Депутатський бізнес: самогон на продаж

,

615Двоє депутатів Кіровоградської районної ради продають самогон. З такою інформацією жителі сіл Федорівка і Новоолександрівка звернулися до «КП». Просять журналістів бодай якось зарадити біді, бо спокійно спостерігати, як тонуть в чарці їхні рідні – дорослі і фактично ще діти – вже не сила. Правоохоронці ж, на думку селян, борються з проблемою не надто активно.

 

Жителі села Федорівка Кіровоградського району б’ють на сполох. Кажуть, не можуть далі терпіти самогонне свавілля односельчанки-депутата райради Наталії Масанської.

 

– Для нашого села Наталія Масанська нічого хорошого не зробила, свої депутатські обов’язки не виконує, а от самогон варить і продає всім – від дорослих чоловіків до дітей, – бідкаються люди.

 

Селяни розповідають, що зверталися з проблемою до сільського голови, проте, куди дійшла справа – не знають.

 

Із власних джерел «КП» стало відомо, що діяльність Наталії Масанської таки зацікавила правоохоронців. Навіть більше: в її будинку міліція вилучила «прозору речовину з характерним запахом»…

 

Аби перевірити інформацію, «КП» звернулася до міліцейського райвідділку. Однак там переадресували до райради. Мовляв, у них є офіційна відповідь щодо депутатки. Зрештою, побачити документ нам вдалося.

 

«У кінці серпня 2013 року від місцевих жителів села Федорівка надійшла інформація відносно громадянки Масанської Наталії Володимирівни 1972 року народження, що вона займається незаконним збутом спирту. Дана подія була внесена до Єдиного реєстру досудового розслідування. Кіровоградський районний суд виніс ухвалу про проведення огляду домоволодіння (…), в результаті якого виявлено та вилучено один літр 150 грамів самогону (згідно з висновком судової хімічної експертизи) та самогонний апарат. Громадянка Масанська пояснила, що самогон зберігала для власних потреб та без мети збуту. Кримінальне провадження закрито у зв’язку з відсутністю в діянні складу кримінального правопорушення», – йдеться у листі-відповіді за підписом т.в.о. начальника Кіровоградського РВ УМВС України Андрія Бензара.

 

Загалом же у Кіровоградській районній раді інформацію про депутатку-самогонницю не приховують. Хоча визнають: ситуація не надто приємна, м’яко кажучи…

 

Сама ж Наталія Масанська коментувати свій самогонний бізнес відмовилася навідріз. Переконує, її замовили!

 

– Я вам ще раз кажу, я не збираюся це коментувати з тієї простої причини, що це замовлена робота Андрія Маліцького (голови Кіровоградської районної державної адміністрації – ред.). Не знаю, чи Євміна (голова Кіровоградської районної ради – ред.) має до цього відношення, але я переконана, що Андрій Васильович має! Так що можете так і передати! – заявила вона.

 

«КП» вдалося з’ясувати, що аналогічним бізнесом «грішить» ще один депутат райради – Михайло Авраменко. Останній, скаржаться люди, споює жителів іншого села – Новоолександрівки.

 

До цього депутата також уже навідувалися правоохоронці. У нього знайшли 12 літрів самогону. Щоправда, кримінальну справу не порушили. Зате Михайла Авраменка притягли до адміністративної відповідальності за статтею176 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» – «виготовлення, зберігання самогону та апаратів для його вироблення».

 

«КП» намагалася взяти коментар у депутата, але на телефонні дзвінки він не відповідав.

 

Поки жителі сіл гадають, як боротися із самогонниками, медики нагадують про наслідки вживання самогону.

 

– Самогон вважається токсичним продуктом, адже там містяться хімічні речовини, про які ніхто не здогадується. Інколи достатньо випити небагато, щоб людина потрапила з отруєнням в лікарню. Багато людей, вживаючи самогон, говорять, що це натуральний продукт, що його пили ще діди-прадіди, але це не аргумент! Раніше його виготовляли з натуральних продуктів, а зараз додають різні хімікати, які вкрай шкідливі для здоров’я. Відтак наслідки можуть бути непоправними, тому закликаю всіх думати про своє життя і здоров’я, – наголошує лікар загальної практики сімейної медицини п’ятої сімейної амбулаторії Кіровограда Надія Пархоменко.

 

Загалом же ситуація із вживанням алкоголю в Україні катастрофічна. За даними всеукраїнської організації охорони здоров’я, наша держава входить до п’ятірки країн із найбільшим рівнем споживання горілки й інших спиртомістких напоїв на душу населення. За рік на одну особу припадає 12-13 літрів спирту, а враховуючи тіньовий продаж, – цілих 20!

 

Щороку через алкоголь помирає понад 40 тисяч українців. У стані алкогольного сп’яніння людина перестає керувати своїми емоціями, перебуває в агресивному стані, звідси – сварки, вбивства, дорожньо-транспортні пригоди.

 

Та найстрашніше, що торік Україну визнали першою за вживанням алкоголю серед дітей та молоді. Чи не привід задуматися?

 

e-max.it: your social media marketing partner