Пологи без травм: Єдина доула у Кіровограді розповіла про нову для міста професію

, Олена Сідорова

01046Впоратися з хвилюванням перед пологами, а особливо, якщо вони перші, жінці інколи самостійно досить важко. У такому випадку потрібна кваліфікована порада, підтримка, а то й просто добрі слова і не лише від близьких, а й від спеціалістів. Ще кілька років тому фахову підтримку породіллям ніхто не надавав, а професія доули для Кіровограда взагалі була чимось недосяжним. Першопрохідцем у цій справі стала Ірина Радковська, яка два роки тому заснувала перші в обласному центрі авторські курси для жінок при надії. Що входить в її обов’язки і як змінилося сприйняття жінками процесу пологів – вона розповіла «КП».

Перші курси для вагітних

До того, як заснувати курси для вагітних, Ірина вчилася на економіста і працювала в Києві.

– Досвід був шикарний, але у цій сфері бачити себе не хотіла, – розповідає вона. – Коли вийшла заміж, постало питання про народження дитини. Я була з тих, хто надзвичайно боїться всього, що пов’язано з пологами. У мене, як і в багатьох дівчат, була купа страшних уявлень і міфів про нестерпний біль. Стала читати чимало різної літератури і серйозних праць західних акушерів-гінекологів. Тоді в мене відкрилися очі, що виявляється – все може бути інакше в пологах, не лише фізіологічний, а й психологічний аспект відіграє велику роль.

Ірина пройшла у Києві сертифікацію на тренера для вагітних. За кілька місяців мала власну програму і відкрила курси.

– У Києві, Дніпрі, Одесі курси існують більше десяти років. У Кіровограді я зіткнулася з тим, що людям доводиться пояснювати, навіщо потрібні ці знання. Платити за інформацію у нас не дуже звикли. Насправді це складна робота. Втім найкраща компенсація за втому – коли погляд у слухачів змінюється у процесі навчання і коли вони дякують після пологів, а потім радять своїм знайомим чи приходять до нас із другою вагітністю. Сто відсотків позитивних відгуків! Навчання дійсно варте того, щоб його пройти, – наголошує авторка курсів.

У Кіровограді курси ведуть високопрофесійні фахівці: лікар акушер-гінеколог, яка читає перші лекції з вагітності і фізіології пологів, педіатр-алерголог, яка дає знання з грудного вигодовування і догляду за малюком, і сертифікована доула – звертає увагу на психологічні моменти.

Лекції містять теми вагітності, особливості фізіології, як обрати пологовий, засоби контрацепції після пологів, годування, післяпологове відновлення, розвиваючі заняття, фітнес і багато іншого. Крім того, тренери наголошують на вивченні законів і протоколів, аби пари знали свої права і могли захиститися від іноді агресивних медиків.

Курс розрахований на сім занять. Зазвичай лекції вичитують­ за три з половиною тижні. Вартість курсів – тисяча гривень. В інших містах це коштує подекуди вдвічі дорожче. Приходити на курси краще десь на шостому місяці вагітності.

01052 01049

На курси приходять парами

За два роки курси для вагітних пройшли близько 60 пар. Що показово – не соромляться підвищувати свої знання про пологи і майбутні татусі.

– Я зазвичай кажу: «Якщо ви плануєте партнерські пологи, то вам точно треба до нас. А якщо ви ще сумніваєтеся – то вам також до нас». Мій чоловік підтримував мене на пологах. Так, це складно, це стрес для нього, це вимагає багато сил, у першу чергу емоційних, але це того варте, адже вони з першого моменту починають почувати себе батьками. Не просто партнером і чоловіком, а саме татом, – ділиться співрозмовниця «КП». – На курсах ми не розказуємо, що правильно, а що ні. Ми даємо чесну інформацію з усіх боків, бо в лікарнях, як правило, показують лише один бік, вигідний їм. «Та це безпечно!», «Та це у нас для всіх» – так часто аргументують медики свої поради. Насправді так говорити не те що не можна, а навіть протизаконно. Не говорять і про побічні ефекти та ризики.

Роль чоловіка під час пологів – стояти за спиною жінки і всіляко підтримувати її.

– Інші ракурси – не для нього, – констатує тренер. – Ми не налаш­товуємо на конфлікт чи агресію з лікарями, а вчимо ставити питання, що стосуються їхньої дитини. На пологи пара йде без паніки і з розумінням своїх прав. Хтось із дівчат бере з собою конспекти в пологовий. Дехто навіть допомагає іншим породіллям консультацією, наприклад, як прикласти дитину до грудей, як розмасажувати потрібні місця, бо медперсонал цього чомусь не робить. Ще лікарі люблять нав’язувати суміші з перших днів життя. Навіть мене намагалися вмовити на це. Я змогла відстояти свою думку. А мамочки, які не мають певних знань, у них практично немає шансів протистояти лікарю. Зазвичай сліпо довіряються медикам.

 

01048


Доула – це новинка для Кіровограда

В Україні професія доули тільки набирає популярності – з’явилася у великих містах близько десяти років тому. А от у всьому світі вона досить розповсюджена. В Америці і багатьох європейських клініках доули є штатними працівниками при пологових. Це спеціаліст, який супроводжує на пологах, надає фізичну, емоційну і психологічну підтримку. Навіть існує етичний кодекс доули.

– За результатами досліджень, доула позитивно впливає на жінку під час пологів, – пояснює Ірина. – Зокрема, за статистикою, знижується відсоток кесаревих розтинів, застосування епідуральної анестезії та й загалом підвищується загальна вдоволеність від пологів. Доула – це людина, яка знаходиться з жінкою під час пологів і однозначно на її боці. Якщо лікарів цікавить суто результат і не важливо чи жінка постраждала морально, то для доули важливий процес, комфорт і вдоволення від пологів.

Ірина встигла вже супроводити на пологи шість пар.

– У жодному разі я не призначаю ліків, не вступаю у конфлікт із медиками, не виконую ніяких фізичних маніпуляцій із породіллею, але можу надати інформацію про ризики і допомагаю прийняти рішення, – розповідає Ірина про свої обов’язки. – Взагалі вести діалог із медперсоналом я не повинна. Лікарі у Кіровограді сприймали мене з цікавістю, особливо акушерки. Рада, що не побачила відвертого негативу, а навпаки позитив.

Коштують послуги доули у Кіровограді від двох тисяч гривень.

– Але у мене був досвід і неоплаченого супроводу. Це у випадку, коли я бачу, що жінці потрібна підтримка, а дозволити її вона собі не може, – додає співрозмовниця «КП». – Є ще варіант половинної суми – це супровід, якщо у мене буде час. І третій варіант – повна вартість. Це тоді, коли у пари пологи можуть початися, наприклад, із 37 по 42 тиждень. Тобто ці п’ять тижнів я нікуди не їду і постійно готова до супроводу. Крім того, у вартість входить дві зустрічі до пологів, супровід і зустрічі після пологів. Це дуже важка праця насправді, бо передбачає віддачу великої кількості енергії, на відновлення якої йде тривалий час.

 

01050 01051

Народжувати – не страшно

За словами Ірини, найбільша нині проблема, яку треба викоріняти, – страх пологів. Жінки страждають від того, що нестерпно бояться перших пологів, або від того, що перший досвід був негативним, а тому на друге дитя не наважуються.

– Треба змінювати сприйняття пологів, – каже спеціаліст. – Раніше, років 150 тому, всі жили разом – донька, мама, бабуся, пологи проходили зазвичай вдома і це не було чимось страшним. Це була частина життя – тут ми варимо борщ, тут ми народили, тут ми вже пішли в поле працювати... Зараз дівчата бояться пологів. Багато страхів культивуються фільмами. В Америці люблять показувати картинку, де жінка кричить, лікарі кричать, і ще й можуть помирати під час пологів. Насправді статистика говорить, що часто це відбувається не так. Аби заповнити прогалини в сприйнятті пологів – треба більше спілкування вдома, сексуальної освіти і навчання етиці медичного персоналу. Пологи – це найграндіозніша подія в житті жінки, найсокровенніше таїнство. Це диво! Жінка у процесі виконує божественну роль. А ось це чудо перетворюють у наших медичних закладах на травмуючий досвід і банальну статистику.

фото: із соцмережі

e-max.it: your social media marketing partner