Роман Безсмертний говорив із кропивничанами про те, якою вони бачать Україну

,

05690Майбутній кандидат у президенти, колишній Віце-прем’єр-міністр і посол України в Білорусі Роман Безсмертний відвідав Кропивницький, аби в рамках загальноукраїнської дискусії почути думки людей про те, «Якої ми хочемо України».

Такі зустрічі-дискусії уже відбулися в тринадцяти містах України. Політик каже, для спілкування обрав саме таку форму, бо хоче почути думки звичайних українців, якою вони хочуть бачити свою державу. Відповідь, на переконання Безсмертного, знають не політики, а саме прості люди.

– Що ми маємо сьогодні в Україні? Згідно з міжнародною методикою аналізу ситуа­­ції в країнах Європи, Україні встановили діагноз – майже повний розрив між людиною і державою. Людина не вбачає потреби у державі, а та паразитує на людині. Державні інститути працюють на себе, а люди займаються самовиживанням, – констатує політик і додає, ключове питання, яке тривожить сьогодні буквально усіх українців – війна на сході. Але, на його думку, при всьому негативі, горі і болю, війна робить нас чистішими, дає поштовх для розвитку обороноздатності країни. Аби вирішити проблему війни, треба формувати боєздатну армію, вважає політик і пропонує покрокове рішення для досягнення миру.

– Аби досягти миру, треба, по-перше, сильну армію. По-друге, потрібно вести діалог із Кремлем, бо саме там зав’язано багато речей. Відсутність цього діалогу дозволяє всередині країни спекулювати на темі війни. По-третє, треба вести діалог із населенням, яке там живе. Більшість людей на Донбасі просто стали заручниками ситуації, бо їм нікуди їхати. Досі немає державної програми для вимушених переселенців. Маємо пам’ятати, що ця війна має потенціал розростання на всю Європу і в неї може бути втягнутий увесь світ. Це не лише конфлікт між Україною і Росією, це міжцивілізаційний конфлікт, – переконаний Роман Безсмертний.

Майже п’ять років військових дій на сході Украї­­ни призвели до того, що сьогодні у населення по всій країні на руках маса зброї. Тому, вважає політик, треба приймати закон про обіг зброї і сприяти організації самооборони, в тому числі – територіальної оборони. Це дало б можливість вирішити ще одну проблему, яка нині актуальна для багатьох областей, зокрема і для Кіровоградщини – рейдерство.

Також Роман Безсмертний наполягає на заснуванні цивілізованого ринку землі, але для цього мають існувати чіткі правила і закони. В ситуації, коли люди не довіряють державі, частину її функцій при впровадженні обігу землі потрібно передати самим землевласникам та профільним організаціям, на кшталт асоціації фермерів.

– Я вірю, що буде прий­­нято закон про об’єднання фермерів, які самі керуватимуть виробничим процесом. При запровадженні обігу землі має бути чесна конкуренція і ніякого монополізму, – каже політик.

Роман Безсмертний переконаний, Україні доведеться проходити перехідний період і змінювати інститути влади, а майбутньому президенту брати на себе цю відповідальність.

– У такій державі кожен орган повинен займатися своєю роботою, а головною цінністю має бути людина. Якщо ці інституції не змінити – буде чергова революція, – прогнозує політик.

Безсмертний вважає, що треба змінювати Конституцію України з урахуванням сьогоднішніх реалій.

– Конституцію треба суттєво розширити у розділі щодо прав людини, а розділ, де описано модель держави, скоротити до кількох концептуальних тез. Оскільки сьогодні сконцентрованість Конституції на повноваженнях держави, гальмує розвиток суспільства і демонструє інституційну кволість, – каже політик і додає, за час перехідного періоду можна підготувати й ухвалити за допомогою Конституції нову модель держави з оновленою політичною й економічною системами.

Майбутній кандидат у президенти переконаний, технічний дефолт може допомогти Україні вести переговори про реструктуризацію боргів.

– Я останні три роки кажу про зовнішні та внутрішні зобов’язання. За цей час ніхто не вів переговори ні про реструктуризацію, ні про технічний дефолт. При такій ситуації я б ішов на технічний дефолт. Під нього брав би ресурс, реструктуризував і частину боргів списав. На такий крок кредитори України могли б піти хоча б з огляду на війну з Росією. Сьогодні Україна прикриває Європу, тому нас мають підтримати. Так треба ставити питання. Але цього ніхто не робить, натомість чуємо – платіть ще більше за комунальні послуги і газ, бо державі треба розрахуватися з боргами. Я таку поведінку не розумію, – зазначив Безсмертний.

Під час дискусії політик висловив свій погляд на надання автокефалії українській православній церкві. Він вважає, що

Томос – це велика ідея єдиної України, і навіть можливого єднання усіх християн. Щодо свого політичного майбутнього, Безсмертний не бачить можливості співпраці з Порошенком і Тимошенко – вони стоять на різних ціннісних засадах. Для Порошенко головним є гроші, для Тимошенко влада, а для Безсмертного – людина. Він готовий бути президентом і взяти на себе відповідальність за державу на той термін, на який його оберуть люди. Говорить, що не боїться викликів і неодноразово робив в політиці те, що багатьом здавалося неможливим.

фото: Олександр Косарєв
e-max.it: your social media marketing partner