Полювання на вождя: не з’їсти, то хоч понадкушувати

,

689Після того, як минулої неділі у Києві привселюдно зруйнували пам’ятник вождеві пролетаріату, спокій у комуністів зник. Хоч бери та став охорону поруч із Леніними по всій країні, де ще збереглися його монументи і бюсти.

На території Кіровоградської області пам’ятників Леніну нині близько дев’яти десятків. Бронзові, гіпсові, залізобетонні, гранітні та мідні Ульянови хитро посміхаються і у стандартній позі вказують рукою, куди треба рухатися жителям міст, селищ і навіть найвіддаленіших сіл.

Найстарішому вождеві – 68. Його встановили у далекому 1945 році біля цукрозаводу у селі Межирічка Добровеличківського району. Чи стоїть він там досі – не відомо, але у документах п’ятирічної давнини значиться.

До речі, саме у 2008 році з’явився наказ, згідно з яким 90 пам’ятників вивели з­під охорони культурної спадщини. На обліку залишилися лише три Володимира Ілліча – один у Знам’янці, два інші мають кіровоградську прописку – пам’ятник у Ковалівському парку і пам’ятний знак у центральному сквері, встановлений до сторіччя з дня народження Леніна.

Про свої місця паломництва прихильники КПУ розповідають з натхненням і повторюють знайоме: «Ленін жив, Ленін живий, Ленін буде жити…». Не менш натхненно вони борються і за збереження пам’ятників та бюстів вождів.

Місяць тому у Світловодську, наприклад, боронили вождя від активістів «Свободи». Останні збиралися демонтувати Леніна 23 листопада. Проте інформацію про це комуністи розмістили на своєму сайті лише за тиждень.

Написали, що «свободівці» планували провести біля пам’ятника народне віче, а потім підігнати демонтажну машину і зруйнувати його.

– Для них гасло «ламати – не будувати» стало головним того дня. 20 націоналістів – «патріотів», ставши у колону після мітингу, рвонули ламати, – повідомили в КПУ.

Світловодський Ленін знаходиться на бульварі Карла Маркса. Комуністи його щойно відновили. Існує версія, що тамтешній Ульянов – другий за рахунком у колишньому СРСР, створений 1924 року одразу після смерті вождя. У 1991 невідомі пам’ятник зруйнували. Потім бюст тривалий час зберігався на території одного з комунальних підприємств.

А от у Хмельовому Маловисківського району Леніна не вберегли. Невідомі познущалися над ним, частково відбивши Іллічу кисті рук та пошкодивши ноги.

Тамтешній пам’ятник встановили у 1960 році на околиці села. Нині правоохоронці встановлюють причетних до вандалізму.

Зазіхають на один із пам’ятників вождеві і в самому райцентрі – Малій Висці. Депутати від «Свободи» і «Батьківщини» днями заявили про намір розпочати збір підписів за демонтаж Леніна, що стоїть на центральній площі.

– Свою ініціативу депутати озвучили до початку сесії. Мова йшла про те, що потрібно, аби питання про демонтаж пам’ятника Леніну взагалі розглядалося на сесії. Я їм пояснив, що треба підготувати проект рішення і пояснювальну записку до нього Але в будь­якому випадку остаточне рішення прийматиме районна рада, оскільки пам’ятник у неї на балансі, – повідомив секретар Маловисківської міської ради Олександр Ткаченко і уточнив, що у райцентрі є два пам’ятники і ще стільки ж бюстів Володимиру Ульянову.

– Один пам’ятник стоїть на центральній площі, інший – Леніну і Горькому – на території школи­інтернату, ще по одному бюсту – біля станції юних техніків і колишнього маслозаводу, – сказав він.

Як уже повідомляла «КП», нині в інтернеті активно продають поваленого у столиці Леніна. Шматками. Вартість залежить від частини тіла та ваги.

«У вас є унікальна можливість придбати шматочок історії – частинку Леніна, поваленого 8.12.13. Пам'ятник стояв на бульварі Шевченка в Києві з 5 грудня 1946 року. Монумент виготовлений із рідкісного матеріалу – карельського кварциту, з нього будували Мавзолей у Москві», – ідеться в оголошенні.

За долоню Леніна, вагою 13 кілограмів, правлять тисячу гривень. 17­кілограмовий шматочок руки потягне на 750 гривень, а шматки ніг і тулуба – 50 гривень за кіло.
e-max.it: your social media marketing partner