На Кіровоградщині картопля вже восени лякає ціною

,

00553Кіровоградщина ще дозбирує врожай картоплі, але вже зрозуміло, цього літа бульба в області не вродила. У сезон заготівлі, коли традиційно ціна на овочі найнижча, за неї в обласному центрі правлять щонайменше шість гривень за кіло. Наскільки здорожчає другий хліб узимку і чи будемо з картоплею, розбиралася «КП».

– Не вродила цього року картопля, – констатує жителька Федорівки Кіровоградського району Ніна Олександрівна. – Навесні заморозки, потім літня засуха не дали вирости бульбі. В кущах нав’язалося багато, але вся дрібна. Ні садити, ні їсти.

Порівняно з торішнім урожаєм, цього року картопля не виправдала сподівань селян. Оскільки на столі українців це основний овоч, можна припустити, ціна на нього взимку і навесні кусатиметься.

– Цей рік важкий для більшості культур. Не вродила не тільки картопля, а й соняшник, соя, кукурудза, – коментує директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Сергій Коренюк і додає, несприятливі погодні умови найбільше завдали шкоди Кіровоградській, Херсонській і Запорізькій областям.

Якщо селяни самі себе забезпечують на зиму овочами, то для міського населення їх завозять з інших регіонів. Традиційно щороку Кіровоградщина споживає близько 20% завезеної картоплі, каже співрозмовник «КП».

– Сільськогосподарські підприємства області не вирощують картоплю, щоб забезпечувати потреби населення. Сільське населення забезпечує себе саме, а для міського картоп­лю завозимо. Зазвичай цей обсяг становить близько 20%. Якщо у нас бульба не вродила, то в інших областях вона дала хороший врожай, завеземо більше, тож дефіциту не буде, – переконує чиновник і наголошує, різниця буде тільки в ціні.

Втім якою буде вартість другого хліба взимку, прогнозувати наразі не береться ніхто. У пік сезону заготівель за кілограм картоплі правлять шість гривень. Коли ж бульбу сховають в овочесховища, до її ціни додасться ще й вартість зберігання.

– Нині порада одна: заготовляти картоплю зараз, поки в сезон збору врожаю ціна на неї найнижча. Скільки правитимуть за бульбу під Новий рік, важко прогнозувати, – підсумував Сергій Коренюк.

Мiж тим, як з’ясували вченi Гарвардського унiверситету, надмiрна любов до картоплi суттєво пiдвищує ризик розвитку дiабету другого типу – її споживання, звертають увагу вони, призводить до пiдвищення рiвня цук­ру в кровi. Дослідження тривало два десятки років і участь у ньому взяли понад 80 тисяч чоловік!

Вітчизняні фахівці згодні з висновками закордонних колег і пояснюють, картопля – продукт із високим глiкемiчним iндексом. Тобто, вона викликає рiзке пiдвищення рiвня цукру у кровi, змушуючи пiдшлункову залозу виробляти бiльше iнсулiну. Саме тому людям, хворим на діабет, цей овоч узагалі забороняється вживати.

Разом із тим, бульба дуже калорійна. Відтак, якщо їсти її щодня у великих кiлькостях, можна спровокувати розвиток ожирiння. Тож тим, хто схильний до зайвої ваги, варто задуматися. Особливо це стосується жiнок.

Оптимальна норма – не бiльше 250 грамiв на день загалом. Це з урахуванням супів і салатів, якщо вона там є.

А взагалі, радять дієтологи, картопляний гарнір варто замінити на каші.

Крім того, слід знати, що бульбу небажано поєднувати з м’ясом і рибою, адже крохмаль, що мiститься в ній, поглинає фермент пепсин, необхiдний для розщеплення бiлкiв, тим самим сповiльнюючи їх травлення i затримуючи на тривалий час у шлунку та кишкiвнику, викликаючи процеси гниття.

Натомiсть, картопля добре поєднується зі свiжими овочами, з квашеними капустою та огiрками, зеленню, цибулею і часником.
e-max.it: your social media marketing partner