Металевий клапан у моєму серці працює, як годинник. Учасник АТО з Гайворона дякує рятівникам за життя

, Олена Сідорова

02722Роман Друзь із Гайворона – один із тих, хто першим пішов захищати свою країну. І один із тих, чиє міцне до вій­ни здоров’я під час служби дало збій. Серце, яке ніколи не турбувало, дало про себе знати тільки в зоні АТО. Нині після складної кардіологічної операції з заміни серцевого клапана він проходить реабілітацію і дякує усім, хто допоміг йому стати на ноги.

Роман пішов служити у 2014 році. Почав із посади водія, наприкінці служби був уже командиром батареї у 42 батальйоні. Пройшов майже усі гарячі точки. Втім просить не називати його Героєм, бо вважає, що деякі його побратими більше варті цього звання.

– Почали службу з Краматорська, перейшли на Іловайськ, де нашу роту добре «пом’яли», – залишилося 18 бійців, – розповідає вояка. – Були в Дебальцевому, Зайцевому, Вуглегірську, Санжарівці, під донецьким аеропортом… Близько 30 місяців наш підрозділ стояв в АТО. Служив до 25 грудня 2017 року.

Під час війни у Романа несподівано стався інфаркт і його госпіталізували з зони АТО до обласного госпіталю для ветеранів.

– Стався інфаркт, але я навіть не здогадувався, що це був саме він, – ділиться чоловік. – Мені було зле, стан різко погіршився, голова боліла… Вирішили, що це через нерви. Пізніше в госпіталі за кардіограмою визначили, що то був інфаркт. Раніше у мене взагалі не було проблем зі здоров’ям. В інституті серцево-судинної хірургії імені Амосова сказали, необхідно робити операцію. Інакше – проживу максимум рік. У нашому госпіталі прогнозували ще більш невтішний термін – кілька місяців. Чесно, думав, то якась помилка.

За операцію у Києві просили більше ста тисяч гривень, у Кіровограді – на кілька десятків тисяч менше.

– Я вже навіть почав шукати ці гроші. Але потім мені подзвонили і сказали, що кошти є, що мені першому на Кіровоградщині виділили на операцію гроші з бюджету. Якщо чесно, не дуже прагнув лягати на операційний стіл, бо не хотілося на ньому вмерти. Соромно було б після того, як пройшов вибухи й обстріли. Морально було важко. Але коли виділили кошти і закупили клапан, погодився, – каже боєць.

Два місяці тому військово­службовця прооперував хірург обласного кардіологічного диспансеру Андрій Клянчев. Металевий серцевий клапан придбали за бюджетні кошти. За сприяння голови облдержадміністрації Сергія Кузьменка надали значну фінансову допомогу на придбання розхідних матеріалів і медичних препаратів для проведення хірургічного втручання.

– Коли мені почали робити анестезію, дізнався, що хлопця, якому за десять днів до мене робили аналогічну операцію, «розбив» інсульт. От тоді стало страшно, – зізнається Роман. – Але думки про те, що це рятівна операція, були сильнішими. Металевий клапан я не бачив. Втім чую, що працює, як годинник. Ті, хто стоять поряд, інколи можуть почути клацання. Це залежить від погоди і від того, в якому положенні я стоятиму. Не заважає, інколи трохи турбує, але це нормальна ситуація, перші півроку так має бути.

Після операції Роман запитав керівника Центру надання допомоги учасникам АТО облдержадміністрації Вадима Нікітіна, хто сприяв фінансуванню операції.

– Я попросив познайомити мене з цією людиною. Хотілося просто дізнатися, хто це зробив, і особисто подякувати за допомогу і підтримку. Чисто по-людськи хотілося це зробити. Мені важливо було сказати йому: «Дякую!». Тоді я дізнався, що це голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко. Зустрівся, познайомився з ним і приємно був вражений, що посадовець може бути таким відкритим, – ділиться Роман.

Він каже, після операції почувається краще, ніж до неї, але гірше, ніж до хвороби. Нині він проходить курс реабілітації і дякує всім, хто посприяв його порятунку.

– Хочу подякувати Вадиму Нікітіну, Сергію Кузьменку і керівнику госпіталю Геннадію Сябренку за підтримку, Андрію Клянчеву за успішну операцію й усьому медперсоналу за турботу, – підсумовує Роман.

 

фото: Ігор Філіпенко

e-max.it: your social media marketing partner