Головна героїня нової стрічки Олександра Жовни «Історії Лізи»: Я вивчила напам’ять усю книжку

,

02556Мар’яні Ахраровій – 32. Рік тому вона зіграла головну роль у фільмі «Історія Лізи», знятого за книгою відомого вітчизняного письменника, сценариста і режисера Олександра Жовни «Солодка ілюзія життя». Це психологічна драма, яка розповідає історію життя двох закоханих пар, одна з яких – люди з синдромом Дауна. Прем’єра стрічки запланована на цю весну. А от як відбувалися­ зйомки – Мар’яна та її мама Тетяна розповіли «КП».

– Олександр Жовна при­йшов до нас у школу (спеціалізована школа №1 в обласному центрі, яку очолює Наталія Станкевич – «КП») у пошуках героїв для свого фільму, адже у нас навчаються «сонячні» діти також, – пригадує Тетяна Ахрарова. – Оскільки Мар’яна була активісткою, брала участь у різних заходах, учителі та завучі порадили йому звернути увагу саме на неї, хоча вона вже закінчила школу. Тим більше Мар’яша підходила за віком на цю роль.

Мама головної героїні додає, щойно Олександр Жовна побачив Мар’яну, одразу сказав: «Це вона! Я її (Лізу – «КП») уявляв саме такою!».

Згодом дівчина успішно впоралася з кінопробами і група приступила до роботи.

– Я вивчила всю книжку, усі свої репліки, – зізнається акторка.

Мар’яна розповідає, зйомки відбувалися в Новомиргороді й Одесі. Її партнером у фільмі був Вадим із Харкова – також «сонячна» дитина. Він зіграв роль Колі, коханого Лізи.

 

02557 02558

– Знімальна група була настільки дружна, настільки уважна… Ми жили, як сім’я, – продовжує мама головної героїні фільму «Історія Лізи» – Тетяна. – Душа в душу!

Жінка пригадує, зйомки саме припали на день народження Мар’яни і група влаштувала їй неймовірний сюрприз.

– Подарували доньці омріяний смартфон, накрили солодкий стіл, усі були такі привітні, веселі… Мар’яна навіть розплакалася від щастя, – ділиться співрозмовниця «КП».

Тетяна Ахрарова зауважує, насправді знімальний процес – дуже важка робота.

– Це титанічний труд, – констатує вона. – Коли нам говорили, що сьогодні знімаємо світанок, це означало, що доведеться о третій-четвертій годині вже бути на майданчику… Робочий день тривав по дванадцять годин. Звичайно було важко. Трап­лялися моменти, коли доньку буквально приводила до готелю – була така втомлена. Але, не зважаючи на це, Мар’яну і Влада хвалили. За витримку, наполегливість, працьовитість… Дуже часто навіть із першого-другого дублів знімали.

– Грати роль було дуже важко, – зізнається кіношна Ліза. – Налаш­товувалася на образи, емоції…

Найулюбленіших епізодів в акторки кілька – коли знімалася у човні та коли тримала в руках рушницю. А ще образ – у легкому сарафані та капелюшку.

02559– Під час зйомок Мар’яні довелося вперше плавати на човні – емоцій було маса. А епізод із рушницею – за сценарієм Мар’яна стріляє у поліцейського, – пояснює її мама Тетяна.

– Мені сподобалося стріляти. Але це було не по справжньому, – додає героїня стрічки.

У цілому зйомки фільму тривали близько року. Нещодавно завершився його україномовний дубляж. Автор сценарію і режисер Олександр Жовна сподівається, прем’єра відбудеться цієї весни.

– Є певні нюанси, але дуже вже хочеться презентувати фільм. Усі на нього чекають, – констатує він. – Сподіваюся, у травні ми це зробимо.

02560Головними персонажами «Історії Лізи» є четверо молодих людей, дві пари. Одна з них – вихованці будинку-інтернату, які народилися з синдромом Дауна, – Коля і Ліза, і яких мали перевести до будинку престарілих, бо вже подорослішали. А інша – Ляля та Андрій, які приймають рішення взяти тих під опіку. І ось тут починається зовсім інше життя, як у перших, так і в других…

Загальна вартість виробництва фільму – майже 7,5 мільйона гривень. Держава зобов’язалася допомогти на 3,7 мільйона гривень.

Зйомки стрічки мали розпочатися ще у 2015-му, однак через брак грошей довелося їх відкласти на два роки.

фото: «Суспільна платформа» та стоп-кадри з фільму

 

 

e-max.it: your social media marketing partner