Степан Цапюк: Сьогодні в Олександрії жити зручно і комфортно

,

2276Степан Цапюк – єдиний міський голова на Кіровоградщині, якого люди тричі обирали на цю посаду. Фактично, його можна вважати рекордсменом. Нині він заявив, що балотуватиметься в мери Олександрії вчетверте. Навіть опоненти кажуть, що кандидатура Цапюка зараз чи не найоптимальніша. Мовляв, хто, як не він, знає краще міські проблеми. То в чому ж секрет такої народної любові – «КП» з’ясовувала у самого мера.

Отже, ви, Степане Кириловичу, плануєте йти в мери вчетверте. Чому?

Степан Цапюк: У нас у місті ще багато проблем, які ми знаємо і над якими продовжуємо працювати. Сьогодні до мене звертаються люди з проханням використовувати свій досвід і займатися відродженням міста. Тому я порадився зі своєю командою, яка переконала мене, що маю знову йти на вибори, аби й далі втілювати у життя плани та задуми на благо територіальної громади. А їх у нас досить багато.

Можете озвучити, про які саме плани йде мова?

Степан Цапюк: Ми одними з перших в обла­сті почали реалізацію програми переходу на твердопаливні котли. Адже завдання місцевої влади – не лише зменшити використання природного газу, а й, у першу чергу, скоротити витрати державних коштів на опалення. Маючи досвід, ми знаємо, як це зробити. Модульні котельні вже працюють у Димитрівській школі і дитсадку №21. Бачимо ефективність і економію, тому продовжили відповідні роботи. Зараз працюємо над встановленням котлів у гімназії імені Шевченка, школі №17, у центральній міській та дитячій лікарнях. У наших планах за 2-3 роки повністю переве­сти місто на альтернативні види палива.

Крім того, ми вже замовили генеральний план водо- і каналізаційних мереж у приватному секторі міста. У перспективі – забезпечити місто власною питною водою.

Сьогодні у державі всі говорять про реформи. Інакше кажучи, поняття «реформа» нині у тренді. Скажіть, сама Олександрія, її жителі, як ставляться до змін?

Степан Цапюк: Можу однозначно сказати, що ті реформи, які втілювала наша команда в Олександрії, дали лише позитивні зміни. У 2010 році ми отримали реальну підтримку олександрійців, яка дала можливість мати абсолютну більшість у депутатському корпусі. Люди, які зайшли у владу не вперше, зрозуміли, що за неодноразову довіру потрібно пропонувати зміни, які реально покращать життя олександрійців. Ще будучи міським головою минулого скликання, я виношував ідею реформування системи житлово-комунального господарства. П’ять років тому ми втілили цю реформу. Сьогодні для обміну досвідом до нас їдуть представники влади з інших міст, з інших регіонів. А це означає, що ми все зробили правильно, що реформа реалізована успішно.

Водночас ми реалізували транспортну реформу, яка забезпечила якість пасажирських перевезень у місті, а разом із тим ми оновили на 50% автопарк, придбавши автобуси більшої комфортності та пасажиромісткості.

Ми також сьогодні маємо можливість контролювати виконання графіків маршрутів та кількість перевезених пільговиків. Цього нам вдалося домогтися завдяки запровадженій системі GPS-контролю.

Першими кроками до втілення реформ був глибокий аналіз, планування роботи на п’ятирічку та втілення запроваджених програм у життя. Головним для цього було розуміння та готовність моєї команди до того, що будь-які зміни на початку ведуть до зниження політичного рейтингу влади. Не усім політикам вдається тримати удар та не відступити назад. Моя команда для реалізації задуманого мала неабияке бажання, досвід та уміння, що дало можливість спрямувати свої дії на користь територіальної громади.

Нещодавно прийнятий Закон «Про об’єднання співвласників багатоквартирних будинків». Хочу сказати, що за аналогічним принципом, який нам пропонує Верховна рада, Олександрія працює вже п’ятий рік.

Крім того, реформування дало можливість раціонально і за потребами викори­стовувати кошти, які акумулюються на рахунках багатоповерхівок та  у десятки разів більше грошей спрямовувати на ремонти житлового фонду. Зараз це: порядок і благоустрій у дворах, закриті контейнерні майданчики для сміття, більше трьох десятків дитячих і спортивних майданчиків. Раніше політики за кілька дитячих майданчиків ставали народними депутатами – сьогодні ж в олександрійців відпала потреба продавати свої голоси народним обранцям.

Однак без підтримки громади втілити цю реформу було б неможливо. Із самого початку нас підтримало близько 30% жителів міста. З часом ставлення більшості мешканців багатоповерхівок до запропонованих реформ змінилося. Сьогодні вони знають, які роботи хочуть замовити у першу чергу та самостійно контролюють кошти, накопичені на рахунках будинків. І це збільшило довіру населення до роботи працівників житлово-комунальної сфери.

Таким чином за останні чотири роки за потребою жителів вдалося відремонтувати покрівлі у 369 будинках, майже дві сотні під’їздів... Із 328 ліфтів не працює лише три, і це при тому, що п’ять років тому несправних було 58! На їхній ремонт із міського бюджету виділено близько мільйона гривень.

Нещодавно «КП» писала, що в Олександрії фінансування освіти за вашої каденції зросло в рази. І це на тлі інших територій області, коли там навпаки навчальні заклади закриваються. Де берете кошти?

Степан Цапюк: Моя команда має досить великий досвід управління. Ми вирішили дотримуватися принципу: «гроші ходять за дитиною», а не за кількістю педагогічних працівників чи кількістю навчальних закладів. Ми надали школам статус юридичних осіб, а директорам – можливість самостійно раціонально розпоряджатися наявними фінансовими ресурсами. Уже сьогодні ми бачимо позитивні результати такого рішення: державні витрати на утримання закладів значно скоротилися, а якість викладання предметів покращилася. Сьогодні кожен колектив зацікавлений у тому, щоб батьки віддавали своїх дітей до їхньої школи, отже зростає конкурентоздатність навчальних закладів.

Водночас ми активно працюємо з платниками податків. І за рахунок зборів маємо додаткові кошти на виплати зарплат педагогам, адже грошей із держбюджету не вистачає на це.

Ще одне завдання, яке ми поставили перед собою кілька років тому – запровадити в освіті програми енергозбереження. Тому у школах встановлюються нові металопластикові вікна, утепляються та фарбуються фасади, замінюється система водо- і теплозабезпечення, котельні реконструюються під опалення твердими видами палива. Взагалі, ми визначили для себе, що освіта для влади є однією з пріоритетних галузей.

А як бути з іншими галузями?

Степан Цапюк: Аналогічна ситуація і в охороні здоров’я. У медичних закладах також ведуться масштабні ремонтні роботи. За 2010-2015 роки тільки на ремонти та придбання сучасного обладнання з міського бюджету виділено 23,8 мільйона гривень. Для порівняння – у 2006-2009 роках – всього 2 мільйони!

Ми затвердили і забезпечили обов’язкове базове лікування для пільгових категорій населення. Ми знайшли гроші для безоплатного лікування в стаціонарі дітей, вагітних жінок, безкоштовних пологів. Лікуємо чорнобильців, сплачуємо з бюджету за 74 види аналізів, які зробили безкоштовними для людей.

У всіх відділеннях стаціонару міської лікарні №1, дитячої міської лікарні та стоматологічній поліклініці зроблені ремонти. Облаштовані 11 палат для інвалідів війни. У відремонтовані відділення закуплені меб­лі, ліжка і нові ортопедичні матраци. Виконані ремонти покрівель, утеплені фасади головного корпусу стаціонару та пологового будинку. Зараз роботи ведуться в 7-поверховій та 4-поверховій поліклініці. Закуплено дороговартісне обладнання, сучасний апарат УЗД-діагностики.

Багато хто порівнює Кіровоград і Олександрію. І останнім часом у цьому порівнянні Олександрія має більше плюсів. Ті, хто бувають у вас, кажуть, що місто і чистіше, і дороги там кращі…

Степан Цапюк: Це приємно, що Олександрія отримує такі позитивні оцінки. Насправді нічого надреального немає. Що стосується доріг, то в 2010 році депутатський корпус підтримав мою ініціативу і ми прийняли перспективну програму «Дороги Олександрії на 2011-2015 роки».

Ми порадилися з жителями, які дороги потрібно відремонтувати першочергово. Виділили на це кошти – з 2011 по 2015 рік із міського бюджету виділено понад 23 мільйони гривень, у тому числі, у нинішньому році – майже дев’ять мільйонів. Для прикладу: за 2006-2010 роки на дороги із бюджету пішло більше п’яти мільйонів.

Крім того, в договорах на виконання робіт передбачений гарантійний термін експлуатації доріг: на поточний ремонт – 3 роки, на капітальний – 5-7 років. Це стимулює підрядні організації якісно виконувати роботи та, у разі виявлення недоліків, виправляти їх за власні кошти.

На сьогодні можу констатувати, що основні обсяги робіт по дорогах у нас виконані. З огляду на це, торік я ініціював, а олександрійці підтримали ідею розпочати роботи з асфальтування прибудинкових територій, яких на сьогоднішній день уже заасфальтовано майже 14 тисяч квадратних метрів. У цьому році роботи з асфальтування доповнено ремонтом тротуарів, і вже відновлено 12,7 тисячі квадратних метрів асфальтобетонного покриття.

Разом із тим, розуміючи, що треба відповідати вимогам сучасності, виховувати в жителів почуття патріотизму і любові до рідного міста, втілюємо в життя принцип «Олександрії – європейське обличчя». Саме тому останнім часом  змінився і зовнішній вигляд Олександрії. З’явилися нові улюблені місця відпочинку городян, упорядковані парки та сквери, реконструйовано та встановлено нові лавки для сидіння. У місті є дві безкоштовні зони WI-FI, якими можуть користуватися усі бажаючі.

Підсумовуючи також зауважу, що останні п’ять років ми працювали над тим, аби Олександрія дійсно стала мі­стом із європейським обличчям. Сьогодні у ньому жити зручно і комфортно. І якщо олександрійці і надалі довірять мені виконувати функції міського голови, на наступні роки пріоритетним завданням для мене і моєї команди стане створення нових робочих місць. Перші напрацювання у даному напрямку ми уже маємо. А однією командою з жителями міста ми зможемо досягти реальних результатів.
e-max.it: your social media marketing partner