Якщо коханий не дає вам зустрічатися з друзями та рідними – будьте обережні. Перед вами потенційний тиран!

,

00614На жаль, українські жінки не застраховані від рукоприкладства чоловіків. Багато хто терпить знущання роками, замасковуючи потім тональним кремом синці на обличчі. Хтось врешті зважується тікати і якомога далі… Але всі в один голос стверджують: коли зустрічалися «він» був чуйним, добрим… Ба більше, «він» і муху не образив би!

«КП» неодноразово розповідала історії слабких і сильних жінок, які відчули на собі весь біль такої специфічної любові. І хоча статистика не завжди відображає реальну картину, втім навіть існуючі дані вказують, наскільки серйозна проблема домашнього насильства. Лише за півроку 2017-го на Національну гарячу лінію з протидії звернулося майже три сотні жінок із Кіровоградщини.

Експерти громадської організації «Ла Страда-Україна» вивели основні маркери поведінки потенційних насильників. «КП» радить жінкам уважно придивися до своїх залицяльників, аби потім не було запізно.

Маркер №1. Ваша «половинка» дуже прискіпливо ставиться до вашого одягу

Якщо коханий забороняє вам одягати «відверте» (на його думку) вбрання: спідниці, шорти, плаття, сарафани, якщо його дуже сильно дратує чоловіча увага у ваш бік – нема чому радіти. Це абсолютно не турбота про вас. Це – психологічний комплекс, який згодом проявить себе у всіх інших інтерпретаціях: ревнощі, дратівливість, прагнення контролювати кожен ваш крок, нав’язування своїх уявлень «правильного» життя.

Маркер №2. Коханий намагається ізолювати вас від зустрічей із друзями, родичами, батьками

Якщо ви систематично чуєте фрази на кшталт: «Мені не подобається, що твоя мама зав­жди втручається в наше життя. Вона на тебе погано впливає», або: «Твоя подруга хоче зруйнувати наш союз. Вона заздрить нашому щастю. Краще не спілкуйся з нею», то це означає, що ваш чоловік намагається контролювати всі ваші контакти. Відповідно, на його думку, саме вони є джерелом проблем у ваших стосунках.

Маркер №3. Потенційний чоловік зловживає алкоголем чи наркотиками

У більшості випадків це може призвести до насильства над вами. Згідно зі статистичними даними, більше ніж 80% випадків домашнього насильства скоюються саме у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння.

Маркер №4. Звертайте увагу на стосунки коханого у власній родині

Ставлення вашої «половинки» до своїх батьків (особливо до матері) є зразком ставлення і до вас у майбутньому. Аналізуйте також стосунки між батьками вашого потенційного чоловіка. Якщо його батько чинив/чинить насильство над матір’ю або ж і над вашим коханим у дитинстві, то, скоріш за все, і ваш коханий перенесе таку модель поведінки у майбутню сім’ю.

Маркер №5. Аналізуйте ставлення обранця до тварин

Якщо ваш потенційний чоловік дозволяє собі скривдити тварину (вдарити ногою, жбурнути з балкону) або ж отримує задоволення знущаючись над тваринами і його це дуже тішить, то це ще один із показників його жорстокості, на який потрібно звернути особливу увагу.

З точки зору психології

– Тиран і жертва – це дві сторони однієї медалі, – пояснює кіровоградський сертифікований психолог-консультант із позитивної психотерапії, коуч-тренер Оксана Бажанова. – Одне без одного вони просто не існують. Поведінку обох диктує минулий досвід, який отримали в родині, школі, суспільстві… У дитинстві ми, спостерігаючи за взаємовідносинами тих же батьків, моделюємо свою подальшу поведінку, розуміння того, що добре, а що зле. Для тирана нормою вважається насилля. Як поводитися інакше – він не знає. Те саме стосується і жертви: страждати і терпіти біль – це норма стосунків. Поради типу «Розлучися з ним!», «Чого ти її слухаєш?», «Скільки можна терпіти?» – не діятимуть. Щоб кардинально змінити ситуацію, позбутися ролі жертви, необхідні мужність і сили. А їх якраз бракує, коли людина перебуває під постійним тиском, у страху…

Психолог рекомендує запам’ятати три правила, які допоможуть у складній ситуації.

– Перше правило: ніколи не звинувачуйте себе у тому, що відбувається. Друге, якщо хочеш отримати те, чого досі не мав, – зроби те, що досі не робив. Спробуйте бодай у найменшому відстоювати свої інтереси. І третє, не бійтеся просити про допомогу і підтримку, – наголосила Оксана Бажанова.

Тим часом у «Ла Страда-Україна» нагадують, якщо є проблема, чи лише підозра, варто зателефонувати на безкоштовну гарячу лінію 0-800-500-335 або 386. Професійні психологи, юристи та соціальні працівники завжди готові проконсультувати.
e-max.it: your social media marketing partner