Вважати себе європейцями нам не дає сміття – Микола Ковальчук

,

325Нині багато говориться про шлях, який обере Україна – до Європи чи до Митного союзу. Чимало українців переконані: нам треба рухатися у європейському напрямку. Але щоб знати, як живуть ті самі європейці, треба побачити на власні очі. Нещодавно така можливість була у делегації від Кіровоградської області, яка побувала на економічному форумі у Польщі.


Форум зібрав і політичну і бізнес еліту Європи, Росії, США, Азії, Кавказу та Близького Сходу. Брали участь у ньому глави держав та урядів, міністри та представники законодавчої влади, президенти найбільших фірм регіонів, видатні діячі науки, культури, відомі журналісти. У складі української делегації, яку представляв віце-прем’єр Олександр Вілкул, були і представники від Кіровоградської області. Вперше в історії.


– Якщо інші області України – Дніпропетровська, Вінницька, Харківська, Донецька більше помітні на Заході, то Кіровоградщина була представлена вперше. І коли ми ска-зали, що наша область є ядерним серцем світу, а від наших трьох уранових шахт залежить ядерна безпека не тільки України і Росії, а й Європи, що ми маємо найпотужніші обсяги уранової руди – це їх здивувало, – ділиться враженнями від поїздки голова обласної ради Микола Ковальчук.


Він повідомив, у Польщі пройшли переговори з представниками Великобританії з приводу розробки програми електронного самоврядування, яка буде доступною по всій області. Адже сьогодні частина територій не приймає сигнал місцевого телебачення, ще менше мають інтернет-зв’язок.


Представників регіону на форумі цікавило інше – переробка твердих побутових відходів. У Європі сьогодні переробляється 75% сміття, у найближчій перспективі планують збільшити цей обсяг до 80%. Натомість наша область може «пишатися» чотирма сотнями полігонів несанкціонованих сміттєзвалищ і нульовою переробкою чи утилізацією.


– Сміття не дає нам можливості вважати себе європейцями. Треба засукати рукава і багато працювати у цьому напрямку, – переконаний Микола Ковальчук.


Утім, крім нашого бажання наблизитися до Європи, тривожить інше питання: чи бажають європейці бачити в Європі з українців? На це посадовець зазначив, що не відчув негативного ставлення до інтеграції. Більше того, говорить, всі учасники форуму переконані: місце України саме там, як найбільшої держави з потужним потенціалом.


І хоча кажуть, що з входженням до Євросоюзу, може відбутися відтік людей з нашої країни, а імпортні товари виб’ють із ринків вітчизняні, Микола Ковальчук на це реагує без емоцій. Переконаний, треба створювати такі робочі місця, які будуть на рівні з європейськими, а якість товарів має бути ще кращою, ніж у західних виробників. Утім, для цього треба щоденно докладати чимало зусиль.

e-max.it: your social media marketing partner