Сергій ЛАРІН: Для мене Кіровоградщина – це не тільки минуле, а й теперішнє і майбутнє

,

larin

Сергій Ларін, певно, єдиний із так званих «екс», хто приїздить до Кіровограда, не ховаючи погляду від людей. Навіть у статусі високопосадовця тепер уже державного рівня, він охоче прогулюється обласним центром, а йому посміхаються й тиснуть руки, натомість, він сам, ледь стримуючи ностальгічні емоції, зізнається, що кожна поїздка сюди, як додому.

 

Минулої п’ятниці заступник Глави Адміністрації Президента Сергій Ларін побував у Кіровограді. Вкотре за останні два місяці. Традиційно зустрічався з журналістами. Тем для розмови назбиралося чимало – це і медична й адміністративна реформи, і те, як реалізовуються соціальні ініціативи Президента, і успіхи області на фоні решти регіонів держави. Діалог тривав понад дві години. Ларін був стриманий, але, як завжди, відкритий і щирий.

 

Президент не задоволений медичною реформою
Те, якою буде медицина в державі, хвилює не лише лікарів, а й усіх нас. Адже від успішності реформи, яка нині на слуху чи не в кожного, залежить дуже багато, бо на кону стоїть найцінніше – здоров’я. Тож не дивно, що на цю тему дискутують не лише у владних кабінетах, а й удома, на кухнях…


Сергій Ларін пояснив, що будь-яка реформа не проходить безболісно, але щоб її фінал був успішним – потрібно багато працювати, а посадовцям на місцях говорити з людьми, слухати і чути їх та пояснювати суть змін.


- Президента не задовольняє впровадження реформи медичної сфери, але це не означає, що від неї треба відмовитися і повернутись назад. Треба змінювати підходи і пам’ятати, що ключова мета – забезпечити якісне надання медичних послуг, - наголошує він.

 

Області ніхто не об’єднуватиме
Ще одна реформа, яка планується в країні, стосується місцевого самоврядування. Нині триває процес обговорювання. Але, як буває зазвичай, довкола того, що люди не до кінця розуміють – з’являються різні чутки. Власне, їх спростував Сергій Ларін.


- Об’єднання окремих адміністративних одиниць і справді сьогодні актуально, але для невеликих населених пунктів із вкрай бідними місцевими бюджетами. Є сільські ради, які дійсно хочуть об’єднатися, але для цього немає необхідних законодавчих підстав, якраз ця можливість і відпрацьовується, але про об’єднання областей мова взагалі не ведеться, - зауважує Заступник Глави Адміністрації Президента.


Водночас Ларін пояснює, що основна суть реформи – повернути регіонам повноваження, які перебрали свого часу на себе центральні органи влади.


- Віктор Янукович - перший Президент, який дав старт реформі місцевого самоврядування. Говорили про неї багато й раніше. Але далі розмов справа не просувалася. Члени асоціацій областей і районів, міст, сільські голови напрацювали Концепцію реформи. Її наступний етап - опрацювання на місцях. Але тут є певне просідання, бо на рівні села про неї мало що знають, - зазначив і він і додав, що ситуацію потрібно виправляти, головним чином, налагодивши зворотній зв’язок з територіями у цьому питанні і дослухавшись до пропозицій громад.

 

Дитячі ініціативи й дорослі справи
Про соціальні ініціативи Президента, мабуть, не чув тільки лінивий. У центрі уваги Глави держави – дитина. Того ж Віктор Янукович вимагає і від чиновників усіх рівнів – влада повинна створити необхідні умови для всебічного розвитку підростаючого покоління. Однак, через «завзятість» окремих посадовців у громадськості закралися підозри, чи це, бува, не імітація виконання завдань очільника країни. На це Сергій Ларін відреагував із запереченням, зауваживши, що підозри безпідставні, особливо, якщо говорити на прикладі Кіровоградської області, де активно встановлюються ігрові та спортивні майданчики, де не лише відкриваються додаткові групи у дитсадках, а й створюються повноцінні навчально-виховні комплекси на базі шкіл…


Загалом же на фоні інших регіонів, Кіровоградська область має доволі пристойний вигляд, констатує Ларін. За його словами, проекти, які реалізуються тут упродовж останніх трьох років, і які прописані у «Центральному регіоні», не лише змінили область і вивели її на достойний загальнодержавний рівень, а й довели спроможність самих кіровоградців реалізовувати найбільш амбітні завдання.


- Головне – не збавляти темпи! Голова облдержадміністрації Андрій Ніколаєнко взяв правильний курс, адже доволі непроста економічна ситуація, яка нині склалася не лише в Україні, а й у Європі, вимагає діяти жорстко, швидко і прораховано... Переконаний, ми успішно завершимо розпочате, - заявив Заступник Глави Адміністрації Президента.

 

Кіровоградщина – це…
Насамкінець Сергій Ларін зізнався, що для нього особисто Кіровоградщина була й залишається рідною. Каже, сумує за областю, за людьми…


- Для мене Кіровоградщина – це не тільки минуле, а й теперішнє і майбутнє, - говорить він і вкотре пригадує, що коли очолив область, його називали донецьким, а в Києві тепер кличуть кіровоградським, тому кожна поїздка на Кіровоградщину – завжди очікувана, ніби додому.

e-max.it: your social media marketing partner