Бухгалтер Онула здала свого шефа «з потрохами»?

,

461У середу «КП» отримала на свою адресу листа. Його відправник – Наталія Рибак. У конверті ми знайшли інформацію про підприємства, які належать Миколі Онулу та його родині. Що цим хотів сказати відправник – не відомо. Але цікаво, що аналогічні листи отримали й інші паперові та інтернет­видання Кіровограда, окрім телевізійників.

 

«КП» обдзвонила практично всіх своїх колег, аби з’ясувати, чи отримували вони схожого листа. Більшість із них підтвердила, що дійсно такий лист був. Вчитавшись у надіслані документи, «КП» помітила, що відправник Наталія Рибак працює головним бухгалтером на ТОВ «Композиція». Засновники цього підприємства – Микола і Лариса Онули. Відтак з’явилася підозра, що за незрозумілими листами стоїть саме ця пара бізнесменів. Але що вони хотіли сказати – залишилося загадкою: ані супроводжувального листа, ані реальних контактів. Упродовж двох днів ми телефонували Наталії Рибак за вказаним номером телефону, але усі намагання були марними – на дзвінки ніхто не відповідав.

 

Тоді «КП» показала документи знайомому економісту і вже той звернув увагу на вказану інформацію. Як з’ясувалося, найцікавіше приховувалося в деталях.

 

Наприклад, вже згадане ТОВ «Композиція» попри більш як мільйонні заробітки у 2010 і 2011 роках не заплатило жодної копійки до бюджету! Лише у 2012 році із маже трьох мільйонів валового прибутку у бюджет пішло всього­на­всього чотири тисячі гривень.

Інше підприємство – корпорація «ХХІ століття», судячи з паперів, було трохи щедрішим у 2010, 2011 і 2012 роках. Заснували його комунальне підприємство «Парк культури і відпочинку імені 50­річчя Жовтня» (його частка у статутному фонді майже 26 тисяч гривень), уже згадане ТОВ «Композиція» (частка у статутному фонді 132 тисячі) і ТОВ «ХХІ­вік» (197 тисяч гривень частка у статутному фонді).

 

Третє підприємство, про яке ідеться у листі, – ТОВ «ХХІ­вік». Його керівник – Сергій Горбовський (той самий скандальний «УДАРівець»). Засновники – знову Микола і Лариса Онули.

 

Це товариство у 2010 році взагалі не сплачувало податки, у 2011­му із 12 мільйонів заробітку перерахувало до бюджету лише 2 тисячі, а в 2012­му із 5 мільйонів – 231 тисячу відповідно.

 

ТОВ «АПК «Ніка» також належить сім’ї Онулів. Керувати ним взялася сама Лариса Онул. За три роки воно заробило понад 20(!) мільйонів і не сплатило жодної копійки податку.

 

Економило на виплатах в казну і ТОВ «Будекспорт». Із більш як 17 мільйонів валового доходу на податки його власники (знову ж таки Микола і Лариса Онули) спрямували всього 25 тисяч гривень.

 

– Щоб ви розуміли, валовий дохід – це сума всіх прибутків від продажу товарів і інших видів діяльності підприємств. Із суми валового доходу підприємство якраз сплачує податки та інші фінансові зобов’язання. І вже з вирахуванням цих витрат у розпорядженні підприємства залишається чистий прибуток, який використовують на потреби виробництва, його розширення, тощо. Але нульова сплата податків при мільйонних доходах – це дуже дивно. Так, це може залежати від системи оподаткування. Та навряд чи в цьому випадку є якісь пільги. Якщо податки взагалі не сплачувалися – значить підприємство має борг перед бюджетом. Або ж за попередній період воно заплатило більше. Хоча таке мало ймовірно, – пояснює економіст.

 

До речі, крім розгорнутої довідки по п’яти підприємствах, автор листів надала список із 21 юридичної особи, що, за логікою, теж мають стосунок до сім’ї Онулів. Серед указаних ПП і ТОВ дивним чином сім’ї належать парафія Почаївської ікони Божої матері та парафія Свято­Троїцької церкви, а також обласний благодійний фонд «Ветеран».

 

Зважаючи на отриману інформацію, «КП» прийняла рішення публічно звернутися до контролюючих органів із проханням уже зі свого боку дати цим відомостям кваліфіковану оцінку. Так само було б доречно отримати коментар і самих фігурантів. 

 

458

459

460

 

e-max.it: your social media marketing partner