1954. Прихід Хрущова

, опубліковано в Століття «КП»

8523Дещо полегшено зітхнула країна у 1954-му, коли після смерті Сталіна до владного керма прийшов Микита Хрущов. З хрущовською відлигою, як тоді назвали час його правління, відкрилися очі не тільки на успішний курс до соціалізму, а й на недоліки, які заважали до нього йти, – пиятику, бракоробство, бюрократію…

Новий рік «Кіровоградська правда» розпочала сатирою «Кіровоградського перцю». Сміялася над неробами, бюрократами і бракоробами, а ще пропонували вимітати їх із колгоспів і підприємств мітлою.

Цього року відзначалося 300-річчя возз’єднання України з Росією. Тож газета майже щономера згадувала про історичне значення непорушної дружби двох народів.

Усе частіше на шпальтах з’являлися світлини вулиць Кіровограда. Новобудови житлових будинків по вулиці Шевченка і Карла Маркса вражали радянською архітектурою, а кінотеатри запрошували містян на перегляд іноземних художніх фільмів.

Цього року на екранах області з’явився перший документальний фільм про тракторну бригаду Олександра Гіталова. Стрічка розказувала про організацію роботи тракторної бригади, яка вже тоді була однією з кращих у державі.

У січні «Кіровоградська правда» розповідала про будні колгоспної молоді. Своє дозвілля вона присвячувала комсомольській роботі, а на виробництві – усі досягнення для розвитку держави, інколи вражаючи фізичними можливостями. Так Дуся Колісник і Таня Кумпан на тракторі «ДТ-54» кожна виробила за зміну більше тисячі гектарів умовної оранки і зекономили майже 800 кілограмів пального.

18 січня Україна святкувала 300-річчя возз’єднання України з Росією в єдиній державі. На честь цієї дати кожен район прагнув похвалитися кращими показниками виробництва.

А для потреб простих кіровоградців у місті відкрили зразковий продовольчий магазин на розі вулиць Карла Маркса і Шевченка, який зараз більше відомий як колишня «Птічка». У перший день роботи тут продали понад тисячу кілограмів м’яса і 900 кілограмів птиці.

Цього року у Кіровоградській області відбувся всесоюзний фестиваль сільськогосподарських кінофільмів. З десяток стрічок демонстрували в усіх районах області. Газета запрошувала селян завітати у сільські клуби на перегляд фільмів.

2 квітня «Кіровоградська правда» запрошувала містян на збори, щоб ознайомитися з постановою про нове зниження цін на продовольчі і промислові товари. Квітневе зниження цін після 54-го стало щорічною традицією.

Кіровоградський пивзавод закликав купувати пиво «Жигулівське», «Українське», «Ризьке» і «Московське», яке почали успішно варити в Кіровограді.

У квітні «Кіровоградська правда» порадувала читачів літературною сторінкою, яка пізніше стала традиційною.

У червні на сторінках газети з’явилася критика незадовільного забезпечення книгами сіл області. Книготорги Онуфріївського, Кіровоградського, Підвисоцького районів пустили книжкову торгівлю на самоплив, бібліотеки працювали у відриві від життя. Такого «інтелектуального» недбальства на шляху до соціалізму влада терпіти не могла.

Критичною карикатурою 11 липня «Кіровоградська правда» висміювала стихійне сміттєзвалище біля Клинцівського мосту на березі Інгулу. Втім за багато років картина майже не змінилася.

На роботу запрошували завод «Червона зірка», панчішно-шкарпеткова фабрика, обозобудівний завод імені Кірова.

10 серпня газета сповістила про здачу в експлуатацію нового залізничного вокзалу, який будувала Київська контора залізничного будпроекту. Вокзал мав ресторан, багажне відділення, камеру схову, поштове відділення. Споруда стала візитівкою міста і з того часу архітектурно майже не змінилася.

22 вересня на сторінках газети з’явилася афіша першого індійського фільму, який демонстрували в Союзі, «Бродяга» з Раджом Капуром у головній ролі.

Автобусно-таксомоторний парк повідомляв, що з 1 жовтня ціни на проїзд в автобусах знижені від 25 до 40%.

У цьому ж місяці на вулиці Карла Маркса в обласному центрі здали ще один чотириповерховий будинок, який тепер називають «сталінкою». Ще 34 будинки будувалися.

Рік завершувався промовами Микити Хрущова, який зачастив з візитами в інші країни, і запрошенням на новорічний базар, де колгоспи області за зниженими цінами пропонували рибу, м’ясо, олію, мед, фрукти і овочі до святкового столу кіровоградців.
e-max.it: your social media marketing partner