Жителі Ісландії щороку тішать українських дітей коробочками щастя. Кіровоградщина стала центром подарункового трафіку

, Олена Сідорова

02166Сотні діток із Кіровоградщини третій рік поспіль до Різдва отримують подарунки з Ісландії. Такі коробочки щастя відправляють до України волонтери всесвітнього молодіжного руху «YMCA».

Керівник кіровоградської громадської організації «YMCA-Kids» Анастасія Шимченко розповідає, немає жодного ісландця, який би не брав участі в цій акції. Для острівної країни, населення якої складає трохи більше трьохсот тисяч, це – всенародний рух, навіть певна філософія життя.

– Такі коробочки з подарунками ісландці формують всю осінь, – пояснює співрозмовниця «КП». – Збирають класами, цілими родинами... Для того, щоб заохотити їх до цього, у медіа відбуваються великі піар-кампанії. Кожен, хто приносить волонтерам коробку, самостійно сплачує за доставку. Зібрані подарунки вантажать у контейнер і відправляють в Україну.

Акцію добра 14 років тому започаткував ісландець Бьйоргвін Содарсон. Коли він був маленьким хлопчиком, родина жила дуже бідно, а Ісландія на той час була колонією Данії. Тоді схожі коробки надходили острівним дітям як гуманітарна допомога зі США. Це було для нього великою радістю, тому подорослішавши, він вирішив збирати такі подарунки для України.

На Кіровоградщині ж ініціативу підхопив священик, настоятель храму в Суботцях протоієрей Євгеній Жабковський. Саме завдяки його координації, подарунки для України привозять на митницю в обласному центрі. Після цього вони розходяться іншими куточками країни.

До вручення подарунків долучаються і представники організації, які спеціально для цього приїжджають із Ісландії. Все це роблять, аби дітям подарувати частинку дива і тепла.

– Такі рухи є в Німеччині, Англії, але вони збирають подарунки для інших країн. Ісландці ж формують подарунки саме для України, – продовжує очільниця громадської організації «YMCA-Kids». – Там всі коробочки збирає організація YMCA – всесвітній молодіжний рух, заснований на християнських принципах. В Україні YMCA – це нерелігійний рух. У них ця акція називається «Різдво в коробці». Ісландські діти не п’ють, не курять і ведуть здоровий спосіб життя, бо всі вони задіяні в цьому русі, в різних соціальних проектах і у них просто немає часу, щоб дуріти і десь вештатися. І саме завдяки організації YMCA вони займаються саморозвитком і доброчинністю.

Цьогоріч в Україну надійшло п’ять тисяч коробок. Частина передається одразу до дитячих будинків та інтернатів. На Кіровоградщині подарунки отримали діти з обласного центру, Знам’янського та Олександрійського районів.

– До нас вони потрапляють як до партнерської організації YMCA, – уточнює Анастасія. – Далі ми роздаємо їх нашим членам. Видно, що це коробки з-під взуття, вони усі запаковані у різдвяний папір, підписані – для хлопчика чи для дівчинки. Вказаний також вік – до трьох років, від трьох до шести, від семи до десяти, від 11 до 14 і від 15 до 16 років.

Присилають зазвичай стандартний набір, каже волонтер. Обов’язково має бути мило, зубна паста і зубна щітка, іграшки, щось із одягу – новий або вживаний. У кожній коробці може бути до двох десятків різних речей. Однакових коробок не буває, кожна особлива.

– Бувають також канцтовари, наклейки, цукерки і всілякі дрібнички, які дуже люблять діти, – аналізує співрозмовниця «КП». – Дуже багато власноруч в’язаного одягу – це і шкарпетки, і рукавички, шапки, шарфи, і навіть сукні і светри. Кожна родина кладе те, що може собі дозволити. Тому, буває, в одній коробці якийсь суперовий набір лего, а в іншій – олівці...

У кожну коробку ісландські волонтери вкладають листівку-іконку із текстом: «(…)Ми живемо далеко на півночі на острові Ісландія. У нас є вулкани, гейзери, море… Ми, ісландці, великі й маленькі, хлопчики й дівчатка, від щирого серця збирали подарунки для вас, діти України! Ми досить мало знаємо про вашу країну, та й ви, напевне, мало знаєте про Ісландію. Пишіть нам про себе, про своє життя, нам буде цікаво знати про вас, маленькі жителі України!(…) З любов’ю, ваші друзі з Ісландії».

Анастасія зауважує, іноді у коробку благодійники вкладають листи.

«Мила дівчинко, прийми в подарунок від мене з далекої Ісландії диво-рибку. Ця золота рибка здійснить три твоїх бажання. Вір усім серцем. Вдалого і чарівного тобі нового року», – цитує один із листів кіровоградська волонтерка. – Часто батьки кажуть, що такий подарунок набагато крутіший, аніж одна якась дорога іграшка, бо вона швидко набридає, а коробкою діти граються ще довго. Її люблять і цінують. У свою чергу ісландці кажуть, їм важливо, що відчувають діти, коли отримують такі подарунки.

 

фото: Олена Сідорова

e-max.it: your social media marketing partner