У Долинській хочуть закрити дитсадок?

, КП

02395У Долинській міська влада має намір оптимізувати один із чотирьох дитячих садків. Батьків вихованців таке рішення обурює. Кажуть, це єдиний дошкільний заклад на околиці міста. До інших необхідно добиратися, а відповідного транспорту немає. Нині дорослі створили ініціативну групу й вимагають від чиновників не чіпати заклад.

– Моя дворічна донька Віра відвідує «Івушку» з травня, – розповідає голова ініціативної групи Тетяна Янголь. – Я задоволена цим садочком. Мій старший син ходив в інший, то тут набагато краще. Вихователі дуже хороші. Ми не хочемо, щоб садок закривали. Написали лист міському голові Вірі Тернавській і депутатам, де просили відповісти на кілька запитань. Зокрема, до яких закладів переведуть наших дітей, якщо «Івушку» закриють, яким чином відбуватиметься підвезення дітей до інших садочків... У місті немає маршрутних таксі. Нам надали відповідь, але жодної конкретної інформації у ній не було. Лише вказано, що доля закладу остаточно вирішиться після завершення перевірки, у травні.

– У нашому місті чотири дитсадки. З січня почали перевіряти наповнюваність груп у дошкільних закладах, скільки дітей їх відвідують. Наш дитсадок розрахований на дві групи по 15 осіб. Колектив – 11 осіб. Зараз записано 26 діток. Під час перевірок, внаслідок того, що діти хворіли, була різна кількість – 9-13, – коментує завідуюча «Івушки» Наталія Реут. – На початку лютого у нас була нарада за результатами першого місяця і тоді вже чітко озвучили, що буде оптимізація груп. У зв’язку з тим, що в інших дитсадках набагато більше дітей – по 6-12 груп, то ми так розуміємо, що саме наш дитсадок підпадає під цю оптимізацію...

Наприкінці лютого міський голова, депутати й члени виконкому зустрілися з батьками закладу, яким запропонували кілька варіантів.

– На зборах Віра Тернавська запропонувала три варіанти. Перший – перевести діток в інші дошкільні заклади, але з цим ми зовсім не згодні. Ми живемо на околиці, найближчий дитсадок за чотири кілометри. Транспорту немає. Ми більше, ніж упевнені, що нам ніхто не виділить автобус. Другий – узагалі у голову не вкладається. Вони сказали, що будуть оплачувати світло, тепло, харчування, а ми, батьки, – зарплату персоналу, – продовжує Тетяна Янголь.

Мама трирічної Жені констатує, якщо «Івушку» закриють, їй доведеться звільнятися з роботи, аби доглядати за дитиною.

– Ми живемо недалеко, тому нам зручно відвідувати саме цей дитсадок. Якщо його закриють, дитину нікуди буде влаштувати, бо через роботу я не встигатиму відвозити її в інший дитсадок. Адже мені потрібно буде спочатку їхати в один кінець міста, а потім на роботу в інший. Удома немає кому сидіти з нею, тож мені доведеться звільнитися, – обурюється Анна Лиходій.

Натомість у міськраді божаться, наразі ніякого рішення про закриття дитячого садочка не приймали – триває лише перевірка відвідувань.

– Дитячий садочок ніхто не закриває. Із першого січня, відповідно до розпорядження міського голови, здійснюється аналіз відвіду­вання дітей у садках. Загалом у чотирьох – 784 дитини. В «Івушці» за списком 26 осіб. Заклад відвідують менше половини дітей. Це триває практично протягом останніх двох років – 10-15 осіб. На утримання цього дитсадка у минулому році з міського бюджету виділили 868 тисяч гривень. У цьому році передбачено мільйон 119 тисяч гривень, – пояснює заступник міського голови Юрій Леуш.

За словами чиновника, після перевірки виконком підготує пропозиції про оптимізацію штатної чисельності в усіх дошкільних закладах освіти, у тому числі в «Івушці».

– У травні, за результатами перевірки, готуватимуться­ пропозиції виконкому міської ради про оптимізацію дитячих садків, і не тільки в «Івушці», в інших садочках також. Під час зустрічі з батьками ми їм усе пояснили. Якщо хтось із тих батьків вирішить віддати дітей в інший дитсадок, у нас є автобус, яким батьки відвозять дітей у школи. Йому просто подовжать маршрут. Адже у нас інші садочки відвідують діти, яким також добиратися по три кілометри з дому. Але, звичайно, батьки мають супроводжувати дітей, – додає Юрій Леуш.

 

0239602397

Тим часом у відділі освіти, молоді та спорту Долинської райдержадміністрації стають на бік батьків і запевняють, у перспективі – закриття садочку немає.

– Ми вивчаємо цю ситуацію, але ж питання про закриття ще не ставилося. Ми працюємо з батьками, завідуючим. Про закриття мова не йде. Я порадила перевести заклад на одну групу, хай різновікову, але садочок залишити. У нас сьогодні тенденція – відкриття дошкільних закладів, а не закриття. Тому ми стоїмо на боці батьків. Єдине, можливо, переглянуть штатний розпис, – наголосила методист із дошкільної освіти відділу освіти райдержадміністрації Наталія Баленко.

 

0239802399

e-max.it: your social media marketing partner