Реформа децентралізації є однією з найуспішніших у державі

,

01586Центр розвитку місцевого самоврядування Кіровоградщини зібрав цього тижня представників як уже об’єднаних територіальних громад, так і тих, хто лише планує зробити такий крок, на регіональний форум, аби поділитися досвідом і обговорити проблеми децентралізації. І хоча в області нині створено лише 16 громад, фахівці констатують – вони спроможні, а це найголовніший результат реформи.

– Реформа децентралізації є однією з найуспішніших у державі, – переконаний очільник Кіровоградщини Сергій Кузьменко. – Ми маємо розпочати не просто децентралізацію, а рух до європейської держави.

Голова облдержадміністрації розуміє, у процесах об’єднання не обійшлося без помилок, але важливо вчасно зробити висновки і рухатися далі. Адже головний стратегічний інтерес реформи – це добровільність і фінансова спроможність.

– Важливо розуміти, що створення об’єднаних територіальних громад можливе лише спільно зі змінами, що відбуваються в інших галузях, – охороні здоров’я, освіті... Сьогодні з’явився шанс об’єднатися тим громадам, у яких немає власних коштів, аби на їхніх територіях повноцінно функціонували галузеві заклади, – пояснив Сергій Кузьменко і додав, наступного року Кіровоградщина отримає кошти на будівництво сільських амбулаторій. – У 2018 році область отримає більше ста мільйонів гривень на будівництво 25 нових сільських амбулаторій, що будуть забезпечені транспортом, медичним та комп’ютерним обладнанням. Загалом протягом двох останніх років ми зробили серйозний ривок у забезпеченні наших жителів якісними медичними послугами – маємо оновлену обласну дитячу лікарню, госпіталь для ветеранів, кардіоцентр. Також відбулися серйозні зміни в районній медицині – відремонтували приміщення райлікарень, придбали обладнання, підвищили мотивацію лікарів житлом – 110 медиків уже отримали квартири! Це серйозна робота і вона продовжуватиметься.­ Те саме стосується й освітньої галузі. Гідні умови мають бути не тільки у містах, а й у селах. А це означає, що в об’єднаних громадах для цього мають бути опорні школи. Завдання влади – зробити дороги і забезпечити транспортом, аби діти мали змогу нормально добиратися до навчального зак­ладу. За останні півтора року в області придбали 35 шкільних автобусів. Всерйоз узялися й за ремонт доріг.

Влада визнає, попереду ще багато роботи, але до вирішення проб­лем мають долучатися й об’єднані громади. Сьогодні вони отримали нову зону відповідальності.

Голова Центру розвитку місцевого самоврядування Олег Яременко констатує, процес децентралізації в області хоч і має свої особливості, проте його можна назвати якісним.

– Ми не перші в державі за кількістю створених об’єднаних територіальних громад, але наші громади вирізняються перш за все добровільністю об’єднання і спроможністю існування, – зауважує він.

– Шість сіл у нас об’єдналися і створили сильну територіальну громаду. Якщо нам не заважатимуть, то ми і допомоги просити не будемо, – говорить голова Дмитрівської ОТГ, що у Знам’янському районі, Наталія Стиркуль, але зізнається є проб­лема, яка потребує допомоги у вирішенні. – Власним коштом ми ремонтуємо об’єкти соціальної сфери, дороги, однак важковаговий транспорт, який їде нашими шляхами, руйнує не тільки дорожнє покриття, тріщать навіть людські будинки!

– Ми не можемо використати кошти на ремонт соціальних об’єктів, бо вони досі мають інших власників, хоча знаходяться­ на нашій території і обслуговують наших людей, – зауважує Помічнянський міський голова Микола Атошик. – У нашому місті ці об’єкти належать залізниці. Ми витрачаємо кошти на проекти, експертизи, а відремонтувати приміщення, наприклад, тієї ж лікарні, відділення поліції, інші, ми не можемо. Ці питання треба вирішувати на законодавчому рівні і тут для нас надзвичайно важлива підтримка як обласної влади, так і народних депутатів.

Втім експерти підкреслюють, Держбюджет на 2018 рік має передбачити врегулювання прямих бюджетних відносин для об’єднаних громад. Адже влада розуміє, без цього неможливий розвиток територій.

Говорили представники громад і про необхідність впровадження програми екологічного захисту. Особливо гостро це питання стоїть у Маловисківському, Пет­рівському, Олександрійському районах та обласному центрі.

Фахівці тим часом вкотре наголошують, процес децентралізації – це не перекладання проблем із хворої голови на здорову. Держава взяла на себе зобов’язання максимально підтримати створення об’єднаних територіальних громад, дати можливість самостійно розпоряджатися ресурсами.

Уже наступного року, за розрахунками експертів, Кіровоградщині вдасться зробити значний ривок у процесі децентралізації. А це означатиме, ще більше міст, селищ і сіл, отримають повноваження, про які давно мріяли – стати господарями на своїй території.

 

01587

 

фото: облдержадміністрація

e-max.it: your social media marketing partner