Пенсії силовиків із присмаком політики

,

02167Обласна рада на позачерговій сесії підтримала вимоги пенсіонерів силових відомств і звернулася до уряду та парламенту з клопотанням сприяти справедливому перерахунку їхніх пенсій із 1 січня 2018. Як це допоможе самим пенсіонерам – питання риторичне. А тому, схоже, їх просто використовують.

Позачерговій сесії, скликаній у понеділок 12 лютого, аби прийняти відверто формальне рішення, передувала акція на центральній площі Кіровограда минулої середи з перетіканням до будівлі облдержадміністрації, яка ледь не переросла у штурм. Тоді учасники протесту вимагали скликання саме позачергового засідання облради.

Хоча очевидно, що і адміністрація, і депутати області безсилі у цій ситуації – не їхні повноваження. Проте регіональна влада колишніх силовиків підтримала – про це заявив очільник Кіровоградщини Сергій Кузьменко.

– 25% наших пенсіонерів, які мали великий стаж роботи і непогані заробітки, внаслідок перерахунку набули значного підвищення пенсій. Пенсійна реформа в країні не закінчується. Є позиція уряду, згідно з якою такі пенсії (колишнім військовим, міліціонерам та іншим, – «КП».) перерахують­ із 1 січня 2018 року, але після прий­няття відповідного законопроекту парламентом, – зауважив голова облдержадміністрації і попросив журналістів пояснити це пенсіонерам-екс-силовикам, аби ті не мерзли на майданах.

А вже на позачерговому засіданні облради народний депутат Костянтин Яриніч конкретизував: сам законопроект парламентарі поки в очі не бачили. Він займався­ питанням «прицільно», написав шість депутатських запитів, проте так і не зміг отримати відповідь на питання, про які конкретно категорії і суми там ідеться.

За словами нардепа, нині документ проходить узгодження у всіх необхідних інстанціях, і на момент обговорення знаходився у Раді національної безпеки і оборони.

– Щойно повернеться з РНБО, матимемо можливість із ним ознайомитися, і тільки після цього законопроект винесуть на розгляд Верховної ради, – наголосив Яриніч.

Утім, повертаючись на сам початок, стає зрозумілим, якщо в будинку немає газу, ніхто не стане пікетувати водоканал і вимагати, аби обленерго, наприклад, звернулося до «Нафтогаз України». Те ж і з пікетом під стінами обл­держадміністрації і зверненням облради до центральних органів із приводу пенсій – колишні силовики, при всій обгрунтованості своїх вимог, нічого не виграли та й не могли.

Та хто ж і що намагався виграти? Важко говорити напевно, але не секрет, що 7 лютого, у день організованих протестів у Кіровограді, голова облради та водночас обласної організації партії «Батьківщина» Олександр Чорноіваненко був у Києві. Там він, за його словами, зустрічався з Людмилою Денисовою з парламентського комітету з питань соцполітики, теж представницею «Батьківщини». І звичайно саме його підпис, як голови органу, стоятиме під зверненням «обленерго» до «нафтогазу», тобто, облради до Кабміну і Верховної ради... А вибори невпинно наближаються. Уже за рік.

 

текст: Володимир Ханін

фото: Олена Сідорова

e-max.it: your social media marketing partner