Щоб прикрити незаконний гральний бізнес на Кіровоградщині, правоохоронці «вели» злочинців рік!

, КП

02866Управління захисту економіки департаменту Нацполіції в області з початку року викрило майже сотню кримінальних правопорушень у сфері економіки. До суду спрямували шість десятків справ. Найгучніші з них – затримання хабарників у льотній академії і працівників «Кіровоградгазу». А щоб викрити злочинців, які провадили в області гральний бізнес, правоохоронцям довелося серйозно працювати близько року! Як усе відбувалося та взагалі про роботу підрозділу – «КП» розповів очільник управління Володимир Духно.

«КП»: Володимире Миколайовичу, про викриту вашими працівниками мережу гральних закладів ще ніде не було інформації. Фактично, вона ексклюзивна для «КП». Рік роботи над нею – це серйозний період. Як вдалося домогтися результату?

Володимир Духно: У цій справі ми працювали разом із прокуратурою області та слідчим управлінням ГУНП. Організатор мережі гральних закладів сам із Росії, проживає у Києві, його спільники – з Кіровоградщини. Працювали у Світловодську, Олександрії, Знам’янці. Заробляли з однієї зали близько 200 тисяч гривень на місяць. До організованої злочинної групи входило чотири особи. Відбувалися серйозні слідчі дії. Ми проводили обшуки, вилучали системні блоки, монітори, іншу техніку... Але на комп’ютерах не було жодної інформації – все на віддаленому сервері. Зрештою, нам вдалося довести справу до логічного завершення і скерувати її наприкінці березня в суд. Пишаюся роботою всіх, хто працював над справою.

«КП»: Нещодавно відбулося гучне затримання на хабарі заступника начальника з наземних служб місцевої льотної академії. У розпорядженні «КП» є інформація, що одним із фігурантів імовірно був депутат обласної ради від «Батьківщини». Яка зараз ситуація?

Володимир Духно: Заступнику начальника академії з наземних служб оголосили про підозру. Йому обрали міру запобіжного заходу – домашній арешт. Разом із колегами з військової прокуратури у цій справі спрацювали оперативно. Відбувалися дозволені судом негласні слідчі дії. У нас достатньо доказів, аби довести провину фігуранта справи.

З приводу другої частини запитання, продовжуються слідчі дії і, на жаль, є ще деякі запитання, котрі ми всі разом вирішуємо. Утім, сподіваюся, нам вистачить аргументів, щоб ця справа отримала логічне завершення, і відносно всіх фігурантів обвинувальні акти скерували до суду.

«КП»: Ще одна резонансна справа – 16 січня на хабарі у два мільйони затримали посадовців ВАТ «Кіровоградгаз» і представника одного з приватних підприємств Кіровограда. «КП» саме була свідком цього затримання. Який розвиток у цієї справи?

Володимир Духно: Наразі два мільйони – це один із найбільших хабарів в Україні з початку року. Керівнику приватного підприємства наступного дня після затримання оголосили про підозру у злочині. Працівникам «Кіровоградгазу», причетним до вимагання, оголосили про підозру майже через місяць – 14 лютого. Наразі всім фігурантам справи обрали запобіжні заходи – їх випустили під заставу. Ще один із «Кіровоградгазу» перебуває у розшуку. Загалом переховувалися від слідства троє. Двох нам вдалося затримати нещодавно. Останнього затриманого відпустили під заставу у більш як 400 тисяч гривень.

«КП»: Володимире Миколайовичу, що взагалі відноситься до компетенції очолюваного вами підрозділу?

Володимир Духно: Я би виділив кілька напрямків у нашій роботі: захист державного сектору економіки (державні цільові програми, земельний фонд,  держзакупівлі на державних і комунальних підприємствах), захист приватного сектору економіки. Що стосується приватного сектору економіки, то це протидія правопорушенням у кредитно-фінансовій, банківській сферах, у господарській діяльності. Ми захищаємо від протиправних посягань законний бізнес, який дотримується встановлених законом норм, наповнює держбюджет, створює робочі місця і цим розвиває економіку. А з іншого – протидіємо незаконному бізнесу, яких нехтує нормами і завдає шкоди законному бізнесу та державі. І ще один з головних напрямків – протидія корупції, хабарництву, правопорушеннями у сфері службової діяльності.

«КП»: Ви з Чернігова, проте вже рік працюєте на Кіровоградщині. Як вам тутешній робочий клімат і чи спрацювалися з новим колективом?

Володимир Духно: Свій професійний шлях розпочав з оперуповноваженого. На Кіровоградщині дуже хороші люди – добрі, щирі... Коли мене призначили сюди, колектив був неукомплектований на 32%. З таким складом я пропрацював близько півроку. Сьогодні є хороша команда однодумців. Взагалі, колектив для мене – надзвичайно важливий, намагаюся з кожним спілкуватися. Від того, яка атмосфера, – залежить результативність нашої роботи. Нині я задоволений нашими показниками, але вірю, у нас ще є потенціал і є куди рости в професійному плані.

фото: Ігор Філіпенко
e-max.it: your social media marketing partner