Вільна зброя!

,

936Народні депутати від ВО «Свобода» підготували законопроект, який спрощує процедуру придбання вогнепальної зброї. Кажуть, це для того, аби українці могли захистити себе «в умовах нестабільності». Проте правоохоронці виступають проти такої ініціативи, яка, на їхню думку, може призвести до сумних наслідків. Не підтримали радикалів і у Верховній раді – законопроект навіть не зареєстрували.

– Задля реалізації права людини на життя, здоров'я, захисту честі та гідності депутати від ВО «Свобода» подали законопроект про зброю, до укладання якого долучилися провідні фахівці профільної галузі. Він спрямований на спрощення процедури придбання легальної зброї. Більшість розвинених країн світу давно надали таке право своїм громадянам, – аргументує правильність законодавчої ініціативи один із її співавторів, заступник голови ВО «Свобода», нардеп Юрій Сиротюк.

Парламентар стверджує, що вільне володіння зброєю значно знизить кримінальну статистику в Україні. Відтак, легалізація зброї, на його думку, має лише переваги: підвищення безпеки кожного українця та… сприяння розвитку стрілецького спорту.

– Однак нове керівництво МВС вимагає здати всю зброю, що потрапила до рук народу. Такі вимоги породжують обурення. Вже місяць триває неоголошена війна, кожен українець ризикує зіткнутися з окупантами. Чоловіки прагнуть озброїтися, аби гідно зустріти ворога. Натомість недостатнє реформування Національної гвардії, нездатність міліції швидко навести порядок у країні спонукає захищатись самостійно, – повідомив Юрій Сиротюк.

Натомість правоохоронці вважають, до такого кроку український народ не готовий, до того ж, у такий неспокійний період, який переживає країна зараз. Кажуть, на сьогоднішній день під дозвільне законодавство підпадає і так немало категорій, які мають доступ до зброї.

– Після подій, які відбулися у нашій країні, ми зараз маємо такий незаконний обіг зброї, що нам хоча б її вилучити. Якщо сьогодні легалізувати в країні зброю, то Афганістан, Ірак і Сирія – будуть просто дитячим лепетом, порівняно з Україною. По-перше, у більшості населення немає ніякої правової культури. По-друге, ми маємо зараз таку напругу у суспільстві, що необережно всунута рука у внутрішню кишеню одягу може викликати нездорову реакцію правоохоронця, – вважає заступник начальника управління МВС в області, начальник міліції громадської безпеки Дмитро Селезньов.

– Давайте подивимось на США: що відбувається там упродовж останніх років. Внаслідок вільного продажу зброї, нація сама себе винищує. Тепер США вже розглядає питання обмеження продажу. Аби стабілізувати ситуацію в Україні, щоб люди не боялися, не озброювалися, а вулицями припинили блукати незрозумілі банди в масках, треба, щоб кожен займався своєю справою: медики лікували, політики займалися політикою, а міліція – охороною громадського порядку. Страшно уявити, що відбуватиметься у нас у регіоні, в країні, якщо 18-літнім підліткам, які вживають енергетики, джин-тоніки, пиво, здебільшого мають нестійку психіку і ніколи не служили в армії, дати зброю, – риторично запитує Дмитро Селезньов і навпаки закликає жителів регіону до добровільної здачі зброї правоохоронцям.

Самі ж українці в основному негативно ставляться до вільного доступу до зброї. «КП» поцікавилася у кіровоградців різного віку і статі щодо можливої зміни законодавства.

– Я проти вільного продажу зброї. По-перше, у нашій державі надзвичайно низька дисципліна, будемо мати купу озброєних відморозків на вулицях. По-друге, зброя і факт володіння нею серйозно змінює психологію та поведінку людини, знижує поріг відчуття особистої захищеності,  – аргументує власну позицію житель обласного центру Єгор Паращак.

– Звісно, що люди купуватимуть зброю, аргументуючи це необхідністю мати її для самозахисту. Але ж гарантувати те, що людина не застосує її проти інших з метою залякати, поранити, вбити не зможе ніхто! І такий вільний продаж ще більше наблизить нас до повернення «бандитських» 90-х років. Те, що не можна вирішити  законно – вирішить зброя. Тому я проти! – говорить кіровоградець Олександр Мельничук.

«КП» також намагалася отримати коментар з приводу ініціативи «свободівців» у їхнього однопартійця, голови облдержадміністрації Олександра Петіка. Утім, на дзвінки він не відповів.
e-max.it: your social media marketing partner