Будинок для літніх людей «Затишна оселя» відкриє свої двері влітку

,

02495«КП» уже розповідала, як волонтерка, засновниця благодійного фонду «Притулок «Затишна оселя» Валерія Кривошапка створює в Аджамці Кіровоградського району будинок для літніх людей. Жінка неодноразово зверталася до небайдужих допомогти реалізувати таку ідею і ось сьогодні проект виходить на фінішну пряму. Майже три роки праці, аби мрія стала реальністю. Відкриття закладу планується цьогоріч на літо.

– Наша найбільша перемога – це півтора десятка батарей, які нам подарували. У коридорі ми зробили стелю. Зараз завершуємо шпаклювати все приміщення, провели труби на опалення. Котел у нас є. Електропроводку в усьому приміщенні замінили. Придбали 19 нових дверей. Лютий був дуже насичений – до нас приєдналося багато людей, навіть незнайомих, готових допомогти, – ділиться досягненнями з «КП» Валерія Кривошапка.

Волонтерка каже, попереду залишилося не так і багато роботи. Та якщо людям згуртуватися, то вже влітку будинок для літніх прий­ме перших відвідувачів і стане для стареньких справжнім місцем добра, підтримки і милосердя.

– Одна організація хоче провести для нас акцію – посадити на території закладу дерева. Але я не знаю, як це зробити. У нас немає огорожі. Зараз терміново потрібно знайти спонсорів для цього. Також із необхідного – вхідні двері. Ті, що є, – дерев’яні і в жахливому стані. Їх потрібно замінити на нові. Також потрібні шпалери, фарба для підлоги... Нам подарували розетки і вимикачі на все приміщення. Ці ж меценати обіцяють допомогти з люстрами і світильниками. Якщо відкривати притулок, то лише влітку, аби взяти людей до опалювального сезону, – розповідає про потреби волонтерка.

Валерія каже, їй уже телефонують старенькі чи їхні родичі і просять взяти під опіку. У державний заклад – не хочуть.

– Звернення надходять, але не всі погоджуються чекати… Притулок розрахований на 25 місць, – уточнює співрозмовниця «КП».

 

02496 02497

Історії стареньких, які чекають на відкриття притулку, просто неймовірні. Слухати і не співчувати – неможливо.

– Мене дуже зачепила остання історія. Нещодавно телефонує мені жінка 70 років. Вона уже дев’ять років удова. Чоловік помер, сина також поховала ще в молодому віці, внуків немає. Вона переїхала сюди через маму. Сама не тутешня, колишня спортсменка. Все її життя пов’язане зі спортом. Достатньо успішна, була чемпіонкою, тренером-реабілітологом... Працювала у дитячій поліклініці, ставила діток на ноги. Одним словом, була затребувана... У розмові вона завжди повторювала «колишня, колишня». Я її вислухала й кажу: «У нас колишнього немає, є сьогодні, справжнє, потрібне і важливе. Ваш досвід і знання будуть нам потрібними». Вона почала плакати і казати, що дуже хоче бути комусь корисною, не хоче сидіти у чотирьох стінах. Ми з нею домовилися зустрітися, – додає Валерія.

Ще одна старенька залишилася без даху над головою. Для неї цей притулок стане порятунком.

– Ця бабуся живе в обласному центрі у своїх знайомих. У неї була донька і зять. Донька захворіла на рак. Продали бабусин будинок, щоб заплатити за лікування. Але донька померла… Зять привів іншу жінку, бабуся залишилася на вулиці. Вона мені телефонує щомісяця і каже: «Дитинко, ти мене не забула?». Кажу: «Не забула, ніколи не забуду… Ми дуже стараємося»,­ – продовжує волонтерка.

Наблизити мрію стареньких про затишну оселю, піклування, може кожен, надавши допомогу в облаштуванні будинку. Рахунок для допомоги: 2600 4052 9110 76 (БФ БО «Затишна оселя», вид платежу – добровільні внески).

Телефон для довідок: (050) 271-34-89 (Валерія Кривошапка).

фото: oselia.com.ua

e-max.it: your social media marketing partner