданівці.

Така позиція центральної влади може вказувати нині лише на дві речі. Перша - кіровоградська опозиція для Києва не в авторитеті, тому на її пропозиції ніхто там не зважає. Друга – сама Кіровоградщина не в числі пріоритетних регіонів, тому сюди прислали не олігарха, як у Дніпропетровськ чи Донецьк, а людину з «досвідом роботи в системі влади».

Не маючи власної команди і не розуміючи ситуації в області, Петіку буде украй важко управляти усіма процесами. Уже нині можна говорити, що ним легко маніпулюватимуть, а регіоном фактично керуватимуть два бізнес-магнати: Березкін і Табалов. Відтак можна припустити, що саме вони визначатимуть, хто стане заступниками нового очільника області, а також, хто очолить райдержадміністрації. Адже і в одного, і в іншого бізнес-пріоритет – земля.

Серед плюсів Олександра Петіка – його досвід роботи на посаді начальника управління внутрішньої політики. Ймовірно, йому вдасться налагодити стосунки з партіями в регіоні і відшукати точки примирення, в тому числі і в колі опозиції, непорозуміння в якій через посади нині ще більше поглибилися.

Однак політична дружба сьогодні – то сота частина від того, що потребує область. Економічна криза суттєво позначилася на Кіровоградщині і саме її подолання нині вимагатиме основної уваги.

e-max.it: your social media marketing partner