Прикута до ліжка мама шістьох дітей потребує допомоги

,

9623Багатодітна мама Оксана Хмель уже вісім років важко хворіє, останні чотири 45-річна жінка майже не піднімається з ліжка. Сталося це, каже вона, після народження наймолодшого сина. Нині жителька обласного центру потребує не тільки лікарської допомоги, відновлення паспорта, банківської картки і соціальних виплат на дітей, а й елементарних речей – одягу та взуття для малих.

Оксана живе в Кіровограді у приватному будинку. Разом із нею мешкають четверо молодших дітей, старші дві доньки живуть окремо. Чоловік помер два роки тому, нині сім’я опинилася у крайній скруті.

– Наймолодшого Тимофійка, якому зараз вісім, народжувала через кесарів розтин. Після наркозу зразу почувалася зле, а потім взагалі стала падати на ноги. Грошей на лікування не було, але якось рухалася, чоловік допомагав. Останні чотири роки зовсім злягла, з ліжка піднятися не можу, – розповідає «КП» Оксана Хмель.

Жінка каже, два роки тому помер її чоловік і це зовсім її підкосило. В усьому у неї єдині помічники – діти. Біда навчила їх бути цілком самостійними. Колі – 14 років, Олегу – 13, Вірі – 10 і Тимофію – 8.

– По господарству все роблять діти. Старші доньки живуть окремо, одна в селі, інша – неподалік, то вона приходить щодня, готує їсти, допомагає з молодшими. Вона працює на швейній фабриці і вчиться в технікумі, водночас встигає з нами клопотатися, – каже багатодітна мама і розповідає про умови життя. – Ось спимо всі в одній кімнаті, тісно звичайно, старші хлопчики кладуть на підлогу матрац і на ньому сплять, донька спить біля мене на дивані, а наймолодший – он у кутку на тахті.

Від немочі будинок Оксани у дуже занедбаному стані, родина живе на одну виплату з втрати годувальника, яку отримує тільки наймолодший Тимофій.

– Зверталася і в міськвиконком, і до соціальних служб, але там тільки розводять руками, мовляв, у вас немає групи інвалідності, тож призначити будь-яку допомогу ми не можемо. А звернутися до лікарів, щоб дали групу, а потім і пенсію не реально, бо у мене паспорт недійсний – не змогла вчасно вклеїти в нього фотокартку у 45 років. Навіть сфотографуватися і дійти до паспортного відділу для мене нездійсненна задача, бо прикута до ліжка. Виходить замк­нуте коло… – бідкається жінка і нарікає, через свою хворобу не може переоформити банківську картку й соціальні виплати на дітей. – Раніше отримувала на дітей виплати як мати-одиначка, але за новим законодавством їх треба переоформлювати щопівроку. Мені це робити складно, до того ж іще й паспорт недійсний, і банківська картка протермінована…

Узялася допомогти жінці Валентина Ольховська. Вона випадково телефоном познайомилася з Оксаною Хмель. 67-річна пенсіо­нерка звернулася до соцслужб, аби тимчасово з родини вилучили дітей, поклала на обстеження до медзакладу саму багатодітну маму.

– Нині Миколка, Олег, Віра і Тимофій знаходяться у «Добруджі», – розповідає «КП» небайдужа кіровоградка. – Вони надзвичайні діти, дуже люблять маму. Але так склалися обставини, що цій родині потрібна допомога. Зараз усі свої сили необхідно зосередити на тому, щоб поставити Оксану на ноги. Я вже консультувалася зі столичними медиками. Вони вселили надію. Але ж на все потрібні кошти. Оксані призначили МРТ і ультразвукове дослідження судин головного мозку. Це величезні гроші, я не потягну. До того ж Оксані знову потрібно лягати до лікарні, аби подати документи на призначення групи. Щиро сподіваюся­ на допомогу людей.

Допомогти родині можна, перерахувавши кошти на картку «Приватбанку»: 4731 2171 0571 0006 (Ольховська Валентина Василівна).

Також дітям необхідний одяг і взуття: 14-річний Коля має розмір взуття 39-40, 13-річний Олег – 37-38, 10-річна Віра – 35, а наймолодший 8-річний Тимофій – 27-28.

Усі діти худорляві і виглядають молодшими за свій вік. Будуть раді штанам, светрам, сорочкам, курткам. Речі можна приносити до редакції «КП».
e-max.it: your social media marketing partner