Районні державні адміністрації треба розпустити - Мороз

,

226Минулої суботи до Кіровограда прибув екс-голова Верховної Ради України Олександр Мороз. Говорив він про реформу місцевого самоврядування, яку нині активно обговорюють у регіонах.

 

На думку політика, ключовою невідповідністю концепції реформи місцевого самоврядування сучасному суспільству є існування районних державних адміністрацій, керівники яких призначаються президентом.


– Саме РДА треба розпустити, – вважає Мороз, – бо керівник, якого призначають на посаду голови, несе відповідальність не перед громадою, а перед тим, хто його призначив.


Місцеве самоврядування можна здійснювати, на думку Мороза, тільки через ради, які обирають люди. Мовляв, нинішні РДА позбавлені самостійності у прийнятті рішень, оскільки відчувають тиск верхньої вертикалі влади.
Поки більш автономними є міські ради, але це, пояснює Олександр Мороз, тільки тому, що до їхнього складу входять представники інших політичних сил, які інколи є певною противагою провладній більшості.


Не схвалює Олександр Мороз і об’єднання кількох територій в одну сільську раду. Адже у такому разі за головну мету ставляться не інтереси людей, а створення умов для утримання рад.


Натомість в Адміністрації Президента наголошують, що, коли мова іде про реформу місцевого самоврядування, то насамперед стоїть питання про посилення спроможності територіальних громад.


– Ідеться про створення умов для того, щоб громадяни, мешканці сіл і міст, могли у зручному для себе режимі отримати публічні послуги (пенсію, довідку чи дозвіл на будівництво), щоб органи місцевого самоврядування мали достатню матеріально-фінансову та податкову базу для здійснення власних повноважень, щоб самі громадяни впливали на вироблення та прийняття управлін-ських рішень на місцях, – пояснює радник Президента – керівник Головного управління з питань конституційно-правової модернізації АПУ Марина Ставнійчук і додає, що всі розмови про зміну адміністративно-територіального устрою України, укрупнення областей чи інша подібна «ненаукова фантастика» є позицією окремих політиків та експертів. За її словами, проект Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні не містить жодного натяку на перекроювання карти територіального устрою України.

e-max.it: your social media marketing partner