«КП» провела експеримент: Наскільки безпечні кіровоградські торговельно-розважальні центри

, КП

02611Трагедія у російському Кемерові сколихнула чи не весь світ. Під час пожежі загинуло більше півсотні відвідувачів торговельно-розважального центру «Зимова вишня», ще приблизно стільки ж отримали ушкодження. Хтось співчуває, хтось зловтішається… Втім ця біда змусила українців замислитися, наскільки безпечні вітчизняні заклади такого типу. У соцмережах розпочалися флешмоби з вимогою перевірити торговельно-розважальні центри, а Державна служба з надзвичайних ситуацій попередила про інспекцію понад 25 тисяч аналогічних закладів на предмет пожежної безпеки.

«КП» вирішила не чекати і самостійно з’ясувала, наскільки безпечні два найпопулярніші розважальні дитячі центри Кіровограда і навіть провела кілька експериментів.

– Звичайно, без сліз і страху, що таке може статися в будь-якому місті будь-якої країни, про кемеровську трагедію не можна читати, говорити, слухати. Разом із донькою ми часто ходимо в місцеві розважальні центри і навіть думки не виникало, що поруч може чатувати така небезпека. Вже бачила у соцмережі, як кіровоградські розважальні заклади демонструють власну пожежну безпеку. Але, чесно кажучи, до цього випадку, не звертала уваги на шляхи евакуації у разі надзвичайної ситуації. У суботу плануємо розваги, тож обов’язково все роздивлюся, – каже мама десятирічної Дарини – Жанна Петрович. – У таких закладах, думаю, кожен працівник не тільки повинен знати, де знаходиться­ протипожежний щит, а як ним користуватися, бо вогнегасник – то лише на перший погляд просто. Я радію з того, що наші рятувальні служби часто проводять всілякі заходи з дітлахами в школах і дитсадках, навчаючи їх, як діяти в небезпеці. Ми з малою періодично повторюємо правила безпеки, і пожежної, і взагалі – на вулиці, з незнайомцями, в школі…

– Те, що сталося у Кемерові, – трагедія, бідні діти, душа болить. В інтернеті читала відгуки, що ми, українці, не повин­ні жаліти їх, оскільки це країна-агресор, але це ж діти, страшно. Ми часто відвіду­ємо «Crazy Land» і нам там подобається. Сподіваюся, влада візьме під контроль перевірку закладів, щоб не закривали очі на якісь недоліки, а вимагали зробити все для безпеки відвідувачів, – зауважує кіровоградка Марина Дейкун.

Втім в управлінні державної служби з надзвичайних ситуацій в області кажуть, не можуть проводити перевірки торговельно-розважальних центрів через мораторій. Тому нині обмежуються рекомендаційними листами з пожежної безпеки у такі заклади.

– Наразі розпоряджень на перевірки торговельних центрів у нас не було, а без цього ми не можемо їх здійснювати, оскільки діє мораторій. Думаю, керівництво держави проаналізує цей випадок і підготує додаткове доручення, – коментує «КП» начальник управління Віталій Миронюк і пояснює, чим у першу чергу має бути обладнаний заклад для пожежної безпеки. – Торговельні центри у першу чергу повинні бути обладнані додатковими сходами, які не задимлюватимуться. Проблема при пожежі у таких закладах – розповсюдження диму. Не стільки страшний вогонь під час евакуації, як дим. Люди починають задихатися,­ непритомніють і через це збільшується кількість жертв. Аби цьому запобігти, мають бути окремі евакуаційні шляхи. Кількість виходів розраховується залежно від площі. Також повинні бути системи пожежогасіння – і вогнегасники, і пожежні рукави, і автоматичні системи. В обов’язковому порядку – система оповіщення, в робочому стані і виведена до нас на центральний пульт спостереження. Щоб, у разі чого, надходив сигнал. Має бути внутрішнє водопостачання, забезпечені під’їзди до закладу, гідранти.

«КП» вирішила з’ясувати, наскільки ж безпечні найпопулярніші дитячі центри у Кіровограді – «Crazy Land» у «Фуршеті» та «ІгроБУМ» у «Depo’t center».

02615– Торговельно-розважальний центр «Depo’t» обладнаний кращими сучасними засобами (фото справа – «КП») захисту від пожежі. У нас навчений персонал, достатньо пожежних виходів, є дизель-генератор – резервне електропостачання. У системах постійно є вода. Працює система сповіщення… Якось у нас Служба безпеки України проводила перевірку без попередження: у приміщенні залишили відкритий пакет із муляжем вибухівки. Наші охоронці знайшли його за чотири хвилини, викликали поліцію, рятувальників, усі необхідні служби. І поки вони їхали, ми евакуювали повністю всіх людей. Ми готові до будь-яких ситуа­цій. Звичайно, краще, щоб їх не було, – ділиться з «КП» керуючий «Depo’t center» Ігор Безуглий.

Головний інженер центру Ірина Брайченко продемонструвала «КП» усю систему безпеки.

– На кожному поверсі висить по два плани евакуації. Кожен обладнаний пожежними шафами. Одна шафа розрахована, щоб рукав і струмінь води могли забезпечити пожежогасіння до 20 метрів. Також шафа обладнана вогнегасником. Поруч із нею – ручна кнопка тривоги. На стінах закріплені колонки сповіщення, – показуючи «КП» усі засоби, розповідає Ірина Брайченко. – На кожному поверсі є дренчери і сплінкери – це такі розбризкувачі води, які допомагають гасити пожежу і перекривають диморозповсюдження. Сплінкери – це колбочки з водою. Коли приміщення дуже нагрівається, що характерно при пожежі, колбочка розривається,­ вмикаються насоси і подається вода. Якщо сплінкери більше розбризкують­ воду, то дренчери утворюють водяну завісу, яка допомагає відсікти розповсюдження диму на поверхах.


02613З розважального центру є чотири евакуаційні виходи, які підсвічуються.

– З четвертого, третього і другого поверхів є три евакуаційні виходи, що знаходяться по різні боки. З першого поверху є окремий вихід. Усі вони ведуть на вулицю. Постійно працює аварійне освітлення, обов’язково, навіть вночі – освітлюються­ вказівники до виходу і сам евакуаційний вихід. Двері зачиняються з середини на спеціальну засувку, а не на ключ. Уся система – легка, швидка і будь-хто з середи­ни зможе її відкрити, – продовжує інженер.

У разі раптового вимикання електроенергії у закладі є резервне живлення.

– На випадок встановлено дизель-генератор. Тобто, якщо у місті чи в нашому районі вимикають світло і сталася якась надзвичайна ситуація, – вмикається резервне живлення. У будь-якому разі протипожежні системи спрацюють, – запевняють у торговельно-розважальному центрі.

Також у закладі є системи димовидалення.

– Якщо це маленький димок чи пил, – спрацьовує датчик, який подає сигнал на центральний прибор. Ми все бачимо – яка зона, який поверх, який датчик... Старший зміни сповіщає охоронця на тому поверсі, яку зону необхідно перевірити. Якщо спрацьовує два датчики, – вмикається димовидалення. Відкриваються спеціальні клапани, що витягують дим, – каже Ірина Брайченко.

 

02614

У разі надзвичайних ситуацій, усі ліфти, ескалатори блокуються, аби не сталося замикання. Для керування такою великою системою безпеки є окремий кабінет.

– Кімната оперативного керування – це, можна сказати, серце безпеки. Тут цілодобово знаходиться­ черговий – старший зміни охорони. Він контролює монітори і прибори. Тут багато шаф керування з пожежної безпеки – шафа сповіщення, управління водяною системою, управління пожежогасінням, дренчерна система, шафа управління димовидалення… Коли у нас на якомусь поверсі спрацював датчик, одразу подається сигнал на ці прибори. Ми бачимо, що саме сталося, у якій локації. Водночас сигнал іде на пульт спостереження пожежної охорони – протягом хвилини вони до нас телефонують і уточнюють дані. Якщо це не хибна тривога, або ми протягом хвилини не відповіли на їхній дзвінок, за п’ять хвилин до нас приїжджає п’ять машин, – розповідає інженер.

 

02612

Спеціально для «КП» у торговельному центрі зімітували легке задимлення, перед цим повідомивши рятувальників. Спочатку на пульт надійшов сигнал і увімкнулися сигналізація й система сповіщення. Повідомлення озвучують трьома мовами – українською, російською та англійською: «Увага, шановні відвідувачі, адміністрація повідомляє, що в приміщенні виникла пожежа. Просимо вас зберігати спокій, через евакуаційні виходи вийти на вулицю».

Експеримент з евакуації «КП» провела і в розважальному центрі «Crazy Land» (фото зліва – «КП»).

Спочатку журналіст підійшов до одного з аніматорів, повідомив про пожежу і попросив вивести з приміщення. Працівник закладу швидко почав супроводжувати до найближчого евакуаційного виходу. Пробігаючи повз ліфт, попередив, що користуватися ним не можна. Евакуація до сходів зайняла менше хвилини.

Другий експеримент – «КП» попросила провести таку ж «гру» з дітьми, що там розважалися. Участь у ньому взяли двоє дівчаток 9-11 років. З цими дітьми аніматори підбігли до касира, у якого знаходяться ключі від дверей найближчого пожежного виходу, і менше ніж за хвилину привели дітей до сходів, які ведуть на вулицю.

 

02616


02620– У нас основний вхід – це ліфт, другий – призначений для евакуації, – сходи. Також є два пожежних виходи в різних кінцях зали і сходи ескалатора. Усі виходи для евакуації позначені. Одні сходи відкриті постійно, інші зачинені на ключ, який знаходиться­ на касі. На території центру є кілька пожежних шаф, у яких зберігаються вогнегасники і пожежні рукави, ручні кнопки тривоги. Є два плани евакуа­ції, – демонструючи все, розповідає «КП» старший адміністратор Артем Кириленко. – На всій території закладу є 319 сплінкерів автоматичного пожежогасіння. При підвищенні температури капсула з водою відкривається і починається гасіння пожежі. Встановлено 134 датчики диму, після спрацювання яких відкриваються клапани і дим витягується на вулицю. Ці види датчиків виведені на автоматичний пульт пожежної охорони. Також є система сповіщення – сирена. У випадку спрацювання приїздять рятувальники. Кожен працівник закладу проінструктований і знає, як поводитися у випадку надзвичайної ситуації.

 

026190261702618

 

фото: Ігор Філіпенко

e-max.it: your social media marketing partner