Політолог і соціолог прокоментували результати виборів-2014

,

1074Вибори у нас пройшли без Криму і фактично без Донбасу, проте з високою явкою у більшості областей країни і на диво у спокійній атмосфері. Регіони, замість традиційної полярності вподобань, продемонстрували єдність вибору. У підсумку перегони стали унікальними для України. Аналіз результатів – у коментарях експертів.

Едуард Клюєнко, кіровоградський соціолог
1076- Те, що вперше в Україні вибори відбулися в один тур, вселяє оптимізм, що відбудеться якась консолідація українського суспільства. Маємо сподівання на те, що на даному етапі суспільство знайшло вожака, який повинен зараз взяти на себе відповідальність за ситуацію в країні.

Аналізуючи результати президентських виборів, констатуємо стрімке падіння рейтингів таких політичних лідерів як Юлія Тимошенко, Петро Симоненко, Олег Тягнибок і Сергій Тігіпко. Ми бачимо разюче зниження громадської довіри до цих політиків.

Вибори підтвердили і водночас не підтвердили радикалізацію громадської думки. З одного боку, люди не хочуть насильницького, етнічного радикалізму, який декларує Правий сектор і «Свобода». Українці не продемонстрували прихильність до лідерів цих політичних сил. З іншого боку, за результатами виборів – радикалізм у вигляді соціального популізму Олега Ляшка зростає. Це, можна сказати, зірковий час Ляшка. Подивимося далі, чи продовжиться в майбутньому його сходження на політичний олімп.

Що стосується особливостей результатів цьогорічних виборів у нашій області, Кіровоградщина завжди відрізнялася своїм голосуванням від західного і східного регіонів. Проте зараз ми бачимо, що такої відмінності немає. Як в нашій області, так і в інших, трійка лідерів виборчих перегонів фактично однакова.

Руслан Стадніченко, кіровоградський політолог
1075- Потрібно наголосити на двох основних моментах результатів виборів Президента. По-перше, вони – легальні. Вибори пройшли у відповідності до чинного законодавства і є цілком легітимними, оскільки відображають волю більшості суспільства. По-друге, в Україні проявилася криза еліт, оскільки, з точки зору української дійсності, це унікальний випадок, коли президента обирають у першому турі. Коли кандидат отримує більше 50% голосів, не маючи за собою ніяких державних досягнень, це унікально і з боку світової історії.

Підтвердженням цього є й високий ріст популярності такого демагога як Олег Ляшко. Все це свідчить, що у суспільства просто немає реальних альтернатив вибору.

Стосовно Кіровоградської області, у регіоні підтверджена загальноукраїнська тенденція.
e-max.it: your social media marketing partner