Неодноразово судимий житель Новоукраїнки хоче люструвати тамтешнього прокурора

,

1617Олександр Нешкреба з Новоукраїнки називає себе тамтешнім громадським активістом. Ще навесні цього року разом із дружиною він влаштував парний пікет на центральній площі Кіровограда, погрожуючи розпочати голодування, бо нібито на родину тиснуть правоохоронні органи. Сьогодні Нешкреба – один із тих, хто оголосив війну міліції та прокуратурі. І все було б нічого, якби жителі Новоукраїнки не розказали про інший бік життя активіста. Той, кажуть, має три судимості. А нещодавно обібрав людей на 90 тисяч гривень. Тож, як тільки містяни почули про «люстраційні» наміри Нешкреби, влаштували проти нього мітинг.

Люди розповіли «КП», що не так давно Олександр Нешкреба звернувся до них про допомогу. Мовляв, його син Дмитро, беручи участь в АТО, отримав тяжке поранення в груди. Грошей у сім’ї немає, тож поїхав просити по району. Згодом з’ясувалося, історія з важким пораненням – «липа». Син дійсно повернувся з АТО, але його життю ніщо не загрожувало.

У такий спосіб Нешкребі вдалося зібрати понад 90(!) тисяч гривень. Жертвували на лікування переважно аграрії і підприємці Новоукраїнки.

– Ми допомагаємо бійцям АТО, допомогли і Нешкребі. Він звернувся, ми не відмовили. Але виявилося, що наша допомога не пішла туди, куди потрібно. Усього 92 тисячі було зібрано. Це він пройшовся по всіх і зібрав. Просто шахрай, – говорить Людмила Товмаченко, яка стала жертвою афериста.

Утім, новоукраїнці такій махінації Нешкреби не дивуються. Визнають: репутація односельця неабияк заплямована. «Надурив», «украв», «побив» – саме так характеризують містяни Нешкребу.

– Та це суцільна ганьба Новоукраїнки, а не чоловік. Всі знають, як він бреше, дурить на гроші, хуліганить. У нього злочин на злочині. І в тюрмі не раз сидів, – говорить жителька Новоукраїнки Віра Мироненко.

Тим часом, як повідомляють джерела в правоохоронних органах, біографія безробітного 52-річного Олександра Нешкреби дійсно рясніє криміналом. З 80-х років чоловік має три судимості, а починаючи з 2009-го по теперішній час вже десять разів притягувався до адміністративної відповідальності, в тому числі за хуліганство.

Крім того, зараз Нешкреба є підозрюваним у зовсім свіжому кримінальному провадженні – за спричинення легких тілесних ушкоджень його літнім сусідам та хуліганство.

– Непорозуміння виникло через розмежування городу. Нешкреба з дружиною на моєму городі мене ж і побили. Я лежала у лікарні зі струсом мозку, – скаржиться постраждала Олена Хадоніна.

Та серед усіх цих фактів найбільше дивує не багаж злочинів та навіть не зухвалість і намагання нажитися на небайдужих людях у такий скрутний для країни час, а нове амплуа Нешкреби, який зараз вдає із себе запеклого люстратора. Та ще й не просто сам, а від імені усієї громади.

– Він збирає біля себе коло зацікавлених осіб. Але будь-яка громадська організація, а тим більше громада Новоукраї­нки, не давала йому жодного доручення займатися будь-якими питаннями території нашого району, – дивується заступник голови Новоукраїнської райдержадміністрації Віктор Куртичан.

Тим не менш Олександр Нешкреба продовжує діяти від мені громади. Націлений люструвати новоукраїнських правоохоронців, він озброївся підписами чотирьох десятків городян. Але і це, кажуть, «липа».

У прокуратурі з’ясували, що частина підписів належить тим, хто давно виїхав не те що з Новоукраїнки, а й із України. Частина – підписи також судимого поплічника Нешкреби та його родини, решта – належить жителям Новоукраїнки, які вписували свої прізвища на чистий аркуш паперу.

– Він сказав, що ми підписуємо листа до військкомату про відкликання мобілізованих солдат із зони АТО. Якби ми знали, навіщо це насправді, не підписували б, – пояснила одна із ошуканих жительок міста, яка не захотіла називатися.

Ось так Нешкреба і «нашкріб» чотири десятки підписів, а потім узявся за організацію пікету з вимогою до прокурора району Юрія Лебедєва написати заяву про відставку. Останній вважає, що таким чином вже тричі судимий чоловік намагається вплинути на хід кримінального провадження, де він - «головна особа». А ще – помститися правоохоронцям «за минуле».

– Прокурори, які, на думку Нешкреби, повинні написати заяви на звільнення, – це працівники, котрі або наглядали за провадженнями стосовно нього, або підтримували державне звинувачення, – пояснює прокурор Новоукраїнського району Юрій Лебедєв.

Та черговий пікет у люстратора влаштувати не вий­шло. Втомившись від його брехні та афер, містяни самі вийшли на мітинг із гарячими гаслами, на кшталт «Нешкребу на вила!»

– Якщо комусь щось не подобається в роботі прокуратури, хай надають факти. А так нема чого піднімати в районі повстання, – каже житель Новоукраїнки Михайло Нікулін.

– Нам, як громадськості, методи Нешкреби не підходять – палити шини і таке інше. Я проти цього, – додає у свою чергу Сергій Тараненко.

Тим часом сам Нешкреба усі звинувачення відкидає, як і заперечує, що його вимога люструвати прокурорів пов’язана з особистими інтересами. Каже, у нього є докази, чому новоукраїнські правоохоронці мають бути звільнені, однак показувати документи відмовляється.

Підходити до протестувальників «люстратор» теж не схотів. Разом зі своїми прибічниками він тримався на відстані, а згодом і зовсім зник. І люструвати прокуратуру відразу стало нікому.
e-max.it: your social media marketing partner