Парламентські вибори на Кіровоградщині: смерть заступника ОВК, розбита машина Найєма і вечірні «каруселі»

,

1469Виборчі дільниці 26 жовтня на Кіровоградщині відкрились вчасно і без глобальних порушень. Проблеми традиційно почалися згодом, а посилилися під вечір. У результаті один із округів Кіровоградщини – №102, із центром у Знам’янці – став  чи не найскандальнішим у країні.
Як голосувала область, хто із кандидатів уже святкує перемогу і обмірковує, який костюм одягти на перше засідання до Верховної ради, – на шпальтах «КП».
 

Ранок. Двадцять автобусів із «журналістами»-«тітушками»
Із самого ранку в округах значних порушень зафіксовано не було. Подекуди керівники комісій вирішили частину бюлетенів залишити в сейфах, десь на дільницях уже були підписані протоколи, куди залишалося внести лише результати голосування, десь плакати з програмами кандидатів на дільницях розмістили не в належному місці. Про такі швидше зауваження, аніж порушення заявляли як громадські спостерігачі, так і самі кандидати в нардепи.

– Ми зафіксували порушення на чотирьох дільницях. Підходили до голів комісій і запитували, чи є бюлетені в сейфах. Кажуть є. А за законом вони не повинні там бути. Це означає, що голови комісій та секретарі йдуть на порушення законодавства. А можливо, вони взагалі закон не бачили і не читали. Часто ці сейфи стоять в окремих приміщеннях відкриті, – інформували в ГО «Опора». – Члени ДВК думають, перш за все, як легше і швидше порахувати голоси та заповнити протоколи, а не про те, як має бути за законом: ми вже бачили заповнені протоколи. Також на двох дільницях бачили невикористані пломби, тому що на урнах не вистачає дірочок для них.

Та центром уваги 26 жовтня вранці став дендропарк. Фактичних його власників – подружжя Онулів, яке також було кандидатами в нардепи по 99 і 100 виборчих округах, – запідозрили у підготовці провокацій.

Близько дев’ятої ранку в самому дендропарку стояло майже два десятки автобусів. У них утрамбовувалися різні люди, в тому числі і хлопці спортивної статури. Усі готувалися на виїзд до округу №100, де буцімто мали спостерігати за ходом виборчого процесу. Однак громадськість стурбував той факт, що у цих людей були посвідчення журналістів із терміном дії до 21 листопада. Більше того, потім з’явилися заяви, що не лише посвідченнями озброєні так звані спостерігачі – у липових «журналістів» була при собі холодна та вогнепальна зброя!

За кілька годин довірені особи Онулів виправдовувалися, що спостерігачі мають посвідчення ТОВ «Центрмедіаком». Проте представники рухів «ЧЕСНО» та «ОПОРА» відразу заявили: усе це «фількина грамота». Тому перебування представників цього ТОВ на дільницях є грубим порушенням виборчого законодавства!

Тим часом редактор медіапорталу, який в один момент збільшив свій штат, певно, разів у двадцять, ситуацію не коментує.


День. Найєму дали по машині
Опівдні стало відомо, що на Кіровоградщині невідомі напали на авто, в якому їхали кандидати в нардепи від блоку Петра Порошенка Мустафа Найєм, Світлана Заліщук і Сергій Лещенко. У селі Суботці їхнє авто закидали камінням – машину били по капоту і даху.

– На дорозі стояли десь шість чоловіків і почали раптом кидати просто величезне каміння в нашу машину. Розбили абсолютно всі вік­на в машині, слава Богу, ніхто не постраждав. Водій почав тиснути на газ, щоб від них відірватись, але вони бігли за нами, – розповіла Світлана Заліщук.

– Розбиті вікна, в машину влетіли камені, у Сергія порізана рука і легке садно на обличчі. Це трапилося між селами Казарня і Суботці, неподалік готелю «Орлине гніздо». Напередодні ми повідомляли міліції, що в цей заклад заїхала група невідомих молодих людей, – повідомив у соцмережі Мустафа Найєм.

Уже за дев’ять годин після нападу, міліція затримала семеро підо­зрюваних, повідомив радник глави Служби безпеки України Маркіян Лубківський.

– Менш ніж за дев’ять годин із моменту розбійного нападу спільними зусиллями МВС та СБУ зат­римано семеро підозрюваних. Зараз їх везуть на допит і для проведення слідчих дій у Знам’янку, – відзвітував тоді Маркіян Лубківський.


Вечір. Викрадення голови ДВК і смерть у Гайворонському районі
Увечері кандидатка по виборчому округу №100 Наталія Севідова заявила, що у селі Грузьке Кіровоградського району використовують так звану «п’яну» технологію: виборців запрошують на дільниці через «наливайки». Разом із тим вона повідомила, що біля Новоукраїнки підозріло збираються автобуси.

– Біля Помічної та Новоукраїнки збираються автобуси «Мерседеси» і чекають, коли сонечко почне сідати. Можна тільки здогадуватися, до чого вони там готуються. До речі, в тих автобусах є люди з посвідченнями ЗМІ, – уточнила Севідова.

Повідомлення про підозрілі автобуси на Кіровоградщині, у тому числі й рейсові, з’являлися протягом усього дня виборів. Однак деяка інформація таки підтверджувалася, а котрась виявлялася фейковою. Як, наприклад, повідомлення про те, що на 102-му окрузі «тітушки» викрали голову ДВК, печатку і бюлетені. Таку інформацію однією з найперших розповсюдила «Українська правда». Однак згодом координатор мережі «Опора» Євген Патруль це спростував.

– Насправді продовжився конфлікт навколо особи, яка, на думку деяких осіб, не має права займати посаду голови ДВК. Потенційний голова цієї ДВК прийшов на дільницю з групою підтримки. Жодних нападів не було, комісія відстояла позицію, що працюватиме у затвердженому раніше складі, – пояснив він.

Тим часом країну облетіла трагічна звістка – на Кіровоградщині помер заступник голови дільничної виборчої комісії Олег Осадчий. Це сталося у селі Тополі Гайворонського району.

Із настанням темного часу доби штаби кандидатів почали отримувати все більше інформації про так звані «каруселі» – традиційний вид махінацій кожних виборів на Кіровоградщині.

Незабаром одного зі скупників голосів все-таки впіймала міліція. На «гарячому». В обласному центрі на розі вулиць Тимирязєва і Кропивницького затримали людину, що пропонувала гроші за голос за одного з кандидатів-мажоритарників. У штабі Костянтина Яриніча, який, власне, і виявив підкуп, повідомили, що йдеться про кандидата у народні депутати Максима Березкіна.

До речі, «каруселі» зафіксували правоохоронці і на 102-му окрузі. Там поряд із дільницею затримано особу, яка займалася підкупом виборців від кандидата Олеся Довгого. Останній згодом назвав це провокацією.

Реагували люди і на появу підозрілих автівок поряд із дільницями. Так, щось недобре запідозрили спостерігачі «Опозиційного блоку» в Компаніївці. Вони повідомили, що поряд із найбільшими ДВК – №350297 (1598 виборців) та №350296 (2409 виборців) – збираються «тітушки». Вони під’їхали на кількох автівках, у тому числі з київськими номерами.

– Поряд із виборчою дільницею №350296 стоять три автомобілі на території школи. Сама дільниця знаходиться через дорогу. Поряд із виборчою дільницею №350297 також знаходяться три легковика. Одна автівка має кіровоградські номери. Решта – київські, – повідомляли спостерігачі і зауважували, що результати голосування саме на цих двох компаніївських дільницях є вирішальними.

Згодом, як вдалося з’ясувати «КП», за дільницею стежили люди, що в тому числі брали участь у штурмах як обласної сесії 19 вересня, так і в інших схожих заходах…

Із завершенням виборчого процесу з’явилася остаточна інформація про явку. На Кіровоградщині проголосувало 53,72% виборців. Це середній показник по Україні. Найбільш активними були традиційно західні регіони.

Тим часом Комітет виборців назвав три найскандальніших округи по державі. Серед них – один із Кіровоградщини – 102-й, із центром у Знам’янці. Власне, щодо нього, КВУ клопотатиме про визнання виборів недійсними. Проте вчора ЦВК визнала вибори на цьому окрузі дійсними.

А поки виборчкоми підраховують результати голосування, «КП» поцікавилася, як у штабах оцінюють фініш виборчої кампанії.

1474

e-max.it: your social media marketing partner