«Червона сова» замість «Синього кита»

, КП

01769Майже рік тому «КП» розповідала про смертельні групи у соцмережах «Синій кит», «Море китів», «Тихий дім», адміністратори яких, маніпулюючи психікою, змушували дітей себе калічити та вбивати. За деякий час Нацполіція України затримала двох адміністраторів. І, здавалося, біду побороли. Втім нещодавня новина змусила знову насторожитися – ледь не загинула 14-річна Валерія з Києва. Правоохоронці припускають, причина – нова суїцидальна гра «Червона сова», яка прийшла на зміну «китам».

Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба наголошує, гра «Червона сова» небезпечна, як і «кити».

«Спочатку дітей заманюють у гру. Надсилають їм посилання, за яким потрібно перейти, воно ніби викидає помилку. Але завдяки цьому посиланню «куратори» дізнаються орієнтовну адресу, де проживає учасник. А потім, якщо дитина відмовляється виконувати якесь завдання, – її шантажують, що знають адресу і приїдуть до неї на «розбірки».

Одні з основних завдань – постійно бути online, моментально відповідати на повідомлення кураторів, які вони надсилають 24/7, а також, дивитися психоделічні відео посеред ночі. Після цих відео дорослому можна посивіти, вже не говорю про те, що відбувається з психікою дітей. А ще аудіо з «потойбічного світу»…», – наголошує уповноважений.

Саме через цю гру, вважають правоохоронці, ледь не загинула 14-річна Валерія з Києва, яка зникла наприкінці листопада. Дів­чина пішла з дому на заняття з англійської мови, але не повернулася. Її знайшли лише наступного дня в Умані.

«Наступного дня після зникнення, дитину знайшли в Умані. Знайомі дівчини повідомили, що вона була у відчуженому стані, з порізами на руках, повністю розібраним на деталі телефоном й інструкцією у кишені для подальших дій. За попередньою інформацією, поліція підозрює, що причиною такої поведінки стала гра «Червона сова», – продовжує Микола Кулеба.

Порівняно з «Синім китом», «Червона сова» поки не настільки активна.

Якщо «китів» у різних варіаціях у нині забороненій в Україні соц­мережі «ВКонтакте» було 1590 спільнот, то «сов» значно менше – два тижні тому таких було з десяток, зараз – удвічі менше. З них три групи закриті.

Аби потрапити до таких спільнот, потрібно пройти кілька рівнів.

Наприклад, найчисельніша група з назвою «Красная сова», яка має понад дві тисячі учасників, пропонує спочатку підписатися на сторінку «Hиkoлaй Coбoлeв», адміністратори якої тут же дають можливість отримати безкоштовний набір стікерів для спілкування у соцмережах – ніби все безневин­но, а далі користувач має виконати нове завдання – підписатися на 17 груп партнерів і спонсорів. Усі вони російські.

Серед фоловерів сторінки «Hиkoлaй Coбoлeв» є і дівчина з Помічної Кіровоградської області. Каже, про гру нічого не знає.

– Бачила у соцмережах, що з’явилася нова гра. Але не цікавилася, – запевняє «КП» Дарина.

Проте якщо шукати не спільноту, а унікальні сторінки, то соц­мережа пропонує майже півтора десятка таких «Червоних сов». І ось на кількох із них «КП» знайшла більше сотні коментарів, у яких діти просяться у гру, шукають­ кураторів, сперечаються про цінність життя…

Однак посилання, за яким юним шукачам пригод пропонують­ перейти, нині неактивне – на екрані з’являється повідомлення: «Спільноту заблоковано за розміщення матеріалів, які виправдовують вчинення суїциду».

«КП» проаналізувала локації охочих пограти у смертельну гру. З України лише двоє – це дівчата віком 12 і 13 років з Одеси і Луганщини. На щастя, з Кіровоградської області потенційних самогубць немає.

Утім, батькам все одно слід тримати руку на пульсі того, чим живуть їхні діти і чи, бува, вони не цікавляться групами смерті.

«Батьки, звертайте увагу на поведінку дітей. Основні ознаки участі дитини у «групах смерті» такі: відчуженість, втома, постійно хоче спати, сидить в мережі посеред ночі, з’являються порізи на руках. Якщо ви помітили ці прояви у дитини – не дорікайте і не кричіть на неї! Одразу починайте довірливу розмову. Запевніть, що допоможете їй вийти з гри і захистите від наслідків. Якщо дитина не йде на контакт – зверніться до психолога!», – наголошує уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба.

 

фото: ілюстрація

e-max.it: your social media marketing partner