Президент: Кіровоградщина має унікальні можливості для інвестицій

,

06854Засідання Ради регіонального розвитку за участі Петра Порошенка відбу­­лося у Кропивницькому. На захід з’їхалися представники всіх районів області та об’єднаних територіальних громад. Говорили про перспективи розвитку Кіровоградщини та України загалом крізь призму реформ, ініційованих очільником держави в медицині й освіті, а також у процесі децентралізації. Президент наголосив на унікальних можливостях регіону.

– Кіровоградщина сьогодні має унікальні можливості модернізації існуючих виробництв і будівництва нових у рамках індустріальних парків, де об’єднуватимуться освітня, наукова та виробнича потужності, – наголосив Петро Порошенко. – Водночас область має унікальне логістичне становище, унікальне географічне розташування.

Президент відзначив роль обласної влади та очільника Кропивницького в залученні інвесторів до розвитку регіону.

– Мені приємно відзначити, що і керівницт­­во області, і керівництво міста мають високі досягнення в створенні інвестиційного клімату. В боротьбі за інвестора, яку ведуть сьогодні кожен голова адміністрації і кожен міський голова обласного центру, вони – серед перших! І мої вітання, – зазначив він.

Разом із тим очільник держави підкреслив, що Кіровоградщина є потужним конкурентоздатним агропромисловим регіоном із великим потенціалом для зростання в цій галузі. Акцентував і на суттєвих перспективах використання альтернативних джерел енергії.

– В області вже працює 31 сонячна електростанція, їхня загальна потужність – до 70 МВт. До 2020 року планується ввести в експлуатацію ще 18 потужністю до 200 МВт, – зауважив Петро Порошенко.

Особливу увагу приділив реформуванню сільської медицини.

– Зміни починаються в медицині області. З вісімнадцяти сільських амбулаторій, які заплановані до будівництва, десять уже працюють. Мені приємно відзначити, що Кіровоградська область – одна з п’яти в Україні, де активно нині запроваджується телемедицина, – сказав очільник держави.

 

06857 06858


Того ж дня Президент відвідав першу збудовану в Україні в рамках його ініціативи сільську амбулаторію у Протопопівці Олександрійського району. Там поспілкувався з медичним персоналом і пацієнтами.

– Спільними зусиллями ми кардинально змінюємо державу, – заявив він і додав, головна мета перетворень у галузі сільської медицини, аби кожен житель міг отримати лікарську якісну допомогу. – І якщо компетенції сільського лікаря не вистачає, ми запровадили телемедицину, аби той міг оперативно проконсультуватися з колегами вищої ланки. Для чого це робиться? Щоб зберегти оті «платинові хвилини» і «золоті години».

Петро Порошенко зауважив, багато з його ініціатив називали мріями і не вірили у їхню реалізацію. Та попри це, задуми вдалося втілити.

– Ви скажете, що Президент – мрійник. Для мене це не вперше. Колись казали, що я мріяв про Угоду про асоціацію. Потім казали, що я мріяв про поглиблену та всеохоплюючу зону вільної торгівлі. Потім я мріяв про сильну армію, яку ми створимо в надзвичайно короткий термін. Потім я мріяв, і ніхто не вірив, про безвіз. Потім я мріяв, і ніхто не вірив, про незалежність і автокефалію Української Православної Церкви… Так, я мрійник, але тільки коли ми об’єднаємося, тільки коли ми будемо вірити у велику мету – ми точно досягнемо цілей, – підкреслив очільник держави.

Голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко також говорив про військових. Він нагадав, щоразу як Петро Порошенко приїздив на Кіровоградщину, – обов’язково зустрічався з бійцями.

– Президент України не вперше на Кіровоградщині. Петро Олексійович раніше перебував на різних об’єктах, зустрічався з колективами. Втім пріоритетом завжди були військові, – зауважив керівник регіону. – Президент відвідав фактично всі військові частини, що дислокуються в області, зокрема наш 3-й окремий полк спеціального призначення. Наші кіборги пам’ятають, хто допомагав їм озброєнням у 14-му і 15-му роках, і прекрасно знають, що і нині не обділені президентською увагою і допомогою.

06855Сергій Кузьменко додав, під час попередніх поїздок в область Петро Порошенко зустрічався і з родинами військовослужбовців, у тому числі дружинами військовополонених Сергія Глондара й Олександра Корінькова.

– Хочу передати вам, Петре Олексійовичу, вдячність від дружин наших полонених, які отримали від вас квартири, – зазначив він і наголосив, обласна влада теж не стоїть осторонь проблем військових. – Систематично надаємо шефську допомогу усім військовим частинам, які дислокуються на Кіровоградщині. Коштом обласного бюджету відремонтували казарми та інші приміщення. Цього року у військовій частині 3-го окремого полку спецпризначення імені князя Святослава Хороб­рого плануємо збудувати сучасний спортивний багатофункціональний комплекс, який надасть можливість військовослужбовцям тренуватися і підтримувати форму.

– Сьогоднішня зустріч – дуже значима для області, – зауважив Сергій Кузьменко. – Уперше Глава держави особисто бере участь у затвердженні плану розвитку регіону. Цей план сформували люди, адже пропозиції, думки, ідеї народжувалися у трудових колективах і на зустрічах з громадами.

Очільник області звернув увагу на той факт, що спільними зусиллями на Кіровоградщині вже вдалося чимало зробити для покращення якості життя.

– Хороший приклад спільної командної роботи – проект «Здоров’я наших дітей», ініційований ще у 2017 році. Його мета – профілактика та збереження здоров’я через правильний спосіб життя. І головне, ми хотіли створити умови лікування для наших дітей, які відповідають рівню Європи, – нагадав Сергій Кузьменко. – У рамках цього проекту за два роки вдалося чимало зробити, зокрема відремонтувати дитячі та пологові відділення практично у кожному районі, оновити їдальні в навчальних закладах та об’єкти спортивної інфраструктури, побудувати нові спортмайданчики.

– А дитяча обласна лікарня є дійсно нашою гордістю, де усе зроблено, щоб маленьким пацієнтам було комфортно. Це справжнє лікувальне містечко. Ми будували її усією областю – за участі районів і міст. Це і величезна підтримка від держави, адже реалізовано проект загальною вартістю майже 200 мільйонів гривень. Це той приклад, коли ми будуємо європейське життя саме тут – у центрі України, – додав у ході засідання Ради регіонального розвитку голова облдержадміністрації.

У свою чергу очільник Кропивницького Андрій Райкович звітував перед Президентом про зроблене. Зауважив, від Ради регіонального розвитку в Києві, коли він інформував про знакові проекти, які вдалося реалізувати з допомогою децентралізації, пройшло всього 108 днів.

06856– За цей час на вулицях міста до півсотні нових тролейбусів і автобусів додалася перша п’ятірка тролейбусів на автономному ходу, – акцентував Андрій Райкович. – Два нових комфортних «соціа­­льних» таксі почали перевозити людей із інвалідністю. Практично завершена реконструкція одного з головних шляхопроводів, що був аварійним півтора десятка років. Іще сто днів – і на повну потужність вийде будівництво Центру з надання адміністративних послуг і масштабні роботи на шляхопроводі «Арка». 54 родини отримають ордери в першій за 25 років дев’ятиповерхівці, зведеній коштом міста.

Нагадав міський голова і про здобутки у галузі медицини – для лікарень Кропивницького вдалося придбати сучасну техніку. Освіта також зазнала якісних змін – у двох десятках навчальних закладів капітально відновили спортивні зали.

– Своєрідний «фінансовий кисень» дала децентралізація. Він допоміг нам стати на ноги, – пояснив Андрій Райкович. – Але ми хочемо вже не просто стояти, а бігти. І бігти з прискоренням. Ми запланували кілька стратегічних проектів. Тож у найближчі роки роботи ще вистачатиме.

На важливості децентралізаційних процесів акцентував увагу і голова Новоукраїнської громади Олександр Корінний. Він звернувся до Президента з закликом завершити адміністративно-територіальну реформу.

Наголосив, громади Кіровоградщини просять прийняти необхідні зміни до Конституції і затвердити незворотність децентралізації. Пояснив, реформа вже згуртувала більше восьми сотень креативних громад, які демонструють успіх. А за кілька років вони доводитимуть, що саме у децентралізації – перспектива розвитку.

– Коли сьогодні ми говоримо про десятки дитячих садків, амбулаторій, телемедицину як про виконаний факт – це проста відповідь, що таке децентралізація і навіщо вона потрібна. Вона не тільки зшила країну, вона її врятувала, – підкреслив Олександр Корінний. – Сьогодні ми маємо в Україні більше восьми сотень гарних, креативних колективів громад, які заточені на успіх, які у 2020 році доводитимуть те, що це перспектива розвитку. Ми спокійні за європейський і євроатлантичний курс, але ми, голови громад, не зовсім спокійні за незворотність нашої реформи. Тому прохання – ми повинні ще раз попросити депутатів затвердити децентралізацію, прийняти необхідні зміни до Конституції, які нашу реформу зроблять незворотною. Ми повинні якомога скоріше завершити адміністративно-територіальну реформу. Ми на п’ять років затримуємо розвиток нашої країни.

– Коли я започаткував у 2014 році децентралізацію, всі мене питали, чи точно це буде добровільно, чи нікого не примушуватимуть об’єднуватися… Я сказав – ні, буде добровільно. От сьогодні я кажу: з 2019 року добровільність закінчується, – зазначив у відповідь на засіданні Ради регіонального розвитку Президент Петро Порошенко.

Разом із тим очільник держави зауважив, формування спроможних об’єднаних територіальних громад має стати новою точкою росту спочатку на карті Кіровоградщини, а далі й України.

– Що натомість отримає людина? Людина отримає гідність і повагу до себе. Відкриє можливості для підприємництва, або високу зарплату, якщо вона буде йти на роботу. Отримає гарантовану безпеку для своєї родини. Доступ до сучасної інтерактивної освіти, якісний громадський транспорт, адекватний соціальний пакет, доступ до якісної медицини і достойну пенсію, – підкреслив він і нагадав, у березні-квітні пенсіонерам, які отримують мінімальну пенсію, виплатять 2410 гривень двома траншами. На Кіровоградщині додаткові кошти надійдуть на рахунки майже 60 тисячам пенсіонерів. – Це ще один наш постріл у боротьбі з бідністю.

Підсумовуючи засідання Ради регіонального розвит­­ку Петро Порошенко зая­вив, на Кіровоградщину, у Кропивницький він завжди приїздить із задоволенням.

– Президент у Кропивницькому не в гостях, президент у Кропивницькому вдома, – сказав він насамкінець.

текст: Олена Ярова

фото: president.gov.ua

e-max.it: your social media marketing partner